, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η βία στα γήπεδα και η… «διστακτικότητα»

KENTRIKI
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Έχει περάσει μία εβδομάδα που η «βόμβα» της γηπεδικής βίας εξερράγη και πάλι στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης», με το ντέρμπι Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού να μην διεξάγεται ποτέ στον αγωνιστικό χώρο λόγω ματαίωσης. Δυνάμεις των ΜΑΤ και κουκουλοφόροι έδωσαν μάχες σώμα με σώμα στο χορτάρι της έδρας του «τριφυλλιού» την ώρα που πρωταγωνιστές θα έπρεπε να είναι οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων.
Η Ευρώπη το περασμένο σαββατοκύριακο ζούσε στον ρυθμό των ντέρμπι, αφού στο Μπερναμπέου η Ρεάλ αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα, δεχόμενη μάλιστα βαριά ήττα, χωρίς βέβαια να συμβεί το παραμικρό. Αντίθετα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, παρά τις εξαγγελίες κυβέρνησης και Κοντονή για δραστικά μέτρα που θα πατάξουν τη βία, τα λεγόμενα στιλό φωτοβολίδας έκαναν ξανά την εμφάνιση τους, με κίνδυνο να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός σε ποδοσφαιριστές. Λίγο αργότερα, ο αγωνιστικός χώρος θύμισε κάτι από… Σύνταγμα, αφού όσα συνέβαιναν δεν είχαν μεγάλη διαφορά από τις αντίστοιχες συγκρούσεις μπροστά στο κοινοβούλιο μετά από πορείες. Και μπορεί η υπόλοιπη Ευρώπη να μην ασχολήθηκε με την έλλειψη αθλητικής παιδείας την Ελλάδα, αφού πλέον υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα για να ασχοληθούν ελέω τρομοκρατίας, ωστόσο το ερωτηματικό για το πότε τελικά η Πολιτεία θα καταφέρει να σπάσει  το «απόστημα» της βίας παραμένει. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής έδειξε με τις εξαγγελίες του ύστερα από τις εκλογές του Ιανουαρίου ότι προτίθεται κατά την προσφιλή έκφραση να «φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο». Λίγους μήνες αργότερα και ενώ συζητείται ακόμα η κάρτα φιλάθλου, φαίνεται πως δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό.
«Διστακτική προσέγγιση»
Ο Γιώργος Ορφανός μπορεί να έμεινε εκτός κοινοβουλίου μετά τις φετινές εκλογικές αναμετρήσεις, ωστόσο κατά τη θητεία του ως υφυπουργός Αθλητισμού την περίοδο 2004-2007, έδειξε την πρόθεση του να χτυπήσει την αθλητική βία στη ρίζα της. Ο Σταύρος Κοντονής όπως λέει ο ίδιος όμως, δεν φαίνεται να δείχνει την ίδια πρόθεση, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες.  «Έχουμε προς το παρών μία εξαιρετικά διστακτική προσέγγιση των τεκταινομένων στον αθλητισμό, παρά τις αρχικές καλές δηλώσεις που έριξε στο τραπέζι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο κ. Κοντονής ως αρμόδιος υφυπουργός», εξηγεί στην Karfitsa ο Γιώργος Ορφανός. Όπως λέει μάλιστα ο ίδιος, με τον τωρινό υφυπουργό είχαν συναντηθεί μετά από κλήση του ιδίου του κ. Κοντονή τον περασμένο Μάρτιο, κατά την πρώτη του θητεία, πριν υπάρξουν οι εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. «Αυτό που έγινε ήταν να του καταθέσω τις σκέψεις μου, με βάση και την εμπειρία που είχα στη συγκεκριμένη θέση στο παρελθόν. Αυτό που είπα ακόμα στον υφυπουργό είναι πως περιμένω να δω τα πεπραγμένα του για να δω και εγώ από την πλευρά μου μέχρι που μπορώ να τον στηρίξω. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση υπό το βάρος των αποφάσεων για την οικονομία δεν θέλει να ανοίξει άλλα μικρότερα μέτωπα, όπως αυτό του αθλητισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού. Βέβαια, όπως λέει ο Γιώργος Ορφανός, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία δραστική παρέμβαση στο θέμα των όσων συμβαίνουν στον αθλητισμό. «Δεν θέλουν να ταράξουν υφιστάμενες καταστάσεις. Δεν μιλάω φυσικά μόνο για το ποδόσφαιρο καθ’ αυτό, αλλά γενικότερα όλες τις πλευρές του αθλητισμού, κυρίως του ερασιτεχνικού».
«Αθλητική δικαιοσύνη, ένα σύντομο ανέκδοτο»
«Αν δεν σπάσει αυγά, δεν γίνεται ομελέτα». Με αυτή την λαϊκή ρήση, ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και γνωστός για την ενασχόληση του με ζητήματα αθλητικής δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αποστολίδης, χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση όσον αφορά την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. «Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα μεγάλα παχιά λόγια. Αναγνωρίζω στον κ. Κοντονή τις καλές του προθέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Karfitsa. Παράλληλα καταλογίζει μεγάλες ευθύνες στις ΠΑΕ, οι οποίες όπως λέει φέρουν ευθύνη στο θέμα καταπολέμησης της βίας, «πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων». Ο κ. Αποστολίδης ξεκαθαρίζει το γεγονός ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει παρέμβαση της δικαιοσύνης και στον αθλητικό τύπου. «Ο εισαγγελέας και η ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να βάλουν τάξη στη δημοσιογραφία των στρατευμένων, ρυπαρών φυλλάδων, οι οποίες εξάπτουν τα ήθη, απευθυνόμενες με εμπαθείς τίτλους και πομπώδη πρωτοσέλιδα στα κατώτερα ένστικτα των χούλιγκαν και των οργανωμένων, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν και αυτά στη βία των γηπέδων», αναφέρει χαρακτηριστικά.  Όσον αφορά τα ζητήματα δικαιοσύνης, ο κ. Αποστολίδης τονίζει ότι «πρέπει να επανέλθουν οι διατάξεις του λεγόμενου νόμου Ορφανού, ώστε οι χούλιγκαν, εφόσον το δικαστήριο τους κρίνει ενόχους, η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα ισχύ και να οδηγούνται στη φυλακή. Η ελληνική δικαιοσύνη θα πρέπει να επιταχύνει στο μέτρο του δυνατού τη διεκπεραίωση των ποινικών υποθέσεων, ώστε οι κατηγορούμενοι σε αυτές εφόσον είναι ένοχοι να καταδικαστούν, ή να πάψουν να τους βαραίνουν οι κατηγορίες εφόσον είναι ένοχοι». Τέλος όσον αφορά  τη λεγόμενη αθλητική δικαιοσύνη, «όσο τα μέλη της δεν συγκροτούνται από τακτικούς δικαστές που θα ορίζονται από τα εκάστοτε διοικητικά συμβούλια της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και όχι από την ΕΠΟ, την Σούπερ Λιγκ ή οποιονδήποτε άλλον τυχάρπαστο, θα αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο στην ελληνική αθλητική ζωή», καταλήγει ο γνωστός δικηγόρος.
photo2
Το… πάρεργο της ΕΛΑΣ
Μπορεί στις τηλεοπτικές εικόνες το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» να γέμισε με διμοιρίες των ΜΑΤ, ωστόσο η αστυνομία βάσει νομοθεσίας δεν είναι υποχρεωμένη να επιμελείται τη φύλαξη των γηπέδων. «Οι ΠΑΕ είναι ιδιωτικές εταιρείες και είναι υποχρεωμένες να εξασφαλίσουν την ασφάλεια στους χώρους που δραστηριοποιούνται, πόσο μάλλον ενώ αυτοί είναι ιδιωτικοί, όπως τα ιδιόκτητα γήπεδα. Η φύλαξη των γηπέδων είναι ένα πάρεργο για την ΕΛΑΣ, δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση να λειτουργεί ως εταιρεία φύλαξης, υπάρχει και ο νόμος που προβλέπει κάτι τέτοιο», εξηγεί στην Karfitsa ο ειδικός γραμματέας της ΠΟΑΣΥ Θεόφιλος Παπαδάκης. Όπως λέει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στο ζήτημα της αντιμετώπισης της αθλητικής βίας. «Αυτά που μπορούν να γίνουν είναι συγκεκριμένα και εφόσον υπάρχει θέληση. Πρέπει για παράδειγμα να επανέλθουν οι διατάξεις του λεγόμενου νόμο Ορφανού και φυσικά η πολιτεία να μπει στους συνδέσμους που μέχρι σήμερα λειτουργούν κατά το δοκούν. Παράδειγμα είναι το εξωτερικό, όπου είναι σπάνιο να δούμε φαινόμενα που θα δούμε εδώ πέρα κάθε χρονιά», τονίζει ο κ. Παπαδάκης. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκεται στους αγωνιστικούς χώρους ή έξω από αυτούς υπό τον φόβο διατάραξης της τάξης ή τον κίνδυνο τέλεσης αξιόποινων πράξεων. «Εάν δεν υπάρξει δραστική αλλαγή στο θέμα της ασφάλειας των γηπέδων ίσως θρηνήσουμε και θύματα. Από εκεί και πέρα, όταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις επιστρατεύεται τόσο μεγάλη αστυνομική δύναμη, όπως για παράδειγμα σε έναν αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, δημιουργείται τεράστιο έλλειμμα στην ασφάλεια των πολιτών. Στη Θεσσαλονίκη καταφθάνουν διμοιρίες ΜΑΤ για ενισχύσεις από τη Χαλκιδική, την Κοζάνη, μέχρι και από την Αθήνα εφόσον κριθεί απαραίτητο. Την ίδια ώρα περιπολικά δεν μπορούν να βγουν στους δρόμους είτε γιατί έχουν βλάβη, είτε γιατί δεν έχουν καύσιμα», επισημαίνει ο ειδικός γραμματέας της ΠΟΑΣΥ.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.