, Πέμπτη
09 Φεβρουαρίου 2023

Ο ΠΑΟΚ σταμάτησε τους νεοπλουτισμούς

Ο ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια είχε σ’ όλες τις κινήσεις του έντονα τα στοιχεία νεοπλουτισμού. Είτε γιατί ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, ο Ιβάν Σαββίδης αισθανόταν την ανάγκη να κάνει γρήγορα αισθητή την παρουσία του στο εγχώριο ποδόσφαιρο, είτε γιατί κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την απειρία του ο ομογενής παράγοντας «πέταξε» πολλά λεφτά στις μεταγραφές.

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑ

Η εξίσωση της επένδυσης με το αποτέλεσμα έβγαζε αρνητικό πρόσημο κι αυτό ήταν ολοφάνερο. Ο ΠΑΟΚ πριν από πέντε περίπου χρόνια ήταν ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ το οποίο επιχειρούσε να κάνει άμεσα την υπέρβαση και να πατήσει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.  Στην προσπάθεια του αυτή έκανε άστοχες επιλογές και έδειξε τάση νεοπλουτισμού. Οι μεταγραφές τύπου Κόστα και Μπερμπάτοφ έκαναν θόρυβο, αλλά δεν πρόσφεραν κάτι ουσιαστικό στην ομάδα. Οι παίκτες πέρασαν εξαιρετικά στην Ελλάδα, εισέπραξαν τα μεγάλα συμβόλαια τους και ο ΠΑΟΚ κράτησε μόνο την ανάμνηση ότι κάποτε στο ρόστερ του υπήρχαν παίκτες με λαμπερό ποδοσφαιρικό όνομα.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο Δικέφαλος έχει αλλάξει μεταγραφική λογική. Αποκτάει ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα προσφέρουν ουσιαστικά στην ομάδα και μέσα απ’ αυτή την προσφορά θα αποκτήσουν υπεραξία την οποία θα καρπωθεί ο ΠΑΟΚ. Άρα πριν αποφασίσει μία μεταγραφή ζυγίζει περισσότερα πράγματα από αυτά που είχε ως πιλότο για τις αποφάσεις του λίγα χρόνια νωρίτερα. Η ηλικία του ποδοσφαιριστή, η φιλοσοφία του και οι φιλοδοξίες του αποτελούν παράγοντες, πέραν του ταλέντου, τους οποίους ο ΠΑΟΚ υπολογίζει πριν αποφασίσει. Το σκάουτινγκ πλέον ακολουθεί τους σύγχρονους κανόνες και δεν είναι επιδερμικό.  Για παράδειγμα η απόκτηση του Άκπομ και του Ζαμπά έχουν το αποτύπωμα της νέας μεταγραφικής φιλοσοφίας του ΠΑΟΚ.

Συγχρόνως ο υποψήφιος Πρωταθλητής δείχνει και ωριμότητα στον σχεδιασμό. Έκλεισε τη μεταγραφική περίοδο με την απόκτηση του Ολιβέϊρα και του Ινγκασον. Όταν οι δύο ποδοσφαιριστές θα είναι σε θέση να προσφέρουν όλα όσα μπορούν στην ομάδα, λογικά θα έχουν κριθεί τα πάντα για τον ΠΑΟΚ. Άρα η απόκτηση τους έχει την προοπτική να ισχυροποιηθεί η ομάδα στην προσπάθεια που θα κάνει για την είσοδο στους ομίλου του Champions League. Και αυτό φανερώνει ότι πλέον στον ΠΑΟΚ τα λάθη του παρελθόντος έχουν γίνει ένα μάθημα για όλους που αποφασίζουν τον σχεδιασμό της ομάδας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ