Καλυψώ Γούλα: «Στόχος η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Καυτανζόγλειου Σταδίου»

Γράφει η Καλυψώ Γούλα, πρόεδρος Επιτροπής Διοίκησης Εθνικού Καυτανζόγλειου Σταδίου

Το Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο Θεσσαλονίκης, έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο που αποτελούσε κληροδότημα του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου.Ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου ήταν διακεκριμένος διπλωμάτης και νομικός.  Στις 4 Νοεμβρίου του 1931, συνέταξε τη διαθήκη του με την οποία θέλησε να αφήσει όλη την περιουσία του για την ανέγερση στην Θεσσαλονίκη Πανελληνίου Ηρώου για τους αγωνισθέντες για την ελευθερία, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και μεταγενέστερα. Ανάμεσα στους ήρωες αυτούς ήταν και ο παππούς του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου, Ιωάννης Γούτας Καυτανζόγλου, μέλος και χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρίας. Η απόφαση αυτή του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου οδήγησε τελικά στην ανέγερση του Σταδίου, όταν θεωρήθηκε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης είχε μεγαλύτερη ανάγκη από σύγχρονες αθλητικές υποδομές. Στην απόφαση αυτή πρωτοστάτησαν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Θεσσαλονικιός εκδότης και πολιτευτής Πέτρος Λεβαντής. Για να τηρηθεί το πνεύμα της διαθήκης του ευεργέτη αποφασίστηκε να αναγερθούν στον χώρο του σταδίου προτομές της οικογένειας Καυτανζόγλου. Έτσι, με νομοθετικό διάταγμα του 1956 ορίσθηκε ότι η περιουσία του Ιδρύματος Λυσίμαχου Καυτανζόγλου θα διατεθεί για την ανέγερση σταδίου. Η θεμελίωση του Σταδίου έγινε στις 26 Οκτωβρίου 1956, ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης και της μνήμης του πολιούχου της, του Αγίου Δημητρίου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με γρήγορο ρυθμό και έτσι σε τέσσερα χρόνια και μία ημέρα, στις 27 Οκτωβρίου του 1960, εγκαινιάστηκε το, κατάμεστο από 40.000 θεατές, Στάδιο, με μία θεαματική τελετή, όπου παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, η βασιλική οικογένεια και πολλοί επώνυμοι της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με ένα εικοσάλεπτο ποδοσφαιρικό αγώνα επίδειξης, μεταξύ της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας και της Μικτής Θεσσαλονίκης, όπου επικράτησε η Εθνική Ελλάδας με 1-0. Από το 1960, το χρησιμοποιούσε ως έδρα η ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή.

Το Καυτανζόγλειο Στάδιο διαθέτει το κεντρικό Στάδιο, βοηθητικό στάδιο και στάδιο ρίψεων και έχει από την έναρξη λειτουργίας του, διατεθεί για αγώνες Στίβου, ποδοσφαιρικούς αγώνες και αγώνες άλλων αθλημάτων ενώ έχει φιλοξενήσει και συναυλίες με σπουδαίους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Στο Καυτανζόγλειο Στάδιο έγινε η πρώτη αθλητική αναμέτρηση των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», και φιλοξενήθηκαν 12 αγώνες ποδοσφαίρου, της προκριματικής, προημιτελικής και ημιτελικής φάσης και ο αγώνας για την τρίτη θέση των ανδρών.

Το 2009 έγιναν παγκόσμιοι αγώνες στίβου και συμμετείχαν κορυφαίοι αθλητές του παγκόσμιου στίβου, όπως ο υπεραθλητής Γιουσέϊν Μπολτ, η Ρωσίδα επικοντίστρια Έλενα Ισινμπάγεβα, η άλτης του ύψους Μπλάνκα Βλάσιτς, από την Κροατία.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004, το Καυτανζόγλειο Στάδιο όπως και άλλα στάδια και μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις της Ελλάδας άρχισε σταδιακά να χάνει την αίγλη του, η δε φθορά από την πολυετή χρήση του ελαστικού τάπητα της κεντρικής εγκατάστασης οδήγησε στο κλείσιμό της για εργασίες αναβάθμισης το 2018. Ηδη από τον Μάϊο 2021, παραδόθηκε προς χρήση ο αναβαθμισμένος ελαστικός τάπητας, και έτσι μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς ιδιαίτερη αθλητική δραστηριότητα, διενεργήθηκαν στο κεντρικό Στάδιο, οι πανελλήνιοι αγώνες Στίβου στην κατηγορία Κ20 (3-4 Ιουλίου 2021) ενώ για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε στο Στάδιο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ (9-11 Ιουλίου 2021).

Στο Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο καθημερινά αθλούνται αθλητές και αθλήτριες του Στίβου και φιλοξενεί αθλητές και αθλήτριες του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού. Στους χώρους του μάλιστα προπονήθηκαν και ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους οι χρυσοί Ολυμπιονίκες του Τόκιο 2020, η πορτορικανή Jasmine Camacho-Quinn στα 100 μ. εμπόδια και από τις Μπαχάμες ο Steven Gardiner στα 400 μ., ενώ αθλούνται Ελληνες Παραολυμπιονίκες, όπως ο χρυσός Παραολυμπιονίκης του Τόκιο 2020 Θανάσης Προδρόμου.

Επίσης καθημερινά ελεύθερα αθλούμενοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν μέρος των εγκαταστάσεων.

Η Επιτροπή Διοίκησης του Σταδίου στόχο έχει να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις του Σταδίου και προς την κατεύθυνση αυτή αναζητά την αξιοποίηση, εκτός από την κρατική επιχορήγηση, χρηματοδοτικών εργαλείων, μεταξύ άλλων και για την ενεργειακή αναβάθμιση, ώστε το Καυτανζόγλειο Στάδιο να μπορεί να παρέχει στο φίλαθλο κοινό της πόλης της Θεσσαλονίκης και όχι μόνον, τη δυνατότητα να παρακολουθεί αθλητικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου.

AΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ Karfitsa