Ασφαλιστικό: Άλλη μια θηλιά στο λαιμό του ελεύθερου επαγγελματία - Karfitsa.gr
Απόψεις Αρθρογράφοι

Ασφαλιστικό: Άλλη μια θηλιά στο λαιμό του ελεύθερου επαγγελματία

του Νίκου Νυφούδη

Nyfoudis

του Νίκου Νυφούδη*

 Όταν δεν μπορεί μια κυβέρνηση να κάνει μια απλή τοποθέτηση ικανών ανθρώπων σε ΔΣ οργανισμών, πώς να περιμένει κανείς ότι μπορεί να μεταρρυθμίσει;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το νέο της ασφαλιστικό βάζει άλλη μια θηλιά στο λαιμό των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ θα οδηγήσει με συνοπτικές διαδικασίες τους πολίτες –και ειδικά τους νέους– στην ιδιωτική ασφάλιση.

Όπως δείχνει η πρόταση Κατρούγκαλου, οι μικρομεσαίες επιχειρηματίες θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο, ενώ ο κίνδυνος και άλλες χιλιάδες αυτοπασχολούμενοι να οδηγηθούν στην ανεργία ή στη μαύρη εργασία είναι προ των πυλών.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει 38,5% εισφορές επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος (20% εισφορά για κύρια σύνταξη, 7,5% εισφορά για επικουρική σύνταξη και 6,95% εισφορά για την υγειονομική περίθαλψη, 4% για ΕΦΑΠΑΞ).

Αν τώρα, μετά την αφαίρεση των εισφορών, προστεθεί 26% φορολόγηση, τότε έχουμε ένα εξωπραγματικό 54,5% των εσόδων του αυτοαπασχολούμενου να πηγαίνει στο κράτος.

Χωρίς μάλιστα να έχουμε υπολογίσει τις έκτακτες εισφορές, την προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος!

Δηλαδή θάνατος…

Παράλληλα η κυβερνητική πρόταση λειτουργεί εις βάρος των μελλοντικών συνταξιούχων, είναι βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον θα χρειαστεί εκ νέου αναθεώρηση, δεν είναι αναπτυξιακή, ενώ δεν προκύπτει από πουθενά να διασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.

Ειδικότερα για τους νέους, προσωπικά το θεωρώ νομοσχέδιο «κόλαφος». Μεγαλώνει ξεκάθαρα την ανισορροπία ανάμεσα στις γενιές – την ήδη υπάρχουσα ανισορροπία με τους μισθούς στα τάρταρα και τις συντάξεις να θρέφουν 5-6 στόματα.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί την πεπατημένη των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επιμένει στο αποτυχημένο μοντέλο του αμιγώς κρατικού συστήματος, που υποθηκεύει προκαταβολικά την παραγωγή.

Εμείς στο Ποτάμι μιλάμε για μια νέα αρχή για τους νέους ασφαλισμένους.

Με την λειτουργία ατομικών λογαριασμών για τμήμα της συνολικής σύνταξης, που θα καθιστά τον κάθε ασφαλισμένο συμμέτοχο στην ανάπτυξη: συμμετέχει στην επένδυση, θα συμμετέχει και στην απόδοση.

Το ασφαλιστικό σύστημα για να είναι βιώσιμο θα πρέπει να είναι δίκαιο και διαγενεακό, να συντηρεί το εισόδημα των συνταξιούχων, αλλά κυρίως να εμπνέει εμπιστοσύνη και να δίνει κίνητρο συμμετοχής στον κόσμο της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας.

Επιστέγασμα όλων αυτών όμως παραμένει η μόνιμη διεκδίκησή μας ότι η μόνη λύση στην Κρίση, στο Ασφαλιστικό και σε ό,τι δημιουργείται ή τη δημιουργεί θα λυθεί μόνο αν η χώρα τραβήξει μπροστά με ένα Αναπτυξιακό πλάνο που θα χτίζει το αύριο χωρίς να ισοπεδώνει το χθες. Δύναμη της χώρας είναι η παραγωγική της δύναμη.

* Ο Νίκος Νυφούδης είναι επιχειρηματίας και πολιτευτής με το «Ποτάμι»

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ