, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πάλη ΧΑΝΘ: Από την ακμή στην… παρακμή

της Ελένης Τσαλκατίδου
Το τμήμα πάλης της ΧΑΝΘ είναι ένα από τα πιο ιστορικά, που διαθέτει ο σύλλογος, καθώς προπολεμικά η πρώτη αναφορά για την ίδρυσή του καταγράφεται μόλις το 1939 στην Εφημερίδα των Βαλκανίων! Μετά τον πόλεμο (1954) σημειώνεται η πρώτη του παρουσία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής πάλης, όπου κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο με τον Ζαμπέτογλου. Η ομάδα πάλης της ΧΑΝΘ άρχισε να οργανώνεται περισσότερο από το 1958, ενώ ήδη από την επόμενη χρονιά οι αθλητές της «κλέβουν» τις εντυπώσεις στους αγώνες, που συμμετέχουν.
Μάλιστα, η πρωτιά δε θ’ αργήσει να έρθει για την ομάδα της Αδελφότητας, που το 1960 κατετάγη πρώτη στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ελευθέρας Ερασιτεχνικής και Ελληνορωμαϊκής Πάλης, ενώ οι αθλητές της αποτελούσαν βασικά μέλη της Εθνική ομάδας. Οι επιτυχίες του τμήματος συνεχίστηκαν σε όλες τις ηλικίες μέχρι και τις πρώτες χρονιές της δεκαετίας του ΄70, για ν’ ακολουθήσει μία μικρή κάμψη την επόμενη επταετία και να επιστρέψει εν τέλει δριμύτερο το 1977. Ωστόσο, από το 2005 και έπειτα το ιστορικό αυτό τμήμα με δέκα πανελλήνια πρωταθλήματα στο ενεργητικό του αναγκάστηκε ν’  αναστείλει τη λειτουργία του, έχοντας ως παρακαταθήκη τις επιτυχίες του παρελθόντος.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.