Στο πλαίσιο του 8ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη (25/4) το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας με τη συμμετοχή φορέων της πόλης και Συστημάτων Ανακύκλωσης.
Το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα για όποιον τον παράβλεψη καθώς στην προτεραιότητα του Δήμου βρίσκεται η καθαριότητα της πόλης αλλά και η δημόσια υγεία.
Σκοπός του νέου κανονισμού είναι η καθαριότητα της πόλης, η επίτευξη συνθηκών υψηλής ποιότητας ζωής και σεβασμού του δημοσίου χώρου, η προστασία, η διατήρηση και η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και η αποτροπή κινδύνων απο την κάθε είδους ρύπανση καθώς και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Για την σωστή διαχείρηση των αποβλήτων απαιτείται, ενίσχυση της περιβαλλοντικής αγωγής και εκπαίδευσης, ενεργός συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις δράσεις του Δήμου, τήρηση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για την διαχείρηση των αποβλήτων τους, συνεργασία με όλους τους φορείς για την προστασια του περιβάλλοντος καθώς και προσαρμογή των υπηρεσιών του Δήμου σύμφωνα με τις παραπάνω αρχές.
Επίσης, στο νέο κανονισμό καθορίζεται και ο τρόπος διαχείρισης των ογκωδών απορριμμάτων καθώς και το ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθείται από τους πολίτες, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Καθαριότητας, ώστε τα ογκώδη να μη συγκεντρώνονται στα πεζοδρόμια.
Οι υποχρεώσεις για τα ογκώδη αστικά απόβλητα είναι:
- Απαγορεύεται να απορρίπτονται σε πεζοδρόμια, στο οδόστρωμα και σε κοινόχρηστους χώρους
- Σχετική εγγραφή ή τηλεφωνική ειδοποίηση για την ημέρα και τον τόπο που μπορεί ο πολίτης να εναποθέτει προσωρινά τα προς αποκομιδή αντικείμενα.
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας, Γιώργος Δημαρέλος είπε: «Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι μια κανονιστική απόφαση της καθαριότητας. Μας ενδιαφέρει πολύ να υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος. Μείωση της σπατάλης των φυσικών πόρων. Η συμμετοχή των δημοτών είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για να έχεις μια πόλη καθαρή.Είναι στόχος μας να δείξουμε ότι μπορεί η πόλη να καθαρίσει έτσι ώστε να έρθουμε τώρα πλέον 4 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας και να ζητήσουμε από τον κόσμο να συμβάλλει σώστε να είναι η πόλη καθαρή. Βλέπουμε ότι υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει εθελοντικά. Είναι στοίχημα θητείας να εμπλέξουμε τον κόσμο και να τον κάνουμε αρωγό στο θέμα της καθαριότητας.Τα πρόστιμα δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός. Πραγματικά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μέσω αυτού του κανονισμού να υπάρχει μια συμμαχία και μια συμφωνία. Μακάρι να μην υπήρχε ούτε ένα ευρώ να πέσει ως πρόστιμο αρκεί η πόλη να ήταν καθαρή».
Και συμπλήρωσε ο κ. Γιώργος Δημαρέλος «Σήμερα είναι η 2η μέρα του Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την προσέλευση που υπάρχει απο μικρά παιδιά. Σήμερα πάνω απο 900 παιδιά ήρθαν το πρωί στο σύνολο του 3ημερου φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε τις 2.500 και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικο για μας για να μπορέσουμε να βάλουμε τα παιδιά μέσα σε αυτό το «τρυπάκι» της ανακύκλωσης και το τι τι σημασία έχει αυτή για το περιβάλλον. Έχουμε σημερα την θεματική για τον κανονισμό καθαριότητας, τι ακριβώς προβλέπει ο κανονισμός καθαριότητας, ποιες είναι οι υποχρεώσεις του δήμου, ποιες είναι οι υποχρεώσεις των πολιτών προκειμένου να αρχίσουμε λίγο να επικοινωνούμε τον τροπο με τον όποιον θα μπούνε οι κανόνες, βάση τους οποίους θελουμε να υπαρχει αυτή η συνεργασία μεταξύ πολιτών και δήμου».
Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, Παύλος Ραβάνης ανέφερε ότι «Σήμερα σε μια συνεδρίαση που γίνεται εδώ, ενόψει της Έκθεσης, που έχουμε να ακούσουμε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης πλέον, που είναι υπευθυνος για την αποκομιδή των σκουπιδιών αλλά και για την ανακύκλωση. Ερχόμαστε σήμερα να ακούσουμε το πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης, πιστεύω ότι είναι ένα πρόγραμμα που είναι ρεαλιστικό, εμείς σαν ανταποδοτική ανακύκλωση αναλαμβάνουμε να διαχειριστούμε τα πολύ έξυπνα μηχανήματα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, τα οποια αφορούν, το χαρτί, το μέταλλο, το γυαλί και το πλαστικό, αυτά θα γίνουν όλα δωρεάν για το δήμο, θα τα αναλάβει όλα η ανταποδοτική ανακύκλωση».