Η καθαριότητα της Θεσσαλονίκης αποτελεί μία ανοιχτή «πληγή» την οποία επιθυμεί να κλείσει η’ τουλάχιστον να επουλώσει, το συντομότερο δυνατό, ο νέος δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Αγγελούδης.
Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου
Το πρόβλημα με τα σκουπίδια ήρθε και γιγαντώθηκε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς καθώς τόσο το κέντρο όσο και οι υπόλοιπες γειτονιές θύμιζαν χωματερή, με τα απορρίμματα να είναι ξέχειλα στους κάδους, πεταμένα δεξιά κι αριστερά σε όλους τους δρόμους.
Οι εικόνες που αντίκριζαν όσοι έκαναν μια βόλτα παρέπεμπαν σε στιγμές του παρελθόντος όταν η πόλη ταλαιπωρούνταν από συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Την υπόσχεση πως η νέα διοίκηση θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα το μείζον πρόβλημα της καθαριότητας δίνει μέσω της εφημερίδας «Karfitsa» ο κ.Αγγελούδης, ο οποίος ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του από την 1η Ιανουαρίου 2024. Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω της επείγουσας κατάστασης που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη έθεσε ήδη σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να συγκεντρωθούν τα απορρίμματα αλλά και τα ογκώδη που είναι συσσωρευμένα στα πεζοδρόμια.

«Δεν έχουμε επιλογή να αποτύχουμε», είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει ο νέος δήμαρχος προς τους δημότες, τους συνεργάτες και τους εργαζόμενους του δήμου. «Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις θλιβερές εικόνες ντροπής με τους ξεχειλισμένους κάδους που προσβάλλουν και διασύρουν την πόλη», υπογραμμίζει ο κ.Αγγελούδης με αφορμή όλα όσα καταγράφηκαν από τους χιλιάδες επισκέπτες στα social media αλλά και τα έντονα παράπονα για μια βρώμικη Θεσσαλονίκη που εκφράστηκαν από τους μόνιμους κατοίκους.
«Η μάχη για μια καθαρή Θεσσαλονίκη ξεκίνησε»
«Ήδη από τις πρώτες ημέρες της προεκλογικής περιόδου είχαμε δεσμευτεί προς τους δημότες μας πως καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα το μείζον πρόβλημα της καθαριότητας που είναι το άλφα και το ωμέγα, επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα μας, παρεμποδίζει την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης», δηλώνει στην «Karfitsa», ο Στέλιος Αγγελούδης.
«Η μάχη για μια καθαρή Θεσσαλονίκη ξεκίνησε άμεσα με την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού, εφαρμόσιμου σχεδίου και μιας σειράς ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που επεξεργάστηκε η ομάδα μας σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Δεν έχουμε την επιλογή να αποτύχουμε. Το χρωστάμε στην πόλη. Είναι πλέον θέμα αξιοπρέπειας και σεβασμού να βάλουμε ένα τέλος στις θλιβερές εικόνες ντροπής με τους ξεχειλισμένους, βρώμικους κάδους που την προσβάλλουν και τη διασύρουν», τονίζει ειδικότερα ο δήμαρχος.

Συμπληρώνει, δε, πως «καθαριότητα σημαίνει πολιτισμός, η καθαριότητα συνιστά έμπρακτη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η καθαριότητα συνεπάγεται ενθάρρυνση του τουριστικού ρεύματος. Το 2024 οφείλει -και θα είναι- πιο καθαρό από το 2023. Είμαστε υποχρεωμένοι να μη διαψεύσουμε τις προσδοκίες των συμπολιτών μας».
Σε ποιες περιπτώσεις θα πέφτουν πρόστιμα
Η νέα διοίκηση είναι αποφασισμένη να κηρύξει «πόλεμο» και να επιβάλλει πρόστιμα σε όσους ασυνείδητους προχωρούν σε ανακαινίσεις σπιτιών και των καταστημάτων και στη συνέχεια πετούν όλες τις σακούλες με τα οικοδομικά υλικά, τα παλιά έπιπλα και τα στρώματα σε δρόμους και πεζοδρόμια.
Σε πρώτη φάση και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου στόχος είναι να καθαρίσει η πόλη από όλα αυτά τα στοιχεία της καθημερινής «διακόσμησης», από παλιά έπιπλα, στρώματα, είδη υγιεινής που είναι παρατημένα σε κάθε γειτονιά. Οι επόπτες και οι επιστάτες της αντιδημαρχίας Καθαριότητας θα ξεχυθούν στους δρόμους για να εντοπίσουν τα ογκώδη και ακολούθως να απομακρυνθούν από συνεργεία.
Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίστηκε από τη νέα δημοτική αρχή, σε περιπτώσεις όπου κάποιος θα εκτελεί οικοδομικές εργασίες και ακολούθως θα πετάει όλα τα μπάζα και τα ογκώδη στο δρόμο, θα εντοπίζεται και θα του επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα με βάση τον Κανονισμό Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, σε μεγάλες εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, της Τσικνοπέμπτης αλλά και άλλες ημέρες όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται σε εξωτερικούς χώρους, οι διοργανωτές των υπαίθριων πάρτι είναι αυτοί που θα αναλαμβάνουν και την υποχρέωση να καθαρίζουν τα σημεία. Αυτό αποφασίστηκε καθώς μεγάλη δύναμη της αντιδημαρχίας Καθαριότητας απασχολήθηκε για πολλές ώρες σε κεντρικούς δρόμους όπου έγινε χαμός από κόσμο, όπως η Βασ.Ηρακλείου, η Μητροπόλεως κ.α.

Πέρα από την αποκομιδή, όμως, βασικότατο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι το πλύσιμο των κάδων, των δρόμων, των πλατειών, των πεζοδρομίων και των δημόσιων χώρων. Για το λόγο αυτό, καταστρώθηκε καθημερινό πλάνο πλυσιμάτων και καθαρισμών με μηχανικά μέσα σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα που θα εκτελείται τόσο τις πρωινές, όσο και τις βραδινές ώρες.
Οι άξονες πάνω στους οποίους θα κριθεί η μάχη με το σκουπίδι
Πάνω σε δύο άξονες θα «πατήσουν» το επόμενο διάστημα ο νέος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας Γιώργος Δημαρέλος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κίρλας και ο Θανάσης Παππάς, που αναλαμβάνει θέση ειδικού συμβούλου, για να αντιστραφεί η μάχη με το σκουπίδι.
Ο πρώτος άξονας είναι τα άμεσα μέτρα βελτίωσης και ευπρεπισμού της πόλης που ξεκίνησαν να τρέχουν και ο δεύτερος τα μέσο μακροπρόθεσμα μέτρα για τη ριζική αλλαγή στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων, με δομημένη ανακύκλωση σε όλα τα ρεύματα και ουσιαστική μείωση των απορριμμάτων, σε συνεργασία με τους πολίτες και τους φορείς.
Σημειώνεται πως ο δήμος Θεσσαλονίκης θα «σπάσει» σε 24 «κομμάτια» και σε κάθε ένα από αυτά θα οριστεί επόπτης γειτονιάς, ο οποίος θα φέρει σαφή διακριτικά για την πιστοποίηση της ιδιότητας του. Ο «Επόπτης Γειτονιάς» ήταν μια προεκλογική δέσμευση του κ.Αγγελούδη ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για την περιοχή τους και να τους εκφράζουν τα παράπονα σχετικά με την καθαριότητα, το πράσινο, τη βελτίωση του δημόσιου χώρου.
Μετά την καθαριότητα έρχονται κυκλοφοριακό, θέσεις στάθμευσης και πράσινο
Μέσα στον Ιανουάριο θα τεθούν επί τάπητος και άλλα «καυτά» θέματα που απασχολούν τους δημότες. Πέρα από την καθαριότητα, ο κ.Αγγελούδης θα πραγματοποιήσει συσκέψεις για το κυκλοφοριακό, για την εύρεση θέσεων στάθμευσης αλλά και την ενίσχυση του πρασίνου. Πρόκειται για ζητήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες, τα δύο πρώτα περισσότερο μετά την έναρξη των εργασιών του Flyover.
Ταυτόχρονα, τρέχουν οι οικονομικές υπηρεσίες για να έρθουν προς ψήφιση τα ανταποδοτικά τέλη και ο προϋπολογισμός του 2024, δύο μέτωπα που έμειναν ανοιχτά από την απελθούσα διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Εκτιμάται πως μέχρι τα μέσα του μήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τα συγκεκριμένα θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης εξελέγη ο πρώην υφυπουργός και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με την «Ομάδα Αγγελούδη, Σπύρος Βούγιας, με ευρεία συναίνεση. Στο ίδιο κλίμα συνεργασίας εξελέγη και ο αντιπρόεδρος, Χάρης Αηδονόπουλος, προερχόμενος από την παράταξη Ζέρβα, ενώ χρέη ως γενική γραμματέας αναλαμβάνει η Ελισάβετ Αλατσίδου από την παράταξη Πέγκα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA




