, Σάββατο
15 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Σπύρος Κουλούρης: «Είμαστε το μοναδικό κράτος που δεν αθλούνται τα παιδιά»

Συνέντευξη στον Θωμά Μίχο

 

«Φάκελος ακαδημίες»: Πόσο επηρεάζει την ψυχοσύνθεση των νεαρών αθλητών το «λουκέτο» σε αυτές; Ποιος ο κίνδυνος που δημιουργείται από την μακρά αποχή από τα γήπεδα; Κατά πόσο οι συνθήκες αυτές δημιουργούν προβλήματα βιοπορισμού στους προπονητές των ακαδημιών; Η Karfitsa απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα μέσω της συνέντευξης του προπονητή αναπτυξιακών τμημάτων των ακαδημιών του ΠΑΟΚ και καθηγητή φυσικής αγωγής και αθλητισμού, Σπύρου Κουλούρη (κατόχου του διπλώματος Α της UEFA) ο οποίος απαντάει στα παραπάνω ερωτήματα και αναλύει την δραματική κατάσταση που εξελίσσεται και επηρεάζει όλα τα παιδιά, όλων των ηλικιών που μετά το σχολείο, στερούνται και την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό.

 

– Ποιες οι επιπτώσεις στα τμήματα υποδομής από το μακροχρόνιο «λουκέτο» που έχει μπει ελέω πανδημίας;

«Οι σημαντικότερες επιπτώσεις αφορούν τον ψυχισμό των παιδιών. Η έλλειψη κοινωνικοποίησης και εκτόνωσης των βιολογικών αναγκών των παιδιών τα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποξένωση και σε καταθληπτικές συμπεριφορές. Μακάρι να μην οδηγηθούμε σε τίποτα από τα παραπάνω, όμως τα «κενά» αυτά που βιώνουν τα παιδιά έναν χρόνο τώρα δεν γεμίζουν εύκολα, γιατί αποτυπώνονται και χαράζονται μέσα στην ψυχή τους. Η βιολογική και επαγγελματική εξέλιξη των νέων του «αύριο» θα χτυπηθεί βάναυσα. Και γι’ αυτό δεν θα φταίνε σε τίποτα τα παιδιά».

 

– Κατά πόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν νέες γενιές αθλητών και πόσο επηρεάζει τους νεαρούς αθλητές η μακροχρόνια απουσία τους από τα γήπεδα;

«Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και πολύ φοβάμαι πως οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχουν υποστεί για παράδειγμα ερασιτεχνικές και ημιεπαγγελματικές ομάδες. Και η εξήγηση σε αυτό είναι πως στις μικρές ηλικίες, δηλαδή σε παιδιά από 5 μέχρι 11 ετών, τα παιδιά ακόμα διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους. Ουσιαστικά σε αυτόν τον έναν χρόνο πανδημίας, έχουν χαθεί δύο αγωνιστικές σεζόν. Οι ακαδημίες παράγουν έργο και βάζουν τις βάσεις για τον ποδοσφαιριστή του αύριο. Τα χρόνια αυτά είναι πολύτιμα διότι δημιουργούνται τα πρώτα κινητικά πρότυπα που αποτυπώνονται στο υποσυνείδητο και στη μνήμη των παιδιών δημιουργώντας έτσι βήμα βήμα όλες εκείνες τις ποδοσφαιρικές συνήθειες – κινήσεις – που συνθέτουν το παζλ ενός ολοκληρωμένου ποδοσφαιριστή. Είναι κρίμα πάντως να χαθούν νέες γενιές αθλητών, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλο ταλέντο και κίνητρο από τα παιδιά. Δυστυχώς μπορεί να λέμε πως πολεμήσαμε συγκριτικά με άλλες χώρες καλύτερα την πανδημία, αλλά όσον αφορά το κομμάτι του αθλητισμού είμαστε ίσως η μοναδική χώρα που αφήσαμε το πιο υγιές κομμάτι της κοινωνίας τον αθλητισμό κλειστό. Είμαστε το μόνο κράτος που δεν αθλούνται τα παιδιά. Και γι’ αυτό οφείλουν οι ειδικοί να δώσουν εξηγήσεις».

– Υπάρχουν παράλληλες δράσεις ή σεμινάρια που τρέχουν έτσι ώστε να απασχολούνται τα παιδιά των ακαδημιών την περίοδο που εκτός από τις αθλητικές δραστηριότητες, είναι κλειστά και τα σχολεία;

«Προσπαθούμε όσο μπορούμε να κρατάμε μια επικοινωνία με τα παιδιά μέσω διαφόρων meetings που κάνουμε. Επίσης, πραγματοποιούμε κάποιες δραστηριότητες κυρίως ψυχαγωγικού χαρακτήρα, μέσα από εκπαιδευτικά κουίζ, με βίντεο και ερωτήσεις προπονητικού περιεχομένου σε στόχους που είχαμε θέσει ως ακαδημία από την αρχή της σεζόν».

 

– Σε ότι αφορά αμιγώς εσάς τους προπονητές η κατάσταση αυτή σας οδηγεί εκτός των άλλων και σε προβλήματα ακόμα και βιοπορισμού;

«Ο κλάδος των προπονητών έχει πληγεί σημαντικά διότι οι περισσότεροι προπονητές αναπτυξιακών ηλικιών δεν λαμβάνουν κανένα βοήθημα και ξέρω δυστυχώς πολλούς συναδέλφους που ζουν μια άθλια βιοποριστική και ψυχική κατάσταση. Εγώ είμαι από τους τυχερούς διότι τυχαίνει να εργάζομαι σε μία πολύ οργανωμένη ΠΑΕ όπως είναι αυτή του ΠΑΟΚ που έχει μεριμνήσει στα πάντα και φυσικά στο οικονομικό κομμάτι. Αυτό που μας ενοχλεί όμως περισσότερο είναι το γεγονός πως ακόμα και τώρα δεν υπάρχει πλάνο για τα παιδιά. Δεν υπάρχει πλάνο για την επόμενη ημέρα του παιδικού αθλητισμού. Και είναι πολύ κρίμα διότι ο αθλητισμός διατηρεί την ελπίδα στο πρόσωπο όλων μας. Είμαστε το μόνο κράτος με κλειστές ακαδημίες. Αν δεν σέβονται εμάς, ας σεβαστούν τουλάχιστον τα χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα».

Από την έντυπη Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.