Άρχισαν οι κόντρες ΠΑΣΟΚ-58 για την... μαρκίζα - Karfitsa.gr
Πολιτική

Άρχισαν οι κόντρες ΠΑΣΟΚ-58 για την… μαρκίζα

Με αφορμή το ευρωψηφοδέλτιο και τη συμπλήρωσή του

Το ζήτημα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες Ευρωεκλογές βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης -του σχηματισμού που στηρίζουν οι «58» και οι συνεργαζόμενες κινήσεις.

Ειδικότερα, ο τίτλος του ευρωψηφοδελτίου, η διαδικασία που θα επιλεγεί για την ανάδειξη υποψηφίων και η σύνθεση της ευρωλίστας είναι τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν έως την ιδρυτική Συνδιάσκεψη, στα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε αμέσως μετά να αρχίσει η προεκλογική μάχη.

Σύμφωνα με Τα Νέα, σε ό,τι αφορά τον τίτλο του ευρωψηφοδελτίου εξετάζονται τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις:

Η πρώτη θέλει το ευρωψηφοδέλτιο να φέρει τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και από κάτω σκέτη την ονομασία ΠΑΣΟΚ. Τη συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίζουν η κίνηση των 75 και κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου.

Η δεύτερη πρόταση διατηρεί τον τίτλο του ΕΣΚ και από κάτω εμφανίζει την ονομασία ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Την πρόταση αυτή υποστηρίζουν στελέχη όπως οι Νίκος Ανδρουλάκης, Κώστας Σκανδαλίδης, Φώφη Γεννηματά, Τόνια Αντωνίου, Τάκης Ρήγας και Συλβάνα Ράπτη.

Η τρίτη πρόταση έχει το ΕΣΚ ως κυρίαρχο τίτλο, αλλά βάζει μπροστά το Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και ακολουθεί η ονομασία ΠΑΣΟΚ. Τη συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίζουν κάποιοι από τους «58», κυρίως οι πασοκογενείς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιάννης Δατσέρης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι δύο πρώτοι, ως γνωστόν, παραμένουν στενοί συνεργάτες του Βαγγέλη Βενιζέλου και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τις αποφάσεις του.

Η τέταρτη πρόταση για τον τίτλο του ευρωψηφοδελτίου θέλει το ΕΣΚ να δεσπόζει σταθερά στην κορυφή του και από κάτω να υπάρχει μόνο ο τίτλος Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, χωρίς να υπάρχει πουθενά η ονομασία ΠΑΣΟΚ. Την πρόταση αυτή στηρίζει τμήμα των «58», κυρίως όσοι δεν έχουν καθόλου αναφορές στο ΠΑΣΟΚ και κάποιοι από τις πολιτικές κινήσεις. Ενδεχόμενη υιοθέτησή της θα αποτελούσε casus belli για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και θα δημιουργούσε προβλήματα στον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Το δεύτερο ζήτημα, που είναι αγκάθι στο πώς θα προχωρήσει η συνεργασία, αφορά τον τρόπο ανάδειξης των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Εως τώρα έχουν διατυπωθεί αρκετές προτάσεις, από το να στηθούν κάλπες σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι το να γίνει ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Όλες οι προτάσεις είναι υπό εξέταση και καμία δεν έχει προκριθεί.

Οι σκέψεις που αναπτύσσονται για τη διαδικασία συμπυκνώνονται στις ακόλουθες προτάσεις: να διεξαχθεί μία ανοιχτή ελεύθερη διαδικασία με κάλπη και όποιος θέλει να δηλώνει υποψηφιότητα για τις τέσσερις πρώτες θέσεις. Η παραλλαγή της θέλει εκλογή όλων των υποψηφίων με αυτό τον τρόπο και όχι μόνο των τεσσάρων πρώτων. Σε αυτή την πρόταση διατυπώνουν σθεναρές ενστάσεις τόσο στελέχη των «58» όσο και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι μεν πρώτοι θεωρούν ότι θα «εξαφανιστούν» από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι δε της Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι θα τίναζε το ευρωψηφοδέλτιο στον αέρα διότι θα ενίσχυε την επικράτηση κομματικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με τη δεύτερη πρόταση, η ιδρυτική Συνδιάσκεψη -στο σώμα της οποίας η κρατούσα άποψη είναι να μην έχει την πλειοψηφία το ΠΑΣΟΚ- επιλέγει τους εκλόγιμους υποψηφίους, εισηγείται τους τέσσερις πρώτους και το σώμα επικυρώνει την απόφαση αυτή.

Μία εναλλακτική πρόταση εμφανίζει τη Συνδιάσκεψη ως όργανο να αποφασίζει για τους υποψηφίους και ζητεί την επικύρωση των αποφάσεων μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος.

Η τελευταία πρόταση για τον τρόπο ανάδειξης των υποψήφιων ευρωβουλευτών δεν προβλέπει καμία ψηφοφορία και ζητεί για όλα και για όλους να αποφασίσει η Συνδιάσκεψη.

Όσοι επιθυμούν τη διενέργεια ψηφοφοριών είναι κυρίως οργανωτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που γνωρίζουν πώς να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς. Ωστόσο, οι ψηφοφορίες για όλα συναντούν σθεναρές αντιστάσεις από ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βλάψει τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος και ουσιαστικά θα προκαλέσει σκηνικό αμφισβήτησής του.

Σε ό,τι αφορά την κατάληψη των τριών πρώτων θέσεων στην ευρωλίστα, όλοι συμφωνούν πως μία εξ αυτών πρέπει να καλυφθεί από στέλεχος των «58» και του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, μία δεύτερη από βενιζελικό στέλεχος και μία τρίτη από στέλεχος του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι με ποια σειρά θα μπουν τα ονόματά τους στην ευρωλίστα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τού έχουν εισηγηθεί να βάλει πρώτο στέλεχος προερχόμενο από τους παπανδρεϊκούς, το οποίο μάλιστα έχει βολιδοσκοπηθεί ήδη. Πάντως, δεν έχει ληφθεί απολύτως καμία απόφαση.

Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

«Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε στη δυναμική και την ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης. Ισχύουν οι δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και η απόφαση της ΚΠΕ. Το ΠΑΣΟΚ σέβεται όλα τα πρόσωπα, όλες τις  κινήσεις και τις δημιουργικές πρωτοβουλίες. Αξιώνει βεβαίως τον ίδιο σεβασμό όχι μόνο στην ιστορική του διαδρομή, αλλά και  στον σημερινό του ρόλο για τη σταθερότητα της χώρας και την πορεία εξόδου από τη κρίση».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ