Γιώργος Τσονάκας: «Το Α και το Ω στην εξέλιξη και βελτίωση κάθε αθλητή»
Συνέντευξη στον Θωμά Μίχο
Ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο αυτό που παίζεται εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που πολλοί εξωγενείς και μη παράγοντες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα μιας ομάδας και την απόδοση του εκάστοτε ποδοσφαιριστή, γιατί δεν αρκεί μόνο το ταλέντο για να γίνει κάποιος πετυχημένος. Η Karfitsa ξεκινάει και ετοιμάζει μια σειρά ειδικών θεμάτων που έχουν να κάνουν με θέματα εργοφυσιολογικά και δίνει τον λόγο στους ειδικούς οι οποίοι μέσα από τα λεγόμενα και τις εμπεριστατωμένες απαντήσεις τους δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το πως μπορεί ένας σύλλογος να κάνει βήματα προόδου και να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιούργησε η εποχή του κορονοϊού. Την αρχή κάνει ο άμεσος συνεργάτης του Ραζβάν Λουτσέσκου, ο Γιώργος Τσονάκας, που ειδικεύεται στον τομέα της αποκατάστασης των αθλητών και μας εξηγεί τον κύριο ρόλο παίζει η σωστή αποκατάσταση των αθλητών και το πόσο βοήθησε αυτή τους αθλητές να ξεπεράσουν άμεσα τους τραυματισμούς που εμφάνισαν εξαιτίας της αποχής τους από τα γήπεδα ή των επιπτώσεων που είχαν στο σώμα τους οι σερί αγώνες που κλήθηκαν να δώσουν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος της περσινής σεζόν.
Ο Γιώργος Τσονάκας στην εισαγωγή των όσων μας είπε, αναφέρθηκε στις έρευνες που δείχνουν το πόσο «χτυπήθηκε» το ποδόσφαιρο από τον ιό και στο κατά πόσο το βάρος έπεσε πάνω στους αθλητές, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος από τα πολλά χαμένα έσοδα. «Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ερευνών που έχει γίνει σε όλο τον κόσμο αφορούν τη διαθεσιμότητα των ποδοσφαιριστών και πόσο αυτή επηρεάζει τα κέρδη τους. Ένας παίκτης κοστίζει χρήματα σε κάθε ομάδα. Έτσι ο κάθε σύλλογος προσδοκά στο αν έχει έσοδα από αυτόν, παίρνοντας οφέλη από την επένδυση που έχει κάνει στον οποιοδήποτε ποδοσφαιριστή. Ο αθλητισμός τον τελευταίο χρόνο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία. Αφενός σε ό,τι αφορά τους συλλόγους τα άδεια γήπεδα, τα μειωμένα έσοδα δημιουργούν προβλήματα, αφετέρου όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές έχουν προκαλέσει πολλούς τραυματισμούς που προέρχονται από την περσινή μακρά περίοδο αδράνειας από τις προπονήσεις ή από την μόλυνσή τους από το ιό».
Κάπου εκεί στην κουβέντα μας μπήκε η πρώτη περίοδος της πανδημίας και η περσινή διακοπή των πρωταθλημάτων που οδήγησε όλους τους αθλητές στο να δώσουν μετά από μία δίμηνη αποχή, σερί αγώνες, σε δύσκολες συνθήκες. «Το φαινόμενο αυτό των τραυματισμών παρατηρήθηκε και στο ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και σε όλα τα υπόλοιπα του κόσμου. Το πρώτο lockdown του περσινού Μαρτίου ήταν κομβικό. Το διάστημα εκείνο που χάθηκε ήταν τροχοπέδη για τους αθλητές. Ρόλο σε όλα τα παραπάνω έπαιξαν τα συμπιεσμένα προγράμματα των σερί αγώνων που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι για να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα», είπε και πρόσθεσε: «Σε αυτή την περίοδο λοιπόν υπήρξε το πρώτο μεγάλο challenge για το καθένα ξεχωριστά προπονητικό επιτελείο, ώστε να παρέχει το καλύτερο δυνατόν και να προετοιμάσει τους αθλητές για τη συμμετοχή τους στις διοργανώσεις, προσπαθώντας παράλληλα να εκμηδενίσουν τον κίνδυνο πολλαπλών τραυματισμών. Παρόλα αυτά, αν δούμε τις έρευνες θα διαπιστώσουμε πως όσοι αθλητές μολύνθηκαν από το νόσο του κορονοϊού, είχαν πολύ δύσκολη επάνοδο. Και αυτό διότι εκτός της επιπλέον αποχής τους από τα γήπεδα, εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και κάποιες άλλες παθήσεις που αυτόματα οδήγησαν σε ένα πλάνο κόντρα στα σχέδια προετοιμασίας που είχε εκπονήσει το εκάστοτε προπονητικό τιμ».
Και συμπλήρωσε: «Εδώ ήρθε να παίξει ένα κομβικό ρόλο η αντιμετώπιση και η αποκατάσταση των αθλητών. Βέβαια, εδώ υπάρχει μία ακόμα σημαντική παράμετρος που έχει να κάνει με τις παροχές που δίνει η κάθε ομάδα στους αθλητές. Για παράδειγμα, άλλοι σύλλογοι με αυξημένους πόρους, διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για μία καλή και άμεση αποκατάσταση, άλλοι όμως δεν διαθέτουν όλα αυτά τα μέσα. Εδώ μπαίνει λοιπόν ο ανθρώπινος παράγοντας. Ήταν και για εμάς ένα μεγάλο τεστ να μπορέσουμε να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ των συνεχόμενων αγώνων και της σωστής εκγύμνασης των ποδοσφαιριστών. Θεωρώ πως σε όλη αυτή την δύσκολη περίοδο, όλοι μας, ακούσαμε λίγο περισσότερο τους ποδοσφαιριστές και ήταν ένα σημαντικό εργαλείο αυτό γιατί έτσι καταλάβαμε καλύτερα τι χρειάζεται ο κάθε παίκτης. Επίσης, οι ίδιοι αθλητές μετά από όλη αυτή την κατάσταση έγιναν περισσότερο υπεύθυνοι, άρχισαν να προσέχουν παραπάνω τον εαυτό τους. Για παράδειγμα άλλαξαν συνήθειες ύπνου, διατροφής και αποκατάστασης».
Κλείνοντας, την κουβέντα μας, ο Γιώργος Τσονάκας, απάντησε στο ερώτημα σχετικά με το τι διδάχθηκαν οι ποδοσφαιριστές και πόσο διαφορετική αντιμετώπιση θα έχουν μετά το τέλος της πανδημίας. «Μόλις περάσει η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που βιώνουμε οι ποδοσφαιριστές είναι δεδομένο πως θα έχουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Θα μπορούν πλέον να ελέγχουν τον εαυτό τους, τα επίπεδα ξεκούρασής τους και θα δίνουν βάση μεγάλη στην αθλητική αποκατάσταση με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία τους για το επόμενο παιχνίδι».
Από την έντυπη karfitsa