Αθ. Τσαυτάρης: Θα θεσμοθετηθούν «υπαίθριες αγορές» - Karfitsa.gr
Πολιτική

Αθ. Τσαυτάρης: Θα θεσμοθετηθούν «υπαίθριες αγορές»

Οι παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας

tsaytaris

Προαναγγελία για θεσμοθέτηση «υπαίθριων αγορών» (Farmer Market) έκανε σήμερα από τη Χαλκιδική ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσαυτάρης υποστήριξε ότι οι υπαίθριες αγορές που στήνονται ευνοούν τους παραγωγούς που μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας και φυσικά και τους καταναλωτές, που τα αγοράζουν πιο φθηνά, αφού δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσοι σταθμοί.

Επιπλέον, ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στο φαινόμενο της ακαρπίας και αναγνώρισε ότι «το θέμα των επιπτώσεων από το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι άγνωστο ακόμα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μελετηθεί πιο βαθιά και να μην επαναπαυτούμε».

Μάλιστα, αναφορικά με το αν το φαινόμενο αυτό θα μονιμοποιηθεί, ο υπουργός δεν έδωσε σαφή απάντηση, αλλά σημείωσε ότι «κανένας δεν περίμενε ότι ο περσινός ζεστός χειμώνας θα δημιουργούσε τόσο σοβαρό πρόβλημα στη φετινή παραγωγή ελιάς», ενώ αποκάλυψε ότι για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει συνομιλήσει ακόμα και με τονπρωθυπουργό, προκειμένου να δουν το τι μέλλει γενέσθαι. Υπενθυμίζεται ότι η φετινή παραγωγή επιτραπέζιαςελιάς είναι μειωμένη σε ποσοστό 80% στο Νομό Χαλκιδικής, ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τον Μάιο, σε συνδυασμό και με την εμφάνιση δάκου.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός, μετά τη διαμόρφωση της εικόνας της εξέλιξης της παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου 2013 στις διάφορες περιοχές της χώρας και τα στοιχεία της επιστημονικής επιτροπής για τη μελέτη της ακαρπίας που σημειώθηκε, είχε δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να προετοιμασθεί ώστε να συμπεριλάβει και το θέμα της ακαρπίας της ελιάς στο ετήσιο πρόγραμμα που θα υποβλήθηκε στην ΕΕ για έγκριση για τις ζημιές πέρυσι. Η διαδικασία όπως επεσήμανε σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε εκ νέου ότι είναι κρίσιμη η τρέχουσα μεταβατική περίοδος ενόψει της έναρξης εφαρμογής της ΚΑΠ (2014-2020) και επανέλαβε ότι η ελληνική γεωργία θα υποστηριχθεί με 20 δισ. ευρώ, το 2% εκ των οποίων θα δοθεί αποκλειστικά και μόνο για την εισαγωγή νέων αγροτών στον κλάδο. Επεσήμανε δε ότι με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ η ελληνική γεωργία θα κάνει παραγωγική στροφή, ενώ τόνισε ότι θα είναι και υψηλά τα ποσοστά ενισχύσεων.

Για τα βιβλία εσόδων εξόδων που πρέπει να τηρούν από την 1η Ιανουαρίου οι αγρότες με τζίρο άνω των 10.000 ευρώ ή και λαμβάνουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ, ο υπουργός τόνισε ότι είναι μια καινοτόμος ενέργεια και αποτελεί τομή για την ελληνική γεωργία, ενώ ανέφερε ότι έχει δοθεί και εγκύκλιος που θα βοηθά όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Επιπλέον, ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε ότι με τη τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων οι αγρότες θα μπορούν πλέον έμπρακτα να αποδεικνύουν ότι ακολουθούν διαφανείς διαδικασίες, ενώ μπαίνει και φρένο στις παράνομες μετακινήσεις φαρμάκων. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση ενός μήνα στους αγρότες για την εφαρμογή του μέτρου. Επιπλέον, ο υπουργός μίλησε στη συνέντευξη τύπου για απλούστευση των διαδικασιών αναφορικά με την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ