, Τρίτη
21 Μαρτίου 2023

Η κωμωδία ενός τελικού

του Βασίλη Μάστορα
Σχεδόν δύο εβδομάδες σερνόταν το θέμα του ορισμού της έδρας του τελικού του Κυπέλλου μπάσκετ. Αρχικώς η ΕΟΚ διέρρευσε τη σκέψη της να γίνει ο τελικός στο Ηράκλειο. Ο Άρης αντέδρασε γιατί είχε πικρή εμπειρία από το πρόσφατο παρελθόν. Το 2014 στον ίδιο θεσμό στην Κρήτη, με αντίπαλο πάλι τον Παναθηναϊκό, αδικήθηκε στο θέμα της παρουσίας του κόσμου του. Οπότε είχε κάθε λόγο να αντιδράσει για τον ορισμό του Ηρακλείου ως έδρα του τελικού. Ακολούθησε η τοποθέτηση του Παναθηναϊκού «θέλουμε ο τελικός να γίνει στη Βόρεια Ελλάδα» και τότε άνοιξε ένας νέος κύκλος συζητήσεων για την πόλη που διαθέτει υποδομές προκειμένου να γίνει η έδρα του τελικού. Στη Βόρεια Ελλάδα δύο-τρία γήπεδα, κι αυτά κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να γίνουν η έδρα του τελικού. Το κλειστό της Κοζάνης έχει ελλείψεις, αυτό της Ξάνθης επίσης, αλλά με λίγη καλή θέληση όλα τα προβλήματα λύνονται. Θέληση την οποία δεν έδειχνε να έχει η διοίκηση της ΕΟΚ η οποία σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές «καιγόταν» ο τελικός να γίνει στο ΟΑΚΑ, προκειμένου να ενισχύσει το ταμείο της από τις εισπράξεις του αγώνα. Και ενώ η κουβέντα για την έδρα του τελικού, ήταν σε εξέλιξη ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος έκανε μεγάλη γκάφα στην προσπάθεια του να επιχειρηματολογήσει για την απόρριψη της Ξάνθης ως έδρα του τελικού. Ο πρόεδρος επικαλέσθηκε την ύπαρξη της μουσουλμανικής μειονότητας και έτσι άνοιξε ένας κύκλος αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία της θρακικής πόλης.
Μπήκε και θέμα διεξαγωγής του τελικού στη Λάρισα, αλλά εκτός των άλλων ανακαλύφθηκε ότι το γήπεδο έχει άδεια για τη διεξαγωγή αγώνων μέχρι Α2 κατηγορίας.
Το μεσημέρι της Παρασκευής η Ομοσπονδία πρότεινε να γίνει κλήρωση μεταξύ ΟΑΚΑ και Ηρακλείου, οδηγώντας ουσιαστικά τον τελικό σε γήπεδα της επιλογής της. Ο Παναθηναϊκός, είναι αλήθεια με μία γενναία τοποθέτηση πρότεινε να γίνει στο «Αλεξάνδρειο». Η ΕΟΚ ασπάστηκε την πρόταση, ο Άρης λογικό ήταν να μην αντιδράσει κι έτσι η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει τον μεγάλο αγώνα.
Τα πράγματα πάντως θα ήταν περισσότερο απλά εάν η ΕΟΚ όριζε την έδρα του τελικού από την ημέρα που έβγαλε την προκήρυξη του Κυπέλλου. Οπότε όποιοι κι αν ήταν οι φιναλίστ δεν θα είχαν δικαίωμα να γκρινιάξουν. Καθαρές δουλειές και επαγγελματικές.