, Τετάρτη
21 Φεβρουαρίου 2024

Ντοπέ ο Άρμστρονγκ

Ο Λανς Αρμστρονγκ, o κορυφαίος ποδηλάτης όλων των εποχών, χάνει τους επτά τίτλους στον «Γύρο της Γαλλίας». Διαβάστε στο gazzetta.gr ολόκληρη την ανακοίνωση, με την οποία σταματά να διεκδικεί στη δικαίωση του.

Σε γραπτή του δήλωση ο παγκοσμίου φήμης ποδηλάτης αναφέρει: «Υπάρχει κάποια στιγμή στη ζωή κάθε άντρα που λέει, αρκετά!». Με αυτή του τη δήλωση ο Αρμστρονγκ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τον δικαστικό αγώνα με την USADA που τον κατηγορούσε για ντόπινγκ. Συγκεκριμένα η οργάνωση τον κατηγορούσε ότι ντοπάρονταν με EPO, τεστοστερόνη, αναβολικά και έκανε μεταγγίσεις αίματος από το 1996 μέχρι το 2011, όταν και σταμάτησε την ποδηλασία.
Ο Άρμστρονγκ που έχει κατακτήσει επτά φορές το «Tour de France» έγινε συνώνυμο του ανθρώπινου μεγαλείου όταν έδωσε την μάχη για την ζωή με αντίπαλο το καρκίνο και βγήκε νικητής. Ο Αμερικανός ποδηλάτης έπασχε από επιθετικό καρκίνο στα γεννητικά όργανα με μετάσταση σε πνεύμονες και εγκέφαλο, αλλά ο ίδιος κατάφερε όχι μόνο να τον νικήσει, αλλά και να επιστρέψει στους αγώνες ως θριαμβευτής κι έγινε ο ήρωας για όλο τον κόσμο. Σταμάτησε την ποδηλασία λόγω της αρρώστιας του το 2005 και επέστρεψε το 2009.
Όλα τα ωραία όμως έχουν κάποιο τέλος με την «Equipe» να γράφει ανοικτά για «Το ψέμα του Άρμστρονγκ» και να κάνει λόγο για έξι θετικά δείγματα ερυθροποιητίνης από το 1999 και πλέον θα φτάσουμε στην απόφαση της  USADA να τον αποκλείσει δια βίου από τον αθλητισμό και να του αφαιρέσει τους επτά τίτλους στον «Γύρο της Γαλλίας». Η USADA βασίστηκε σε δηλώσεις 10 ποδηλατών ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών και μάλιστα πρόσφερε και σε άλλους!
Πάντως ο Αρμστρονγκ διαφωνεί με την άποψη ότι η USADA έχει τη δύναμη να του πάρει τους επτά τίτλους, ενώ η παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας, δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο…
«Η απόσυρση δεν σημαίνει ενοχή»
Από την πλευρά του ο Λανς Άρμστρονγκ δεν έχει σταματήσει να δηλώνει ότι είναι αθώος.  Ο ίδιος μάλιστα στην δήλωση του εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να αποσυρθεί από την μάχη για την απόδειξη της αθωότητάς του. Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του:
«Έρχεται μια στιγμή στη ζωή κάθε ανθρώπου, που λέει: «Φτάνει πια». Για μένα, ο χρόνος είναι τώρα. Ασχολούμαι εδώ και καιρό με τους με τους ισχυρισμούς ότι εξαπάτησα και με αθέμιτα μέσα κέρδισα επτά φορές τον «Γύρο της Γαλλίας» από το 1999. Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, υποβάλλομαι σε ποινική έρευνα από τον Τράβις Τάιγκαρτ που έχει προβεί σε ένα αντισυνταγματικό κυνήγι μαγισσών. Ολο αυτό το πράγμα είχε επίπτωση στην οικογένειά μου, τη δουλειά μου για το ίδρυμα μου και σε μένα και με οδηγεί στο σημείο να πω σήμερα, ότι τελείωσα με αυτή την ανοησία.
Ήλπιζα ότι το ομοσπονδιακό δικαστήριο θα σταματήσει την παρωδία της Ομοσπονδίας αντιντόπινγκ των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο ήταν συμπονετικό ακούγοντας τις ανησυχίες μου και αναγνώρισε πολλά από τα σφάλματα και τις ελλείψεις της USADA, τη στάση της καθώς καθώς και τη διαδικασία, τελικά αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να παρέμβει.
Αν σκέφτηκα για μια στιγμή ότι με τη συμμετοχή στη διαδικασία της USADA, θα μπορούσα να αντιμετωπίσω αυτούς τους ισχυρισμούς τους σε μια δίκαιη δίκη και μετά θα μπορούσα να ηρεμήσω τότε θα άρπαζα την ευκαιρία. Αλλά αρνούμαι να συμμετέχω σε μια διαδικασία που είναι τόσο μονόπλευρη και άδικη. Ανεξάρτητα από το τι λέει ο Τράβις Τάιγκαρτ, δεν υπάρχουν φυσικές αποδείξεις για να υποστηρίξουν τις αλλόκοτες και αποτρόπαιες αξιώσεις του. Τα μόνα, φυσικά, στοιχεία που υπάρχουν είναι οι εκατοντάδες ελέγχοι από τους οποίους έχω περάσει χωρίς πρόβλημα. Εδωσα τον εαυτό μου στη διάθεσή για έλεγχους, καθόλο το εικοσιτετράωρο και σε όλο τον κόσμο. Σε αγώνες. Μετά τους αγώνες. Αίμα. Ούρα. Ό, τι μου ζητήθηκε, το έδωσα. Ποια είναι τελικά η ουσία όλης αυτής της δοκιμασίας εάν στο τέλος, η USADA δεν ασχολήθηκε με αυτή.
Από την αρχή, όμως, αυτή η έρευνα δεν έγινε για να βγει η αλήθεια, αλλά για να τιμωρηθώ με κάθε κόστος. Είμαι ένας συνταξιούχος ποδηλάτης και η USADA ασχολήθηκε με τις υποθέσεις 17 ετών, παρότι υπάρχει περιορισμός για τα τελευταία 8 χρόνια. Σεβαστές οργανώσεις, όπως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας και η Ομοσπονδία των ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές, ότι η USADA είναι αναρμόδια για να επιβάλλει ποινές. Οι διεθνείς ομοσπονδίες της ποδηλασίας έχουν ζητήσει από τη USADA να σταματήσει, έχουν δηλώσει ότι κανείς δεν θα πρέπει να συμμετέχει στις ακατάλληλες διαδικασίες της και έχουν καταστήσει σαφές ότι όσα κάνει η USADA με απαγορεύσεις και αφαίρεση τίτλων, γίνονται χωρίς να έχει την αρμοδιότητα. Η USADA έχει παραβεί το νόμο, γύρισε την πλάτη στους δικούς της κανόνες και αντιμετώπισε αρνητικά όσους προσπάθησαν να την πείσουν να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Σε κάθε περίπτωση, η USADA έχει παίξει το ρόλο του θύτη, απειλώντας τον καθένα και αμφισβητώντας την καλή πίστη όποιου αμφισβητεί τα κίνητρα ή τις μεθόδους της κι όλα αυτά φυσικά σε βάρος των φορολογουμένων των ΗΠΑ. Για τους δύο τελευταίους μήνες, έχει USADA επαναλαμβάνεται ασταμάτητα ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο σύνολο κανόνων, που ισχύουν για όλους, αλλά αλαζονικά αρνήθηκε να εφαρμόσει όσα κηρύττει. Πάνω από όλα αυτά, η USADA έχει κάνει συμφωνίες με άλλους αναβάτες παρακάμπτοντας τους δικούς της κανόνες, φτάνει να πουν ότι εγώ έκλεψΑ. Πολλοί από αυτούς τους ποδηλάτες συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι σήμερα.
Εγώ ακολούθησα τους τους κανόνες που έθεσαν σε εφαρμογή, η παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας, η παγκόσμια οργάνωση καταπολέμησης του ντόπινγκ και η USADA. Η ιδέα ότι αθλητές μπορούν να καταδικαστούν σήμερα χωρίς να υπάρχου θετικά Α και Β δείγματα, όπως καταδικάζονται αθλητές που έχουν βρεθεί ντοπαρισμένοι, διαστρεβλώνει το σύστημα και δημιουργεί μια διαδικασία όπου ο καθένας αθλητής που έχει χάσει μπορεί να ξεκινήσει μια υπόθεση στην USADA είτε για προσωπικό κέρδος είτε για να καταστρέψει κάποιον άλλο ποδηλάτη. Είναι μια άδικη προσέγγιση, που εφαρμόζεται επιλεκτικά, σε αντίθεση με όλους τους κανόνες. Απλά, δεν είναι το σωστό.
Η USADA δεν μπορεί να ελέγξει τον επαγγελματικό αθλητισμό και να προσπαθήσει να μου πάρει τους 7 τίτλους στην Γαλλία. Εγώ γνωρίζω ποιος κέρδισε αυτούς τους 7 τίτλους, οι αντίπαλοί μου γνωρίζουν ποιος κέρδισε αυτούς τους 7 τίτλους. Όλοι αγωνιστήκαμε μαζί. Για τρεις εβδομάδες τρέχαμε στους ίδιους δρόμους, τα ίδια βουνά και κόντρα στον ίδιο καιρό και τα στοιχεία της φύσης που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπήρχαν συντομότεροι δρόμοι, ούτε ειδική μεταχείριση. Κοινές διαδρομές, κοινοί κανόνες. Ο σκληρότερος αγώνας στον κόσμο, όπου μόνο ο δυνατότερος επικρατεί. Κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Ιδιαίτερα ο Τράβις Τάιγκαρτ.
Σήμερα γυρίζω σελίδα. Δεν θα ξαναασχοληθώ με την υπόθεση, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.Θα συνεχίσω το έργο που έκανα πριν καν κερδίσω τον πρώτο τίτλο στην Γαλλία: να βοηθάω τους ανθρώπους και τις οικογένειες που έχουν πληγεί από τον καρκίνο, ιδιαίτερα εκείνων από φτωχές κοινωνίες. Αυτό τον Οκτώβριο, το Ίδρυμα μου θα γιορτάσει τα 15 χρόνια υπηρεσίας για τους ανθρώπους που έχουν επιζήσει από τον καρκίνο φτάνοντας στο ορόσημο να έχει συγκεντρώσει 500 εκατομμύρια δολάρια. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και ανυπομονώ να μπει τέλος σε αυτή την άσκοπη απόσπαση της προσοχής μου. Έχω την ευθύνη απέναντι σε όλους εκείνους που βγήκαν μπροστά και αφιέρωσαν το χρόνο και την ενέργειά τους για την καταπολέμηση του καρκίνου. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την συγκεκριμένη αποστολή. Κοιτάω μπροστά και πρόκειται να αφοσιωθώ στο μεγάλωμα των πέντε πανέμορφων και δραστήριων παιιδών μου, στην καταπολέμηση του καρκίνου αλλά και στην προσπάθει να είμαι ο πιο fit 40χρονος στον πλανήτη.»