Τι εξετάζει η ΕΕ για τους επιπλέον δασμούς στα κινεζικά αυτοκίνητα;
Οι κινεζικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να ανακατευθυνθούν στην Ευρώπη. Η εμπορική κατάσταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, με τους δασμούς του Donald Trump, φαίνεται ότι έχει ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τα σχέδιά της σχετικά με τους δικούς της τελωνειακούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι φόροι θα μπορούσαν να αρθούν και να αντικατασταθούν με έναν λιγότερο τιμωρητικό κανόνα με αποτέλεσμα τα κινεζικά μοντέλα να γίνουν πιο προσιτά!
Οι Βρυξέλλες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να καταργήσουν τους επιπλέον τελωνειακούς δασμούς στους Κινέζους κατασκευαστές που εισάγουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα στην Ευρώπη. Μετά τις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο, που άνοιξαν εκ νέου από τότε που η χώρα ξεκίνησε έναν πραγματικό εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζει σε μια νέα προσέγγιση. Τώρα, το ερώτημα που τίθενται είναι αν θα διατηρηθούν οι αυξημένες τιμές στα κινεζικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με το Reuters σε διαφορετική περίπτωση οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ.
Μένει να δούμε πόσο και πώς σκοπεύει η ΕΕ να τελικά να κινηθεί. Προς το παρόν, η λύση αυτή παραμένει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί τίποτα επίσημα.
Σύμφωνα με το carandmotor.gr, λόγω της τρέχουσας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας, η οποία δεν θα μπορεί πλέον να βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκκαθάριση των αποθεμάτων της, οι Βρυξέλλες έχουν ένα χαρτί να παίξουν για να αμβλύνουν την πολιτική τους έναντι της Κίνας. Η δυσκολία έγκειται στην ικανότητα της ΕΕ να προστατεύει τους εγχώριους κατασκευαστές.
Θα μπορούσαν οι υπερβολικοί δασμοί από τον Donald Trump στην Κίνα να ωφελήσει την Ευρώπη; Οι δύο δυνάμεις λέγεται ότι ξεκίνησαν εκ νέου διαπραγματεύσεις με στόχο την αναθεώρηση των εμπορικών τους συμφωνιών. Τα τελωνειακά τέλη που επιβάλλονται από την Ευρώπη σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγονται στην Κίνα και εισάγονται στη Γηραιά Ήπειρο θα μπορούσαν να αρθούν υπέρ ενός νέου κανόνα. Αυτό θα επικεντρωθεί στη μείωση των τιμών αλλά και στην καθιέρωση μιας ελάχιστης τιμής ανέφερε η Handelsblatt.
Επιπλέον δασμοί από το Νοέμβριο του 2024
Από τον Οκτώβριο του 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε νέους τελωνειακούς δασμούς κατά των κατασκευαστών που παράγουν τα μοντέλα τους στην Κίνα (και επωφελούνται από τη βοήθεια του Πεκίνου). Για μια περίοδο πέντε ετών, οι μάρκες είδαν τις τιμές των μοντέλων τους που εισάγονται στην Ευρώπη να αυξάνεται απότομα, ενώ η ΕΕ σκόπευε να τιμωρήσει αυτούς τους παράγοντες του κλάδου, βοηθούμενη από την κυβέρνηση να εμφανιστούν πιο ανταγωνιστικές από τους ευρωπαίους παίκτες. Εκτός από τον δασμό 10%, στην SAIC επιβλήθηκαν επιπλέον δασμοί 35,5%, στην BYD και την Geely 18,8%.
Τον Νοέμβριο του 2024, οι νέοι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ και το Πεκίνο άσκησε τελική έκκληση, αφού προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Η Κίνα είχε ζητήσει από τη Γαλλία και την Τσεχική Δημοκρατία να εργαστούν για την εξεύρεση «μιας αποδεκτής λύσης» στις Βρυξέλλες. Ο χειμώνας πέρασε και καθώς η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βυθίζονται σε έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα πλήρες εμπορικό εμπάργκο, η ΕΕ συνεχίζει τον διάλογο.
Ποιο είναι το ενδιαφέρον για την Ευρώπη;
Η Γερμανία συγκαταλέγεται στις χώρες που ενδιαφέρονται περισσότερο για την αναθεώρηση των όρων εισαγωγής κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη. Όμως η Γαλλία δεν θα έμενε έξω. Η ιδέα της ΕΕ θα ήταν να βρεθεί ένας επαρκής συμβιβασμός για να συνεχιστεί η καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τα κινεζικά μοντέλα στην Ευρώπη (και έτσι να προστατεύσει την τοπική βιομηχανία). Για τη Γαλλία, ένα από τα συμφέροντα είναι η άρση της προσαύξησης που επιβάλλεται στο κονιάκ (το 2024, 29 εκατομμύρια μπουκάλια στάλθηκαν στην Κίνα).
Η προβλεπόμενη λύση είναι οι «ελάχιστες τιμές», κάτω από τις οποίες δεν θα μπορούσαν να διατεθούν στο εμπόριο κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει ότι με την αμερικανική κατάσταση, το βάρος της στις συζητήσεις θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Η Κίνα θα πρέπει να πουλήσει τα προϊόντα της με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να ανακατευθυνθούν στην Ευρώπη. Πρέπει επομένως να αξιοποιηθεί μια ευκαιρία, ακόμη και αν, ενόψει των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι κατασκευαστές, το άνοιγμα του κόκκινου χαλί για τους Κινέζους κατασκευαστές θα σήμαινε επίσης το τέλος της ευρωπαϊκής μας βιομηχανίας.