08:36, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Για τον ΠΑΟΚ έχει αξία το κίνητρο

 
mastoras1
του Βασίλη Μάστορα
Από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης που τελείωσε ο φιλικός αγώνας του ΠΑΟΚ με τον Απόλλωνα Λεμεσού, έχει αρχίσει μία απίστευτη ρητορεία με θέμα την αγωνιστική ετοιμότητα της ομάδας για τον αγώνα με τον Άγιαξ. Είτε γιατί ο αγώνας χαρακτηρίσθηκε πρόβα τζενεράλε, είτε γιατί δεν υπάρχει άλλο κριτήριο για τον ΠΑΟΚ μέχρι την Τρίτη που θα αγωνισθεί κόντρα στον Άγιαξ στην Ολλανδία, δόθηκε πολύ μεγαλύτερη αξία σ’ ένα παιχνίδι που ήταν στα πλαίσια της προετοιμασίας.
Για όσους έχουν καλή μνήμη θα ενθυμούνται την αγωνιστική εικόνα του «Δικεφάλου», πέρυσι στον πρώτο αγώνα του δεύτερου προκριματικού γύρου του Europa League. Tότε που έχασε από τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ με 2-1. Στη συνέχεια όμως αντέδρασε, έδειξε αγωνιστικά αντανακλαστικά, νίκησε στην Τούμπα στον δεύτερο αγώνα με 6-0, απέκλεισε Σπάρτακ Τρνάβα και Μπρόντμπι και μπήκε στους ομίλους.
Σαφώς και έχει αξία η ανάλυση της απόδοσης τού «Δικεφάλου» στον αγώνα με τον Απόλλωνα Λεμεσού, αλλά το συμπέρασμα δεν επιτρέπεται να πυροδοτήσει προβληματισμό και ανησυχία.
Ο ΠΑΟΚ στον τελευταίο αγώνα πριν από τη μάχη του Άμστερνταμ Αρένα ήταν μία ομάδα χωρίς εκρήξεις, με παίκτες που έκαναν περίσσιες ενέργειες, σχετικά καλός στο κέντρο και την επίθεση, αλλά με προβλήματα στην άμυνα. Που εντοπίζονται αυτά; Στους χρόνους αντίδρασης των κεντρικών αμυντικών Τζιόλη και Μάτος. Τι απ’ όλα αυτά μπορεί να διορθωθεί μέχρι την Τρίτη (27/7); Το χρονικό διάστημα σαφώς και είναι εξαιρετικά μικρό για θεαματικές αλλαγές στην εικόνα της ομάδας σε σχέση με την εικόνα που έδειξε στο φιλικό με τους Κύπριους. Εκτιμώ όμως ότι σε καμία περίπτωση ένας φιλικός αγώνας, έστω κι αν είναι ο τελευταίος πριν από μία ευρωπαϊκή μάχη, δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγωνιστική δυναμική μίας ομάδας. Μ’ αυτό το δεδομένο ο ΠΑΟΚ που θα έχει πολύ μεγαλύτερα κίνητρα το βράδυ της Τρίτης αναμένεται, κόντρα στον Άγιαξ, να παρουσιάσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα μέσα στο γήπεδο. Γιατί σε κάτι τέτοιους αγώνες αξία έχει η ψυχολογία η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για να ξυπνήσει τη διάθεση των ποδοσφαιριστών για το καλύτερο.