, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η εξυγίανση το μεγάλο στοίχημα του Ιβάν

 
ΠΑΟΚΤου Βασίλη Μάστορα
Όσοι είναι συχνοί συνομιλητές του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, του Ιβάν Σαββίδη έχουν αντιληφθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια ότι ο ομογενής επιχειρηματίας έχει βάλει ένα μεγάλο στοίχημα: να υπάρξει ισονομία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν είχε υποψιαστεί μέχρι ποιο σημείο φτάνει η διαφθορά και η αδικία. Μέρα με την ημέρα όμως άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει έναν σύστημα το οποίο κρίνει, σχεδόν, τα πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.  O Iβάν Σαββίδης έχει δηλώσει ότι ξόδεψε στα τέσσερα χρόνια που διοικεί τον ΠΑΟΚ περίπου περίπου 80 εκ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει ο «Δικέφαλος» να βρίσκεται μακριά από την πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Γι’ αυτό η αλήθεια είναι ότι δεν φταίει μόνο η διαιτησία, αλλά εάν και ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζονταν διαφορετικά από τους διαιτητές στις κακές αγωνιστικές του ημέρες, η βαθμολογική του εικόνα θα ήταν εντελώς διαφορετική.  Ο κ. Σαββίδης γνωρίζει τα του οίκου του και δεν αιθεροβατεί. Είναι πεπεισμένος όμως ότι εάν δεν επέλθει η ισονομία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο ΠΑΟΚ δε θα έχει καμία τύχη όσα χρήματα κι αν επενδύσει, καθώς το μόνο που θα πετύχει θα είναι να βγει η ομάδα του δεύτερη. Ο Ολυμπιακός σε μία προσπάθεια να αποπροσανατολίσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του, υποστηρίζει ότι «έχουμε καλύτερη ομάδα, κάνουμε επενδύσεις και κατακτούμε τα Πρωταθλήματα». Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια, καθώς συνήθως τα λάθη των διαιτητών στους περισσότερους αγώνες είναι υπέρ του Ολυμπιακού. Από τη στιγμή μάλιστα που γίνονται κατ’ επανάληψη υπέρ της «ερυθρόλευκης» ομάδας, δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν τυχαία. Για να λέμε όλη την αλήθεια, όλες οι ομάδες, ανεξαρτήτως της δυναμικής τους έχουν πάρει υπέρ τους σφυρίγματα που δε δικαιούνταν, αλλά αυτό δεν αλλάζει τον κανόνα.
Η «παράγκα Νο1»
Ο πεισματάρης και αποφασισμένος για την εξυγίανση Ιβάν Σαββίδης ρώτησε και έμαθε όλα όσα γίνονται στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου και αποφάσισε να «σπάσει» το απόστημα. Συμπαραστάτες σ’ αυτή την προσπάθεια βρήκε τον ισχυρό άνδρα της Α.Ε.Κ. Δημήτρη Μελισσανίδη και τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζο. Όπως όλες οι συμμαχίες έτσι και αυτή λογικό είναι κάποια στιγμή, ίσως, να δοκιμαστεί για ένα φαλτσοσφύριγμα και να διαρραγεί. Αυτό όμως θα είναι μικρότερο κακό σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν από το 1996 στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τη χρονιά δηλαδή που μπήκε σε εφαρμογή από τον Ολυμπιακό του Σωκράτη Κόκκαλη το σχέδιο εκλογής στην διοργανώτρια του Πρωταθλήματος Ε.Π.Α.Ε και την Ε.Π.Ο., διοίκησης η οποία θα είναι της επιρροής του.
Η «μήτρα του κακού»
Στην πρόσφατη άτυπη σύσκεψη των ιδιοκτήτων των ΠΑΕ που πραγματοποιήθηκε στη Super League με θέμα την εξυγίανση του ποδοσφαίρου δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να γίνει αντιληπτό ότι όλο το θέμα της εξυγίανσης αρχίζει και ξεκινάει από την  Ε.Π.Ο. στην οποία ανήκει και η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και ο ανακριτής διαφθοράς χαρακτήρισε συμβούλους της διοίκησης Σαρρή «μέλη εγκληματικής οργάνωσης».  Ο κομβικός ρόλος της Ε.Π.Ο. είναι και ο λόγος που το 1996 έγινε προσπάθεια για τον έλεγχο της Ε.Π.Ο. από τον Ολυμπιακό. Ο στόχος επιτεύχθηκε κι έτσι ξεκίνησε η δημιουργία της «παράγκας Νο1», όρος που καθιερώθηκε και αποτυπώνει το παράνομο βρώμικο σύστημα που καθόριζε την «τύχη» κάθε ομάδας, σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες. Η «παράγκα Νο1» που ήταν και η αφετηρία της συστημικής κυριαρχίας του Ολυμπιακού, στήθηκε με εμπνευστή τον Θωμά Μητρόπουλο που ανέλαβε σύμβουλος του Σωκράτη Κόκκαλη σε θέματα διαιτησία. Το κεντρικό της πρόσωπο, ο Θωμάς Μητρόπουλος είχε το παρατσούκλι «Κοκαλιάρης» και ήταν ο εγκέφαλος του παρασκηνίου που κυριάρχησε στο ποδόσφαιρο από το 1996 έως την περίοδο 2001-2002 και που κανόνιζε ποιος θα είναι Πρωταθλητής, ποιες ομάδες θα παίξουν στην Ευρώπη, ποιες θα υποβιβαστούν και ποιες θα τις αντικαταστήσουν από τις μικρότερες κατηγορίες! Το 1996 η αθλητική εφημερίδα «Φίλαθλος» σε πρωτοσέλιδό του σχολιάζοντας τη συνεργασία Κόκκαλη-Μητρόπολου είχε κάνει λόγο για «το μεγάλο πιστόλι του Ολυμπιακού και του Κόκκαλη».  Ο Θωμάς Μητρόπουλος ανέλαβε δράση και πρώτος του στόχος ήταν να ελέγξει το δ.σ. της ΕΠΑΕ που διοργάνωνε τότε το πρωτάθλημα. Στο δ.σ. της διοργανώτριας αρχής το 1996 εξελέγησαν όσοι παράγοντες είχαν ενταχθεί στο «ερυθρόλευκο» άρμα. Η ΕΠΑΕ δεν αρκούσε για να ελέγχει τα πάντα η «παράγκα», αφού όλες οι αποφάσεις τελεσιδικούσαν σε δεύτερο βαθμό στις επιτροπές της ΕΠΟ. Επόμενος στόχος του Θ. Μητρόπουλου ήταν να αλώσει λοιπόν, το κάστρο της ΕΠΟ, κι αυτό έγινε. Ο μετέπειτα μεγαλομέτοχος του Αιγάλεω εδραίωσε τη θέση του στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την πανηγυρική νίκη της παράταξης που στήριζε στις εκλογές της Αλεξανδρούπολης (17/11/1997). Μία νίκη που ήρθε, όπ­ως φημολογείται, με τη δαπάνη 1 εκατ. δολαρίων για την εξαγορά ψήφων. Μάλιστα, όπως λεγόταν τότε, οι συνδιαλλαγές είχαν γίνει ακόμα και μέσα σε εκκλησία που βρισκόταν δίπλα στο ξενοδοχείο όπου διενεργήθηκαν οι εκλογές! Με την άλωση και της ΕΠΟ στο «ερυθρόλευκο» άρμα εντάχθηκαν τα κέντρα εξουσίας του ποδοσφαίρου που έως τότε ήταν «καταπράσινα» και το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε έρμαιο των μελών της «παράγκας Νο1». Ο Θωμάς Μητρόπουλος γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στο χώρο της διαιτησίας έχοντας για άμεσο συνεργάτη του τον τότε πρόεδρο του συνδέσμου διαιτητών Πειραιά, Γιάννη Σπάθα, ο φερόμενος ως «στρατολόγος» διαιτητών για λογαριασμό της «παράγκας». Εχει μείνει στην ιστορία η ατάκα του πρόεδρου Συνδέσμου διαιτητών Πειραιά, Γιάννης Σπάθα «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και οι άλλοι να πάνε να …» που συνοψίζει τη δράση του ποδοσφαιρικού συστήματος.
«Χοντρό» παιχνίδι
Ένα χρόνο μετά τις εκλογές της Ε.Π.Ο. ο εισαγγελέας Πειραιά, Γρηγόρης Πεπόνης, διατάζει προκαταρκτική εξέταση με αφορμή την καταγγελία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Σμυρλή, ότι ο Θωμάς Μητρόπουλος διακίνησε ένα εκατομμύριο δολάρια για την εξαγορά ψήφων στις εκλογές της ΕΠΟ, αλλά και του προέδρου της ΕΠΣ Μακεδονίας, Διονύση Ψωμιάδη ότι προσπάθησαν να εξαγοράσουν ψήφους της Ένωσής του. Τον Δεκέμβριο του 1999, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά, Μαρία Τσιριμώκου απαγγέλλει κατηγορητήριο εναντίον του Θωμά Μητρόπουλου με την κατηγορία της δωροδοκίας, του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργου Λούβαρη για ηθική αυτουργία σε δωροδοκία και του Βασίλη Γκαγκάτση για άμεση συνέργια σε απόπειρα δωροδοκίας. Στις 21 Ιανουαρίου 2002, οι τρεις κατηγορούμενοι απαλλάσσονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά…
Η «επανάσταση» Γιώργου Φλωρίδη
Η αποδόμηση της «παράγκας Νο 1» άρχισε όταν ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης, (13/04/2000 – 24/10/2001) αποφάσισε να παίξει φουλ επίθεση κατά του κυκλώματος και ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ. Παρά την κόντρα με τον υφυπουργό Αθλητισμού, ο Σωκράτης Κόκκαλης συνέχιζε να στηρίζει τον φίλο του. Το γκρέμισμα είχε ξεκινήσει και οι πρώτες τηλεφωνικές συνομιλίες του κυκλώματος βγήκαν στον αέρα. Χαρακτηριστική ήταν μία από αυτές, όπου ο Σπάθας φέρεται να μιλάει με τον Θ. Μητρόπουλο και κανονίζουν την ταρίφα για έναν διαιτητή (4 εκ. δρχ.) κι έναν επόπτη (1 εκ. δρχ.), αντίστοιχα.
Μ: Εσύ θα μιλήσεις με τον μικρό, έτσι;
Σ: Ναι, με τον Μήτσο και τον άλλον, και τους δύο μαζί.
Μ: Λοιπόν, τι να του πούμε; Κανένα τεσσάρι αυτουνού και ένα του μικρού;
Σ: Να κάνουμε λίγα ψαλίδια. Ας κάνω λίγο ψαλίδι.
Μ: Οχι, πες του 4 και 1, ακούς;
Σ: Ναι.
Μ: Και… Βέβαια μιλάμε για αποτέλεσμα, για νίκη. Αν δεν είναι νίκη, θα κανονίσω εγώ τι θα του βγάλω.
Μετά το θόρυβο που ξέσπασε από τη δημοσιοποίηση των διαλόγων, ο Θωμάς Μητρόπουλος αποσύρθηκε από το παρασκήνιο. Η ΕΠΟ τα βρήκε με την πολιτεία και το τιμόνι του ποδοσφαίρου πέρασε στα χέρια του Βασίλη Γκαγκάτση μέχρι που ο Νικόλας Πατέρας έφθασε να καμαρώνει ότι «εγώ έβγαλα τα κάστανα από τη φωτιά κι έριξα τον Γκαγκάτση». Οπως προκύπτει, πάντως, από τις συνομιλίες που βγαίνουν τώρα στη δημοσιότητα και περιλαμβάνονται στη δικογραφία της «παράγκας Νο 2» ή «εγκληματική οργάνωση», για την οποία ακόμη υπάρχει εκκρεμοδικία,  τα διαιτητικά όργια στη νέα version της διαφθοράς του ποδοσφαίρου κάνουν τα όσα γινόταν την εποχή της «παράγκας Νο1» να ωχριούν.
Φοβούνται τη «συμμαχία»
Ο Ιβάν Σαββίδης εξελίσσεται σε έναν ισχυρό «παίκτη» του ελληνικού ποδοσφαίρου λόγω της δυναμικής του ΠΑΟΚ και της οικονομικής του ευρωστίας. Είναι ολοφάνερο, ανεξαρτήτως από το εάν η συμμαχία με τον Παναθηναϊκό και την Α.Ε.Κ. εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον, ότι μπορεί να φέρει την ανατροπή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που το μέλος της διοίκησης του Ολυμπιακού Σάββας Θεοδωρίδης εξαπέλυσε προσφάτως επίθεση φιλίας υπέρ του ΠΑΟΚ. Ο στόχος; Να δημιουργήσει ρήξη στις σχέσεις του «Δικεφάλου» με τα υπόλοιπα μέλη της «ομάδας εξυγίανσης».  «Ο ΠΑΟΚ δεν έχει ανάγκη από συνεταίρους. Ηταν αυτοδύναμος όλα τα χρόνια. Βάζει ένα σωρό λεφτά ο Σαββίδης και δεν δικαιούται να είναι εκεί που είναι. Ο Ολυμπιακός δεν έχει τίποτα με τον ΠΑΟΚ» τόνισε.
Το μεγάλο βήμα είναι η Ε.Π.Ο.
Οι τρεις εταίροι, δηλαδή οι Σαββίδης, Μελισσανίδης και Αλαφούζος γνωρίζουν ότι αλλαγή στο ποδόσφαιρο χωρίς τελεσίδικες αποφάσεις από τη δικαιοσύνη για τα μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης» ή την αλλαγή της διοίκησης της Ε.Π.Ο. δεν γίνεται. Η κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες της δεν δείχνει ότι έχει τον τρόπο να τρέξει τις ποινικές υποθέσεις, οπότε το μεγάλο βήμα για την εξυγίανση, όπως την αντιλαμβάνονται οι τρεις εταίροι, είναι αλλαγή της διοίκησης της Ε.Π.Ο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η «ομάδα ανατροπής» προσπαθώντας να συσπειρώσουν γύρω από τις θέσεις τους όσο το δυνατόν περισσότερες Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων οι οποίες και στην πλειονότητα τους θα κρίνουν με την ψήφο τους το εκλογικό προσπάθεια. Η πλευρά των τριών εταίρων υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο.
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.