Χρ.Τσιλιγκίρη: «Στόχος μας το Σ.Ε.Φ. να γίνει τοπόσημο για τα μεγάλα γεγονότα του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας»

Της Φιλίππα Βλαστού

 «Με την παρουσία μας στη φετινή ΔΕΘ εγκαινιάζουμε μια νέα περίοδο εξωστρέφειας και ευημερίας για το Στάδιο μας», περιγράφει η πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, τονίζοντας ότι ήδη από την συμμετοχή τους στην φετινή Έκθεση έχουν αποκομίσει πολλές προτάσεις που μπορούν να μετουσιωθούν σε πολλαπλά -όχι μόνο οικονομικά- οφέλη για το Σ.Ε.Φ..

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας «μετακόμισε» στη Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες λόγω της 85ης ΔΕΘ. Ποιος είναι ο λόγος της παρουσίας σας στην φετινή έκθεση;

Η προσέλκυση στο Σ.Ε.Φ. μεγάλων εκθέσεων, εκδηλώσεων, συναυλιών, κινητροδοτεί την παρουσία μας στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, υπάρχει μια μακρά παράδοση ιστορικών εκδηλώσεων που έχουν ταυτιστεί με το Στάδιο και την περιοχή. Στοχεύουμε να μετατρέψουμε το Στάδιο μας σε τοπόσημο για τα μεγάλα γεγονότα του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας. 

Την ίδια στιγμή, απευθύνουμε με τον πλέον επίσημο τρόπο πρόσκληση σε υποψήφιους επενδυτές για τα 388 συνολικά στρέμματα γης που περιβάλλουν το Στάδιο μας. Αξιολογούμε καθημερινά επενδυτικά πλάνα και πιθανές συνέργειες, που μπορούν να εγχαράξουν στο Σ.Ε.Φ. το -επιθυμητό για εμάς- αναπτυξιακό πρόσημο.  

Η φετινή Δ.Ε.Θ. αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθουμε -μετά από καιρό- κοντά, να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να συνδιαμορφώσουμε το επενδυτικό «αύριο» του Σ.Ε.Φ.

H πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, Χριστίνα Τσιλιγκίρη

Ποια είναι τα οφέλη που θα αποκομίσει το Σ.Ε.Φ. από αυτή την συμμετοχή; Προς το παρόν τι feedback έχετε λάβει;

Με την παρουσία μας στη φετινή ΔΕΘ εγκαινιάζουμε μια νέα περίοδο εξωστρέφειας και ευημερίας για το Στάδιο μας. Βασικός μας στόχος να δείξουμε ότι το Σ.Ε.Φ. είναι κάτι παραπάνω από μια αρένα ή μια νοερή σύνδεση με μια μεγάλη ομάδα. Το Σ.Ε.Φ. διαθέτει συνεδριακούς χώρους, μεγάλες εκτάσεις και αίθουσες που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διοργάνωση φεστιβάλ, εκδηλώσεων, εκθέσεων τέχνης, διαγωνισμούς τραγουδιού, εκθέσεων βιβλίου και πολλά άλλα. 

Παράλληλα, με τις ενέργειες μας, μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή μας φέτος στην έκθεση, έχουμε δημιουργήσει αποθέματα εμπιστοσύνης σε επιχειρηματίες και φορείς της τοπικής οικονομίας. Αποδείξαμε πως υπάρχει ένα σταθερό πλάνο για την ανάπτυξη του σταδίου, ανανεώνοντας τον περιβάλλοντα χώρο, με συντονισμένες ενέργειες καθαρισμού και διακριτές αισθητικές παρεμβάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, οικοδομήσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης με μεγάλες εταιρείες και γνωρίζουμε, πλέον, πως το μέλλον επιφυλάσσει ακόμη περισσότερες συνεργασίες. 

Ήδη, έχουμε αποκομίσει πολλές προτάσεις που μπορούν να μετουσιωθούν σε πολλαπλά -όχι μόνο οικονομικά- οφέλη για το Στάδιο μας. Τέλος, είναι πασίδηλη η χαρά των επισκεπτών της έκθεσης που ένας αθλητικός οργανισμός παίρνει πρωτοβουλίες, αναζητεί ίδιους πόρους και επιζητεί την ανάπτυξη του.

Πείτε μας το δικό σας όραμα για το Σ.Ε.Φ.;

Με σχέδιο και πολλή δουλειά. Από την πρώτη στιγμή, γνωρίζαμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Παραλάβαμε ένα Στάδιο με διακριτά σημάδια εγκατάλειψης και απονέκρωσης ως προς την οικονομική του δραστηριότητα. Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, με την ακύρωση κορυφαίων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και κατ’ επέκταση την κατακόρυφη μείωση των εσόδων, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε βελτιωτικά έργα, τόσο στις εγκαταστάσεις και υποδομές του Σταδίου, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο. Ακολουθούμε πιστά το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που παρουσιάσαμε προ ολίγων μηνών και έχουμε θέσει σε εφαρμογή. Θέλουμε το Σ.Ε.Φ. να διαδραματίσει το ρόλο ενός αθλητικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και ψυχαγωγικού φάρου μητροπολιτικής εμβέλειας. Σε όλους αυτούς τους τομείς το στάδιο μας θα έχει ισόρροπη ανάπτυξη, αξιοποιώντας τις αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και τον περιβάλλοντα χώρα για αυτόν τον σκοπό. Παράλληλα, όλες αυτές οι παρεμβάσεις δημιούργησαν ένα μαγνητικό πόλο για υποψήφιους επενδυτές, αλλά και διοργανωτές εκδηλώσεων.

Και αυτό μας επιτρέπει να θέσουμε εκ νέου έναν απώτερο στόχο. Αυτόν της αυτοσυντήρησης και της εν γένει βιωσιμότητας μέσα από ίδιους πόρους και έσοδα. Να απογαλακτιστούμε, επιτέλους, από την κρατική επιχορήγηση και να αξιοποιήσουμε το πλήρες εύρος των δυνατοτήτων μας. 

Το Σ.Ε.Φ. έπρεπε να αλλάξει. Και αλλάζει στη βάση ενός στέρεου οράματος. Έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στη δημιουργία και το φωτεινό «αύριο» ενός από τους μεγαλύτερους αθλητικούς οργανισμούς της χώρας.  

Είστε μια γυναίκα στην κορυφή της διοίκησης ενός σταδίου και μάλιστα ιστορικού για την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν γυναίκες σε τόσο καίριες θέσεις. Υπάρχουν δυσκολίες (που σας βάζουν άλλοι λόγω του φύλου σας); Πως τις ξεπερνάτε και τι μήνυμα στέλνετε στις γυναίκες;

Θα συμφωνήσω μαζί σας. Είναι, όντως, πολύ σημαντικό θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης να στελεχώνονται με γυναίκες. Ωστόσο, αυτό πρέπει να προκύπτει ως επακόλουθο των δυνατοτήτων τους και όχι της γυναικείας φύσης τους. Όσο μιλάμε για ποσόστωση, θεωρώ πως αδικούμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Η γυναίκα του σήμερα είναι αυτόνομη, ανεξάρτητη, δυναμική και σίγουρα ικανή. Πρέπει να υπερκεράσουμε τα ταμπού και τα στερεότυπα του παρελθόντος. 

Δυσκολίες, ναι, έχω συναντήσεις. Θέλω να πιστεύω πως δεν σχετίζονται με το αν είμαι γυναίκα. Τις ξεπερνάω πάντοτε με μεράκι, αποφασιστικότητα και χαμόγελο. Αυτό είναι και το μήνυμα μου. Να μην χάνουν ποτέ το χαμόγελο σας!