, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΑΦΙΕΡΩΜΑ "KARFITSA": Η «νέα Τούµπα», ο ΠΑΟΚ, τα χρέη και τα… εκατοµµύρια ευρώ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΧΟΥΜΠ ΣΤΕΦΕΝΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

της Ελένης Τσαλκατίδου*
Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ό,τι καλύτερο µπορούσε να συµβεί στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε µία δύσκολη καµπή της ιστορίας της, αφού, από το καλοκαίρι του 2012, όταν και πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι της Τούµπας, µέχρι σήµερα έχει δείξει απόλυτη συνέπεια στα λόγια και τις πράξεις του. Οι φίλοι της οµάδας πίνουν νερό στο όνοµά του και όχι άδικα, αφού ο νυν µεγαλοµέτοχος της «ασπρόµαυρης» ΠΑΕ φρόντισε κατά την εξαετή (σχεδόν) παρουσία του στη Θεσσαλονίκη να µηδενίσει τα χρέη της οµάδας και να την οδηγήσει σε νέους, πιο φωτεινούς δρόµους.
Έφερε µεγάλα ονόµατα στην Τούµπα – έστω και αν αυτά δεν απέδειξαν τη φήµη που τα συνόδευε µέσα στο γήπεδο – είδε τον Δικέφαλο να φτάνει δύο φορές σε τελικούς κυπέλλου, να έχει µία ανοδική πορεία στο πρωτάθληµα και να κοιτά στα µάτια µεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Είναι γεγονός πως µε τον Ιβάν τον… τροµερό στο «τιµόνι» του, ο Δικέφαλος έχει µπει «σφήνα» στους µεγάλους της Αθήνας (βλ. Ολυµπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ), ταράζοντας τα λιµνάζοντα νερά του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ ο ίδιος βαδίζει µε γνώµονα την επιθυµία του «να δω την οµάδα µου να είναι µέσα στο Top 20 των ευρωπαϊκών οµάδων».
Η Karfitsa κάνει µία αναδροµή στην εξαετή παρουσία του µεγαλοµετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο «τιµόνι» της και σας παρουσιάζει τις ηµεροµηνίες-σταθµούς, που σηµάδεψαν την ιστορία της οµάδας.
10 Αυγούστου 2012: Ο Ζήσης Βρύζας µεταβιβάζει το πλειοψηφικό πακέτο των µετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος κατέβαλε το ποσό των 10 εκατοµµυρίων ευρώ στην αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ και έγινε κάτοχος του 51% των µετοχών. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ γυρίζει ολοκληρωτικά σελίδα!
12 Οκτωβρίου 2012: Η πρώτη επίσηµη συνέντευξη τύπου του Σαββίδη ως πρόεδρος της «ασπρόµαυρης» ΠΑΕ. Η ατάκα του προς τους φίλους της οµάδας «δεν θα σας προδώσω ποτέ» έχει µείνει ανεξίτηλα χαραγµένη µέχρι σήµερα στο µυαλό όλων.
13 Φεβρουαρίου 2013: Ο Σαββίδης συµµετέχει µε 15 εκατοµµύρια ευρώ στην αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ, κατέχοντας πλέον το 72% των µετοχών.
2 Απριλίου 2013: Με εντολή του µεγαλοµετόχου, ο ΠΑΟΚ προχωρά σε δηµιουργία αιρετής διοίκησης για πρώτη φορά µετά τον Δεκέµβριο του 2006, βάζοντας τέλος στις συνεχόµενες διοικήσεις Πρωτοδικείου.
13 Ιουνίου 2013: Ο Ιβάν Σαββίδης επιλέγει τον Χουµπ Στέφενς για το «τιµόνι» του «ασπρόµαυρου» συλλόγου. Πρόκειται για µία µεγάλη επιτυχία της οµάδας της Θεσσαλονίκης, αφού ο Ολλανδός είναι µεγάλο όνοµα στο προπονητικό στερέωµα. Λίγες ηµέρες αργότερα (25/6/2013) έγινε η επίσηµη παρουσίαση του Στέφενς, παρουσία του µεγαλοµετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όµως, η λύση της συνεργασίας τους δεν άργησε να έρθει. Ήταν 2 Μαρτίου του 2014, όταν ανακοινώθηκε και επίσηµα το «διαζύγιο» των δύο πλευρών, µε τον Ολλανδό να «πληρώνει το µάρµαρο» για την παρατεταµένη αγωνιστική κρίση της οµάδας.
19 Σεπτεµβρίου 2013: Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ κάνει γνωστά τα σχέδιά του για τη δηµιουργία της «νέας Τούµπας», προτιµώντας τον εκσυγχρονισµό του ήδη υπάρχοντος γηπέδου από την κατασκευή ενός νέου. Στόχος του είναι το γήπεδο του «ασπρόµαυρου» συλλόγου ν’ αναµορφωθεί εκ βάθρων και να γίνει σύγχρονο και λειτουργικό. Από τότε µέχρι σήµερα, το σχέδιο περί ανακατασκευής του γηπέδου προχωράει µε αργούς ρυθµούς, ενώ πριν από λίγους µήνες έγινε γνωστό το σχέδιο για τη νέα, εντυπωσιακή Τούµπα!
21 Νοεµβρίου 2013: Έγινε το πρώτο βήµα για την κατασκευή του υπερσύγχρονου προπονητικού κέντρου του ΠΑΟΚ, που ήθελε να κάνει ο Σαββίδης, αφού µε ψήφους 25 υπέρ και 2 κατά, ο δήµος Θέρµης προκήρυξε το διαγωνισµό για την έκταση των 202 στρεµµάτων και άνοιξε ο δρόµος για την παραχώρησή του για τα επόµενα 40 χρόνια στον µεγαλοµέτοχο της «ασπρόµαυρης» ΠΑΕ.  Η επένδυση εν τέλει δεν έγινε ποτέ και στις 2 Νοεµβρίου του 2016 ο Ιβάν άνοιξε τα χαρτιά του, αποκαλύπτοντας πως γραφειοκρατικοί λόγοι ήταν αυτοί που οδήγησαν στο «ναυάγιο».
26 Απριλίου 2014: Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται µπροστά σε µία µεγάλη πρόκληση, διεκδικώντας το κύπελλο Ελλάδας από τον Παναθηναϊκό. Τελικά, το αποτέλεσµα δε θα δικαιώσει τις ελπίδες των «ασπρόµαυρων», που γνωρίζουν την ήττα µε 1-4 από τον Παναθηναϊκό.
12 Μαΐου 2015: Ιστορική µέρα για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καθώς απελευθερώνεται από τον βραχνά των χρεών του παρελθόντος, γεγονός που επιτρέπει στο σύλλογο ν’ ατενίζει το µέλλον µε αισιοδοξία. Ο µεγαλοµέτοχος της ΠΑΕ, Ιβάν Σαββίδης, ολοκλήρωσε την αποπληρωµή τους, ύψους 10.886.811 ευρώ, κάνοντας πράξη τα όσα είχε υποσχεθεί στην πρώτη του συνέντευξη τύπου (το µακρινό 2012), όταν και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «τα χρέη του ΠΑΟΚ είναι πλέον και δικά µου χρέη. Εγώ δεν χρωστάω πουθενά και σύντοµα δεν θα χρωστά ούτε ο ΠΑΟΚ πουθενά». Μέχρι σήµερα ο Σαββίδης έχει πληρώσει συνολικά 22,2 εκατοµµύρια σε χρέη, αφού υπήρχαν οι οφειλές που βρίσκονταν στην κατάσταση ρύθµισης και άλλες που βρίσκονταν στα δικαστήρια (βλ. 11 εκατ.).
2 Σεπτεµβρίου 2015: Η µεγαλύτερη µεταγραφή επί ηµερών Σαββίδη στον ΠΑΟΚ ακούει στο όνοµα Ντίµιταρ Μπερµπάτοφ. Ο Βούλγαρος επιθετικός ήρθε µετά βαΐων και κλάδων στη Θεσσαλονίκη, όµως, επ’ ουδενί δεν επιβεβαίωσε τις περγαµηνές που τον συνόδευαν. Στις τάξεις των φίλων της οµάδας επικράτησε πανζουρλισµός, γρήγορα το όνοµά του έγινε σύνθηµα στα χείλη τους, όµως, στις 10 Ιουνίου 2016 ανακοινώθηκε το «διαζύγιό» του µε τον Δικέφαλο. Μία ηχηρή «µεταγραφή αεροδροµίου», που εξελίχθηκε σε φιάσκο.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.