, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ας μη θρηνήσουμε κι άλλες χαμένες πατρίδες…

nikos-karamanlis (1)
✎ Του Νικολάου Καραμανλή
Και σε αυτό το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας, το «Παρασκήνιο» συνεχίζει το οδοιπορικό στις πατρίδες του Ελληνισμού. Μετά την ανεπανάληπτη προσφορά για την Κρήτη, με τα τραγούδια από τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου, με τον κορυφαίο λυράρη Βασίλη Σκουλά και την εκπληκτική έκδοση για τα Ιερά Προσκυνήματα της νήσου –«Τα Μοναστήρια της Ορθοδοξίας και της Λεβεντιάς», σειρά έχουν τα ιερά χώματα του Πόντου.
Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια όλοι εμείς οι άνθρωποι του «Π» σας προσφέρουμε ένα ακυκλοφόρητο άλμπουμ με 14 ποντιακά τραγούδια και τίτλο «Ξενιτεμέντσα Παναΐα», σε μουσική Χρήστου Παπαδόπουλου. Τραγουδούν οι κορυφαίοι ερμηνευτές του Πόντου, όπως ο Στάθης Νικολαΐδης, ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Δημήτρης Καρασαββίδης, ο Κώστας Αγέρης, και άλλοι. Επίσης, συμμετέχουν η Ελένη Βιτάλη, η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Βασίλης Καρράς, ενώ ο λυράρης της Κρήτης, Βασίλης Σκουλάς, ερμηνεύει το τραγούδι «Αυτή η γη έχει φωνή». Μαζί και μια πολυτελής έκδοση, ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στις «Ιερές πατρίδες και προσκυνήματα», στη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού. Ένας ύμνος στις «Ελληνίδες πόλεις», που άκμασαν από τον 8ο π.Χ. αιώνα και μέχρι τον αφανισμό από τον τουρκικό εθνικισμό.
Είναι ανάγκη εμείς οι Έλληνες να ακούσουμε και να μάθουμε λίγα πράγματα για αυτόν τον τόπο, τον ιερό, που κατοικήθηκε πριν από 3.000 χρόνια από Έλληνες. Να δούμε με τα μάτια της ψυχής μας το σθένος αυτών των Ελλήνων και να διδαχτούμε από όσα πέρασαν τόσο μακριά απ’ την Ελλάδα, στην αφιλόξενη και άγρια Ανατολή. Να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που κράτησαν ψηλά την ιδέα του Ελληνισμού, τα ιερά σύμβολα, τα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία…
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, 300.000 Έλληνες του Πόντου εκτοπίστηκαν, εξορίστηκαν και σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Το σχέδιο ήταν ξεκάθαρο: Εξόντωση του ελληνικού στοιχείου και μεταφορά τουρκικών πληθυσμών στα αφανισμένα χωριά. Αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης. Εκτουρκισμός της περιοχής. Άλλοι 100.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να φύγουν στη Ρωσία. Δυστυχώς, όμως, και από εκεί το 1917 αναγκάστηκαν να ξαναφύγουν διωγμένοι. Η μοίρα του Ποντιακού Ελληνισμού ήταν τραγική.
Τις ημέρες αυτές, που τιμούμε τον Ελληνισμό του Πόντου, φέρνοντας στη μνήμη μας όλα όσα προσέφερε, αλλά και όλα όσα πέρασε, είναι η καταλληλότερη στιγμή να ενδιαφερθούμε για την Ελλάδα. Όλοι μαζί μονιασμένοι. Για να μη θρηνήσουμε στο μέλλον και άλλες χαμένες πατρίδες…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.