fbpx

, Παρασκευή
07 Φεβρουαρίου 2025

search icon search icon

Η αβεβαιότητα στον αθλητισμό τον οδήγησε σε… νέα μονοπάτια

της Ελένης Τσαλκατίδου
Ο Μανώλης Δημητριάδης είναι εδώ και αρκετά χρόνια επαγγελματίας βολεϊμπολίστας, ο οποίος, ωστόσο, παράλληλα με την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό, πήρε την απόφαση να επενδύσει επιχειρηματικά σ’  ένα μαγαζί εστίασης, προκειμένου να βγάζει τα προς το ζην.
Ο 32χρονος αθλητής άνοιξε τον Οκτώβριο του 2015 μαζί με άλλους τρεις συνέταιρούς του ένα μαγαζί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς αντιλήφθηκε από νωρίς πως το βόλεϊ, αν και θεωρείται το τρίτο άθλημα στη χώρα μας, δεν σου προσφέρει τη δυνατότητα να ζήσεις από αυτό. Καθυστερήσεις στις πληρωμές, μικρές αμοιβές, αλλά και ομάδες που από τη μία στιγμή στην άλλη «κατεβάζουν» ρολά συνθέτουν ένα κλίμα αβεβαιότητας.
Ο Μανώλης Δημητριάδης μίλησε στην Karfitsa για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, το πώς καταφέρνει να την συνδυάζει με τον αθλητισμό, ποια είναι τα μελλοντικά του σχέδια, ενώ στέλνει και το δικό του μήνυμα στους συνομηλίκους του να τολμήσουν.
Πώς προέκυψε η ιδέα για το μαγαζί και ποιοι λόγοι σας ώθησαν σε αυτήν την επιλογή;
Κάποιοι φίλοι μας είχαν αυτή την αλυσίδα μαγαζιών και την περίοδο εκείνη εγώ μαζί με τον ένα μου συνέταιρο ψάχναμε να κάνουμε μία επαγγελματική κίνηση εκτός βόλεϊ, λόγω της αβεβαιότητας, που επικρατεί. Εγώ, από την πλευρά μου, είχα στο μυαλό μου ότι θέλω ν’  ασχοληθώ και με κάτι άλλο, χωρίς να έχω καταλήξει στο αντικείμενο. Σε αυτό με βοήθησαν, λοιπόν, οι φίλοι, που είχαν την αλυσίδα αυτή. Κάναμε μια συζήτηση, μου άρεσε το περιβάλλον και το πώς δουλεύουν, συμφωνήσαμε και αρχίσαμε να ψάχνουμε το μαγαζί.
Η επιλογή της τοποθεσίας (σ.σ. το μαγαζί βρίσκεται στην πλατεία Αντιγονιδών) ήταν δική σας επιθυμία ή προέκυψε;
Η αλήθεια είναι πως θέλαμε να στεγάσουμε το μαγαζί στο κέντρο, γιατί όσο και αν είναι ακριβά, π.χ. τα ενοίκια, υπάρχει μεγαλύτερη περατζάδα: κόσμος πάει και έρχεται όλη την ημέρα και αν θέλεις να επιδιώξεις κάτι καλύτερο, είμαι της γνώμης ότι πρέπει να δραστηριοποιηθείς στο κέντρο. Ειδικά η συγκεκριμένη περιοχή έχει πολλούς φοιτητές, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των πελατών μας. Το μαγαζί λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο και συνδυάζει την πολύ καλή ποιότητα με την πολύ καλή τιμή. Αυτό, λοιπόν, το εκτιμάει και το θέλει ο φοιτητής, καθώς είναι αναγκασμένος πλέον να καταφεύγει σε πιο οικονομικές λύσεις.
Πώς κρίνετε την πορεία του μαγαζιού μέσα σε αυτήν τη διετία;
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, καθώς το μαγαζί έχει συνεχώς ανοδική πορεία. Σε αυτό θεωρώ ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και οι συνέταιροί μου, ο Κώστας, η Νατάσσα κα ο Βασίλης, που βρίσκονται συνεχώς εδώ. Αυτό σημαίνει ότι το μαγαζί έχει πρόσωπο και εγώ θεωρώ πολύ σημαντική την επικοινωνία με τον κόσμο. Σιγά-σιγά το μαθαίνουν οι άνθρωποι της περιοχής, ενώ βοηθάει πολύ και το σημείο που βρίσκεται, καθώς αποτελεί σταυροδρόμι πέντε δρόμων.
Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν;
Στόχος μας είναι να επεκταθούμε πάνω σε αυτό που κάνουμε: αφ’  ενός να μεγαλώσουμε το ήδη υπάρχον μαγαζί και αφ’  ετέρου κοιτάμε για ένα ακόμα μέρος, πάλι στο κέντρο της πόλης.
Σας φόβισε καθόλου η κρίση;
Όχι, καθόλου. Είναι πολύ σημαντικό ότι το συγκεκριμένο μαγαζί προσφέρει πολύ καλή ποιότητα σε χαμηλές τιμές. Εξάλλου, θεωρώ ότι ο Έλληνας τον καφέ του ειδικά  δεν τον έχει σταματήσει και δεν καταλαβαίνει από κρίση.
Θεωρείτε ότι ήταν ένα ρίσκο να κάνετε, δηλαδή, αυτό το κατάστημα σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο;
Σαφώς και ήταν, αφού κανείς δεν μπορούσε να μας εγγυηθεί την επιτυχία. Αλλά και τι δεν περιέχει μία μορφή ρίσκου; Πιστεύω πως αν κάνεις μία καλή κίνηση και την στηρίξεις σωστά, όπως πιστεύω ότι το κάναμε εμείς, τότε έχεις πολλές πιθανότητες να πετύχεις.
Τι μήνυμα θα στέλνατε στους συνομήλικούς σας, που ενδεχομένως να θέλουν να ρισκάρουν, αλλά να φοβούνται;
Νομίζω ότι είναι σημαντικό να πάρεις ένα ρίσκο, αρκεί να το σχεδιάσεις σωστά, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσεις να χαμογελάσεις. Εγώ είμαι υπέρ αυτής της άποψης και μέχρι σήμερα μου έχει βγει σε καλό.
Το βόλεϊ και ο αγώνας για την επιβίωση
Ο Μανώλης Δημητριάδης αγωνίζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε υψηλό επίπεδο, έχοντας περάσει από μεγάλες ελληνικές ομάδες. Ο ίδιος, τα τελευταία δύο χρόνια που διατηρεί το μαγαζί, παίζει εκτός Θεσσαλονίκης (Βραχάτι και Σύρο), με αποτέλεσμα να συνδυάζει δύσκολα αυτούς τους δύο τομείς.
Πώς καταφέρνετε και συνδυάζετε τις αγωνιστικές σας υποχρεώσεις, ιδίως τον χειμώνα που είναι αυξημένες, με τις επαγγελματικές;
Δύσκολα συνδυάζονται, ιδίως εξαιτίας του γεγονότος ότι από την στιγμή που ανοίξαμε το μαγαζί, εγώ παίζω εκτός Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, έχω πάρει μία άτυπη άδεια κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και βοηθάω περισσότερο τα καλοκαίρια. Δεν είναι, συνεπώς, απόλυτη η παρουσία μου εδώ, ωστόσο, προσπαθώ να βοηθάω τα παιδιά σε ό,τι χρειάζονται.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.