11:27, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Η εμμονή του Ιβάν…

mastoras1
του Βασίλη Μάστορα
Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει η μαθηματική εξίσωση εκείνη η οποία μπορεί να οδηγήσει, βάζοντας τα δεδομένα, κάποιον σ’ ένα σίγουρο αποτέλεσμα. Αυτή προφανώς είναι και η γοητεία του αθλήματος που μαγνητίζει εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλον τον πλανήτη και κεντρίζει το ενδιαφέρον των διοικητικών παραγόντων.
Είναι το ίδιο άθλημα το αγωνιστικό αποτέλεσμα του οποίου, πολλές φορές, απαξιώνει πετυχημένους και οικονομικά ισχυρούς επιχειρηματίες.
Στο επιχειρείν εάν η προσπάθεια ακολουθεί τους βασικούς κανόνες της επιχειρηματικότητας οι πιθανότητες της επιτυχίας, ιστορικά, είναι πολύ περισσότερες απ’ αυτές της αποτυχίας. Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει Πανεπιστήμιο ποδοσφαιρικών διοικητικών παραγόντων και οι επιτυχίες δεν πωλούνται στο ράφι των super market λογικό είναι οι ιδιοκτήτες των ομάδων να τρώνε «σφαλιάρες», ανεξαρτήτως από το τι έχουν πετύχει επιχειρηματικά.
Ο Ιβάν Σαββίδης δεν ξέφυγε απ’ αυτόν τον κανόνα. Παρ’ ότι είχε εμπειρία στη διοίκηση αθλητικής ομάδας στο Ροστόφ, κοντά τέσσερα χρόνια στον ΠΑΟΚ εισέπραξε αποτέλεσμα δυσανάλογο με την επένδυσή του. Φέτος μετά από 20 αγωνιστικές ο «Δικέφαλος» βρίσκεται στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα, τέσσερις βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό και οκτώ από την Α.Ε.Κ.. Συγχρόνως έχει τρεις μόνο βαθμούς περισσότερους από τον Πανιώνιο και τον Αστέρα Τρίπολης! Όλες αυτές οι ομάδες έχουν μικρότερο μπάτζετ από τον ΠΑΟΚ, με κορυφαίο παράδειγμα τον Πανιώνιο που έχει και απαγόρευση μεταγραφών λόγω χρεών.
Παρ’ όλα αυτά προσφέρουν καλύτερο θέαμα από το «Δικέφαλο» και τον κοντράρουν στους ίδιους στόχους. Οι λόγοι είναι πασιφανείς: οι πρόεδροί τους έχουν δείξει καλύτερα αντανακλαστικά από ό,τι ο Ιβάν Σαββίδης. Ο Παναθηναϊκός αντικατέστησε στις αρχές Νοεμβρίου τον Αναστασίου με το Στραματσιόνι, η ΑΕΚ ένα μήνα νωρίτερα το Δέλα με τον Πουγιέτ και ο Αστέρας πριν από μία εβδομάδα το Βεργέτη με τον Τερζόπουλο. Οι πρόεδροι της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του Αστέρα πήραν τις αποφάσεις τους χωρίς εγωισμούς και συναισθηματικές αναστολές. Αντιθέτως ο κ. Σαββίδης συνεχίζει να επιμένει στην παραμονή του Ιγκόρ Τούντορ χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δικαιολογεί την επιλογή του η οποία, προφανώς, έχει να κάνει μ’ ένα πείσμα του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ.