, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Καλύτερα «ψεύτικα μετάλλια» παρά… ψεύτικα λόγια

%ce%94%ce%b5%ce%b2%ce%b5%cf%84%ce%b6%ce%ae
του Άλκη Φιτσόπουλου
Όταν ένας λαός έχει αποσταθεροποιηθεί ψυχολογικά με ό,τι άσχημο του συμβαίνει στα μνημονιακά χρόνια, όταν έχει «πουληθεί» από ιδέες και συμπεριφορές, όταν έχει… ξεπουληθεί, τότε δεν έχει την ψυχραιμία να εστιάσει την αντίδρασή του στα μείζονα, αλλά προτιμά την εύκολη λύση της περαιτέρω καταστροφής του, ενεργοποιώντας την… αυτοκαταστροφή του. Αυτήν τη φορά είναι η Πηγή Δεβετζή που πρέπει να στηθεί «προς εκτέλεση», γιατί βρέθηκε ντοπέ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Και όταν η Δεβετζή αποδομηθεί πλήρως από τα «επιτηδευμένα πληκτρολόγια» καθώς και τη μάστιγα των «θανατηφόρων» social media, τότε ο ελληνικός λαός θα… ευημερήσει και πάλι. Διότι αυτή… φταίει για την εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού. Αυτός ο λαός δέχεται εύκολα να τρέφεται από τα σκουπίδια, να τον δουλεύουν «ψιλό γαζί», αλλά δεν δέχεται με τίποτα να πηδάει ντοπέ η Δεβετζή και να μας φέρνει «ντοπαρισμένα μετάλλια». Είναι ντροπή, λένε οι διάφοροι «καθωσπρεπιστές», αναδεικνύοντας την ψεύτικη σεμνοτυφία τους. Ήταν όλα ένα ψέμα, γράφουν και ξαναγράφουν.
Να το δούμε, όμως, το όλο θέμα μ’ ένα δεύτερο επίπεδο σκέψης; Θα συμφωνήσω ότι είναι ένα ψέμα αυτό που γίνεται με τον παγκόσμιο αθλητισμό και ότι η Δεβετζή μάς έφερε «ψεύτικο μετάλλιο». Όταν, όμως, ένας ολόκληρος λαός ζει μέσα στο ψέμα, όταν τον έπεισαν ότι το ψέμα είναι η… αλήθεια, τι ακριβώς… διαφορετικό έκανε η Δεβετζή; Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι έτσι παίζεται το παιχνίδι στο διεθνές περιβάλλον και υπέγραψε το πιο σκληρό μνημόνιο, τα ίδια θα μπορούσε να πει και ο κάθε ντοπαρισμένος αθλητής. Ότι έτσι παίζεται το παιχνίδι. Αν δεν ντοπαριστείς, δεν παίρνεις μετάλλιο. Ποια είναι η διαφορά; Αυτό είναι η τεχνική της μεγιστοποίησης του ελάχιστου και της ελαχιστοποίησης του μέγιστου. Την επιστρέφουμε. Ένας λαός χάρηκε από το ψέμα της Δεβετζή.
Ο ίδιος λαός που δεινοπαθεί από τα ψέματα των πολιτικών, ενώ χαιρόταν να τα ακούει, για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση της φορολογίας κ.λπ. Από το «ψεύτικο μετάλλιο» της Δεβετζή, τουλάχιστον, δεν υποφέρει κανένας. Ήταν ένα ανώδυνο ψέμα, στο μεγάλο ψέμα του παγκόσμιου αθλητισμού. Τα άλλα, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα; Πολλοί «εθνομηδενιστές», μάλιστα, ειρωνεύτηκαν στα social media ότι οι Έλληνες πρέπει να ψάξουν στα σεντούκια τους την περηφάνια τους για το χάλκινο μετάλλιο της Δεβετζή στο Πεκίνο. Να τη βρουν και να την… επιστρέψουν. Την περηφάνια τους. Τους απαντάμε ότι προτιμούμε  να χαιρόμαστε ως Έλληνες με τα ψεύτικα μετάλλια, παρά με τα ψεύτικα λόγια…