, Πέμπτη
01 Μαΐου 2025

search icon search icon

Squash: Το άθλημα που «εξαπλώνεται» στην Ελλάδα

Αν και δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα παρά τα 85 (!) χρόνια παρουσίας του στην χώρα, το Squash αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αθλήματα παγκοσμίως και μετράει δύο αιώνες ζωής.

Τι είναι το Squash και πως παίζεται

Το Squash ή αλλιώς τοιχοσφαίριση είναι ένα άθλημα το οποίο παίζεται ατομικά είτε ομαδικά (2 άτομα). Οι παίκτες κρατούν μία ρακέτα και προσπαθούν να χτυπήσουν μία μικρή μπάλα από καουτσούκ σε ένα μικρό γήπεδο με τοίχος (62,4 τετραγωνικά μέτρα). Οι αθλητές χτυπούν την μπάλα πάνω στον τοίχο και σκοπός είναι να μην προλάβει ο αντίπαλος να χτυπήσει πίσω. Ο παίκτης για να κατακτήσει το σετ πρέπει να λάβει 11 πόντους εκτός εάν το σκορ είναι στο 10-10, με την νίκη να πηγαίνει σε αυτόν που θα προηγηθεί με δύο πόντους διαφορά (όπως στο Βόλεϊ). Οι πόντοι μπορεί να χαθούν ή να μην μετρήσουν εάν η μπάλα διασχίσει οποιαδήποτε γραμμή του γηπέδου και εάν ακουμπήσει δύο φορές στο πάτωμα. Νικητής του παιχνιδιού είναι η ομάδα ή ο αθλητής που θα πετύχει πρώτος 3 σετ ή 5 εάν η αναμέτρηση είναι στο 2-2 (όπως στο Βόλεϊ).

Πηγή φωτογραφίας: AI

Η ιστορία του αθλήματος και η εμφάνιση του στην Ελλάδα

Η ιστορία του Squash είναι πολύ ενδιαφέρουσα και περιέχει δύο εκδοχές με την πρώτη να ξεκινάει τον 19ο αιώνα. Συγκεκριμένα το 1860 ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετικά με το άθλημα από αγόρια στο σχολείο του Χάροου και σιγά-σιγά εξαπλώθηκε στις ευρύτερες περιοχές. Η δεύτερη εκδοχή είναι πως το 1920 στις φυλακές της Αγγλίας δημιουργήθηκε η τοιχοσφαίριση από κρατούμενος για να περνούν τον χρόνο τους στο κελί τους, κάνοντας μία παραλλαγή του πασίγνωστου τένις. Το 1908 ιδρύθηκε η Tennis and Rackets Association και το 1928 οργανώθηκε η Squash Rackets Association, κάτι που βοήθησε το άθλημα να κερδίσει δημοφιλία στην Ευρώπη και την Αμερική.

Στην Ελλάδα, το σκουός πρωτοεμφανίστηκε το 1938 και παρά την μεγάλη του ζήτηση στην αρχή εξαιτίας των πολιτών που ζούσαν στο εξωτερικό, δεν πήρε την απήχηση που άξιζε. Το 1947 πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας το πρώτο Πανελλήνιο Ανδρών που διοργάνωσε ο ιστορικός Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών και νικητής ανακηρύχθηκε ο Παντελής Μ. Παπαδόπουλος καθώς κέρδισε χωρίς αγώνα, μιας και ο αντίπαλος του (Νίκος Δημητριάδης) δεν αγωνίστηκε ποτέ. Στους Άνδρες επικρατούν οι Πέτρος Τζαμαλούκας, Χαράλαμπος Λεονταράκης και Κωνσταντίνος Καργιώτης ενώ στις Γυναίκες οι Ελίζα Καργιώτη και Ζέτα Τζαμαλούκα, με τις επιτυχίες τους να «ακούγονται» σε όλη την Ευρώπη. Επίσημα το άθλημα ανήκει στην Ομοσπονδία Τένις (ΕΦΟΑ) και λειτουργούν 20 σύλλογοι, οι οποίοι έχουν ως σκοπό την ανάδειξη ταλέντων.

Πηγή φωτογραφίας: Alamy

Φαμπιάν Καλαϊτζής: «Περιμέναμε 30 χρόνια για να συμπεριληφθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Το Squash εκτός από την μεγάλη του ιστορία, «πάλευε» για την είσοδο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προκειμένου να πάρει μεγαλύτερη απήχηση. Μετά από πολλά χρόνια αναμονής κάτι τέτοιο πραγματοποιήθηκε, μιας και ανακοινώθηκε η ένταξη του αθλήματος το 2028, στο Λος Άντζελες.

Η Karfitsa επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωταθλητή του Squash Φαμπιάν Καλαϊτζή, ο οποίος δήλωσε για την ιστορική αυτή στιγμή:

«Η συμμετοχή του Squash στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες (2028) είναι τεράστια για το άθλημά μας. Περιμέναμε 30 χρόνια για να συμπεριληφθούμε. Το πώς δεν μπήκαμε ποτέ είναι καθαρά επιχειρηματικά, πολύ mainstream και πολύ σικ ως άθλημα , αλλά τελικά περάσαμε αυτό το εμπόδιο. Για χρόνια έπαιζα για την Εθνική ομάδα σκουός ως νούμερο ένα παίκτης, εξακολουθώ να κρατάω το εθνικό ρεκόρ. Το σκουός δεν είχε ποτέ δική του ομοσπονδία εδώ στην Ελλάδα, ήταν πάντα κάτω από την ομοσπονδία του τένις. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου το άθλημα πρέπει να είναι Ολυμπιακό για να αναγνωριστεί ως δική της ομοσπονδία. Τώρα που το σκουός συμπεριλαμβάνεται, θα πρέπει να έχει τη δική της ομοσπονδία στην Ελλάδα. Τώρα ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να χτίζουμε περισσότερα γήπεδα και να αρχίσουμε να ωθούμε περισσότερους νέους σε αυτό. Έφυγα για 10 χρόνια στις ΗΠΑ όπου το σκουός είναι τεράστιο στα κολέγια, αλλά σίγουρα σχεδιάζω να επιστρέψω στην Ελλάδα για να προωθήσω το άθλημα. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα έχουμε μια ομοσπονδία που θα βάλει την Ελλάδα στο χάρτη του σκουός».

Ο Φαμπιάν Καλαϊτζής

Παίζουν Squash οι Θεσσαλονικείς;

Στην Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχουν αρκετά κέντρα που παρέχουν εγκαταστάσεις για την τοιχοσφαίριση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προπονηθούν σε συγκεκριμένους χώρους ή να μπουν σε προγράμματα εκμάθησης και προπόνησης με αθλητές που βρίσκονται στην περιοχή. Από τους ερασιτέχνες μέχρι τους επαγγελματίες, οι πολίτες που ασχολούνται με το άθλημα βρίσκονται για να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους, να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση αλλά και να διασκεδάσουν. Το ποσοστό συμμετοχής είναι σε μέτρια επίπεδα και οι αθλητές/αθλήτριες εμφανίζονται αισιόδοξοι για την άνοδο του αθλήματος στην πόλη, λόγω των Θερινών Ολυμπιακών αγώνων του 2028, στον Καναδά.

«Η συμπερίληψη του Squash στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες ήταν ένας μακροχρόνιος στόχος που επιτέλους πραγματοποιήθηκε. Είναι ενα τεράστιο βήμα για την τοιχοσφαίριση παγκοσμίως καθώς και δικαίωση για όλους τους αθλητές που εχουν αφιερώσει τόσα χρόνια προπόνησης και προσπάθειας σε ένα τόσο απαιτητικό άθλημα. Σίγουρα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του παγκοσμίως και στην δημιουργία νέων χώρων – εγκαταστασεων για την καλύτερη προετοιμασία-προπόνηση αθλητών», δήλωσε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του Squash Ελίζα Καργιώτη μιλώντας στην Karfitsa και πρόσθεσε πως «Δυστυχώς στην Θεσσαλονίκη το Squash σταμάτησε εδώ και 3 χρόνια και δεν υπάρχουν αθλητές ακαδημίες και γηπεδα. Στην παρούσα φάση το πιο σημαντικό είναι να βρεθεί ένας χώρος που θα δώσει από τον Δήμο-Περιφέρεια ώστε να τοποθετηθούν τουλάχιστον 2 γήπεδα και να ξεκινήσουμε άμεσα τις ακαδημίες. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για όποιο παιδι επιθυμεί να ξεκινήσει ένα τόσο ανερχόμενο άθλημα και να έχει την δυνατότητα σε 6 χρόνια από τώρα να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.

Ο ανταγωνισμός είναι μικρός και σίγουρα όποιο παιδί ασχοληθεί με το άθλημα θα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει σε πανελλήνια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και γιατί όχι και την πιο εύκολη εισαγωγή του σε ένα πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή της Αμερικής. Επίσης το άθλημα μοριοδοτεί τους αθλητές που εχουν κάποια διάκριση στα Πανελλήνια πρωταθλήματα».

Η Ελίζα Καργιώτη

Γιώργος Τσαβλακίδης: «Ο κόσμος έρχεται στην ΧΑΝΘ, σταθερή πορεία μετά τον κορονοϊό»

Ένα από τα μέρη που μπορεί κάποιος να παίξει, αλλά και να προπονηθεί στην τοιχοσφαίριση στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στην ΧΑΝΘ, όπου λειτουργεί εγκατάσταση για την διεξαγωγή του αθλήματος. Στον χώρο, υπάρχει και ο κατάλληλος προπονητής όπου ο καθένας μπορεί να λάβει τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στο άθλημα και να εντρυφήσει περισσότερο στην διαδικασία αλλά και στην ιστορία του Squash, προκειμένου να γνωρίζει την ιστορία.

«Ο κόσμος έρχεται στην ΧΑΝΘ, η αλήθεια είναι πως δεν γίνεται χαμός. Για το Squash υπάρχει ένα γήπεδο και συνολικά έχουμε 40%-50% διαθεσιμότητα, δεν είναι σαν της Αθήνας. Οι πολίτες έρχονται, παίζουν, νοικιάζουν τον χώρο», περιέγραψε στην Karfitsa ο προπονητή της ΧΑΝΘ του Τμήματος Τένις και Squash Γιώργος Τσαβλακίδης. «Στην εποχή του κορονοϊού, το τένις ήταν αυτό που ξεκίνησε πάλι πρώτο, στο Squash τα πράγματα έγιναν δύσκολα, καθώς για να αγωνιστείς πρέπει να το κάνεις σε έναν κλειστό χώρο. Μετά την λήξη της πανδημίας η τοιχοσφαίριση είχε σταθερή πορεία, όχι ανοδική», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Γιώργος Τσαβλακίδης

Συμπερασματικά, το Squash είναι ένα απαιτητικό, αλλά διασκεδαστικό άθλημα που μπορεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη άσκηση για το σώμα και τον νου. Μπορεί να μην είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα, όμως η συμμετοχή του στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, θα βοηθήσει στην προώθηση του και στην χώρας μας.

(κεντρική φωτογραφία Freepik)

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.