, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αθλητικό δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη ζητά ο ΠΑΟΚ

podosfairoΤης Χρύσας Κυριακού

 Επιστολή στον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέστειλε πριν λίγες ημέρες η διοίκηση του ΠΑΟΚ ζητώντας την ίδρυση και λειτουργία αθλητικού δικαστηρίου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Δικεφάλου, Ζήσης Βρύζας απεστάλη την περασμένη εβδομάδα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αντώνη Ρουπακιώτη, χωρίς να υπάρξει μέχρι στιγμής σχετική απάντηση.

 Η δημιουργία αθλητικού δικαστηρίου στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα του δικηγορικού κόσμου της πόλης, καθώς, όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι στην «Κ», με τη λειτουργία του θα επιτευχθεί η αποκέντρωση της αθλητικής δικαιοσύνης ενώ θα δοθεί μια… ανάσα σε δεκάδες άνεργους δικηγόρους, οι οποίοι θα μπορέσουν να απασχοληθούν καθώς επίσης θα δοθεί λύση σε πολλά νομικά θέματα που προκύπτουν στον αθλητικό χώρο. Αυτή τη στιγμή το μοναδικό αθλητικό δικαστήριο που λειτουργεί στη χώρα μας βρίσκεται στην Αθήνα, με αποτέλεσμα οι ομάδες της Βόρειας Ελλάδας να είναι αναγκασμένες να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για την εκδίκαση των υποθέσεων τους. 

 Λειτούργησε για 6 μήνες

Τον Φεβρουάριο του 2006 η τότε διοίκηση του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης πέτυχε τη δημιουργία αθλητικού δικαστηρίου στην πόλη, το οποίο ωστόσο διέκοψε τη λειτουργία του μόλις 6 μήνες αργότερα. «Όταν το 2005 εκλέχθηκα πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης είχα προτείνει στον τότε υφυπουργό να γίνει  αθλητικό δικαστήριο στην πόλη μας. Ο κ. Ορφανός ανταποκρίθηκε θετικά και έτσι ξεκίνησε η λειτουργία του με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τοπική αρμοδιότητα για τις περιοχές Μακεδονίας- Θράκης, Ηπείρου και Θεσσαλίας», είπε στην «Κ» ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Γαρούφας. «Το αθλητικό δικαστήριο λειτούργησε για λίγους μήνες στις εγκαταστάσεις του Αλεξάνδρειου Μελάθρου, όπου εξετάστηκαν δεκάδες υποθέσεις, επιβλήθηκαν ποινές ενώ κατά τη διάρκεια λειτουργίας του ούτε μια απόφασή του δεν ανατράπηκε από το δευτεροβάθμιο όργανο της ΕΠΟ. Ήταν μια αναβάθμιση για τη Θεσσαλονίκη γιατί αναδεικνύονταν ο μητροπολιτικός της ρόλος αλλά δημιουργούσε και νέα ύλη για τους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης», συμπλήρωσε ο κ. Γαρούφας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΠΟ πέτυχε τη διακοπή της λειτουργίας του με την αιτιολογία ότι αποτελούσε επέμβαση στην ανεξαρτησία των αθλητικών φορέων ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ δήλωνε τότε ότι «αν υπάρχει αθλητικό δικαστήριο θα έχουμε διάσπαση της νομολογίας». «Συνέχισα τον αγώνα μέχρι λήξη της θητείας μου το 2008 προσπαθώντας να κινητοποιήσω τις μεγάλες ομάδες της πόλης αλλά και όλους τους φορείς, οι οποίοι τότε έδειχναν ότι προτιμούσαν να υπάρχει το αθλητικό δικαστήριο στην Αθήνα», τόνισε ο κ. Γαρούφας.

 Τα οφέλη

Η ιδέα για την ίδρυση αθλητικού δικαστηρίου στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανώλη Λαμτζίδη, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 1989. «Τότε τρεις δικηγόροι, οι Μόκκας, Γκαγκάτσης, και Μπουλάκης προσπάθησαν να πείσουν την τότε ηγεσία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τέτοιου οργάνου», είπε ο κ. Λαμτζίδης και συμπλήρωσε ότι «η διάταξη μάλιστα για τη θεσμοθέτηση αθλητικού δικαστή στη Θεσσαλονίκη περιλήφθηκε στον νόμο 2725 (Ν 2725/1999/Α-121 Ερασιτεχνικός – Επαγγελματικός Αθλητισμός και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α’ 121/17.6.1999), που υπέγραψε ο Ανδρέας Φούρας το 1999».

 Ο ίδιος με δηλώσεις του στην «Κ» αναφέρθηκε στην ανάγκη που επιβάλλει τη λειτουργία του αθλητικού δικαστηρίου στην πόλη μας, καθώς, όπως είπε η λειτουργία του δεν Θα αναγκάζει τους παράγοντες των τοπικών ομάδων να μεταβαίνουν στην Αθήνα, όπου ήδη υπάρχει αθλητικό δικαστήριο, για να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους. «Αυτό θα έχει οφέλη, τόσο στην περικοπή των εξόδων που δημιουργεί η μετάβασή τους στην Αθήνα, όσο και στην αμερόληπτη απονομή δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.