, Τρίτη
05 Δεκεμβρίου 2023

Ντόρτμουντ: Δύο αντικρουόμενες επιστολές ανάληψης ευθύνης

Όλα τα ενδεχόμενα για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Γερμανία και στο πούλμαν της Ντόρτμουντ εξετάζει η αστυνομία, η οποία όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, αποκάλυψε την ύπαρξη επιστολής ανάληψης ευθύνης. Η συνέντευξη τύπου της αστυνομίας ολοκληρώθηκε και οι Βεστφαλοί αποκάλυψαν την ύπαρξη δύο αντικρούομενων επιστολών για την ανάληψη ευθύνης της επίθεσης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung», οι αρχές δεν αποκλείουν πίσω απ’ την επίθεση στο πούλμαν της Ντόρτμουντ να κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος. Η επιστολή που βρέθηκε στον τόπο της επίθεσης αρχίζει με τις παρακάτω λέξεις: «Στο όνομα του πανάγαθου Αλλάχ», ενώ παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, γίνεται αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στο χριστουγεννιάτικο παζάρι του Βερολίνου τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ο συντάκτης της επιστολή υποστηρίζει πως γερμανικοί πύραυλοι «tornado» συμμετείχαν στη δολοφονία μουσουλμάνων στη Συρία.
Αντίθετα, το γερμανικό περιοδικό «Focus» υποστηρίζει την ύπαρξη και δεύτερης επιστολής ανάληψης της ευθύνης, στην οποία αναφέρεται πως η επίθεση έγινε γιατί η διοίκηση της Ντόρτμουντ δεν είναι κάθετα αντίθετη σε φαινόμενα ρατσισμού και νεοναζισμού.
«Το αντιμετωπίζουμε σα να είναι στοχευμένη επίθεση στη Ντόρτμουντ. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη η αιτία, αλλά κρατάμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Θα υπάρχουν επίσης σκύλοι ανίχνευσης εκρηκτικών, όπως επίσης θα ελέγχουμε και την περιοχή με ελικόπτερα. Ετοιμάζουμε μεγάλη επιχείρηση, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό στο γήπεδο», σχολίασε ο αρχηγός της αστυνομίας στη Βεστφαλία, Γκρέγκορ Λάνγκε.
Από την πλευρά του η Εισαγγελέας της Βεστφαλίας τόνισε: «Βρήκαμε ένα γράμμα κοντά στην περιοχή της επίθεσης. Η αυθεντικότητα της επιστολής ελέγχεται αυτή την ώρα. Υπάρχουν πολλά σενάρια, οι επαγγελματίες είναι εδώ και δεν υπάρχει χώρος για εικασίες». Οι Γερμανοί προσθέτουν πως πρόκειται για επιστολή ανάληψης της ευθύνης, αλλά ακόμα εξετάζεται η αυθεντικότητά της.