Κ. Πιερρακάκης:Πρόγραμμα «έξυπνη πόλη»με παροχές ύψους 320 εκατ ευρώ

Την ψηφιακή μετάβαση των δήμων μέσω του προγράμματος «Έξυπνες πόλεις», παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης  από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη. 

Πρόκειται για ένα πακέτο συνολικού ύψους 320 εκατομμύριων ευρώ που θα διατεθεί  μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέου ΕΣΠΑ στους δήμους όλης της χώρας. 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, όλοι οι δήμοι θα λάβουν χρηματοδότηση που θα έχει προκαθοριστεί ανάλογα με τις ανάγκες και τα πληθυσμιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα   οι Δήμοι με περισσότερους από 100.000 κατοίκους θα χρηματοδοτηθούν για τα έργα που θα εκπονήσουν  από το ταμείο Ανάκαμψης με 90 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι μικρότεροι Δήμοι από το νέο ΕΣΠΑ με 230 εκατ ευρώ. Το χαμηλότερο ποσό που θα διατεθεί θα είναι 100.000 ευρώ και θα αφορά σε πολύ μικρούς δήμους.

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι για το πρόγραμμα των Εξυπνων Πόλεων υπήρξε συνεργασία με τον υφυπουργό Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου κ. Λιβάνιο, όπως επίσης με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Τσακίρη αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

«Θα διαμορφώσουμε ένα μενού πολλαπλών επιλογών, αναγνωρίζοντας ότι από αυτό το μενού θα μπορούν οι δήμοι με συγκεκριμένο μπάτζετ και με βάση τις ανάγκες τους, να επιλέγει ο καθένας λύσεις που αισθάνεται ότι αφορούν τους δημότες τους», είπε ο υπουργός.

Ανέφερε δε ότι οι τομείς που θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν ψηφιακά οι δήμοι θα είναι -μεταξύ άλλων- κοινωνική πολιτική, απασχόληση και υγεία, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός, περιβάλλον, υποδομές, μεταφορές, μεταποίηση, τουρισμός, δημοτική αστυνομία, εξυπηρέτηση του πολίτη, οικονομική διαχείριση των δήμων, διοικητική λειτουργία των δήμων κ.ά.

«Το “ζουμί” είναι ότι θα διαλέξετε εσείς. Εμείς θα ορίσουμε τις επιλογές και εσείς θα κάνετε τις δικές σας προσεγγίσεις, με βάση τις δικές σας ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, καλώντας τους δημάρχους να έχουν στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και να μην αφήσουν το χρόνο να πάει χαμένος, αλλά να τρέξουν για να ωριμάσουν έργα μέχρι να βγουν οι προσκλήσεις στον ««αέρα».

Συγκεκριμένα, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν και να αναπτυχθούν υπηρεσίες ψηφιακής αναζήτησης πάρκινγκ μέσω πλατφορμών που θα ενημερώνουν τους πολίτες ανά πάσα στιγμή για τις διαθέσιμες θέσεις, όπως και πλήρες μενού αισθητήρων που θα επιτρέπουν τον αυτόματο φωτισμό των πόλεων, τη μέτρηση των ρύπων, τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, της στατικότητας των γεφυρών, ιδιαιτέρως σε περιοχές με υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων, και πλήθος άλλων δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία

«Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε έχουμε τα κονδύλια και τη διάθεση και είναι απολύτως κατοχυρωμένο ό,τι γίνεται.  Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας δεν  θα σταματήσουμε να απλοποιούμε και να ψηφιοποιούμε το χρωστάμε στα παιδιά μας» υπογράμμισε ο κ Πιερρακάκης απευθυνόμενους στους δημάρχους και ζήτησε επικοινωνία με τους αιρετούς της Τ.Α προκειμένου να διαμορφωθούν οι λίστες με τις ανάγκες σε κάθε περιοχή. 

Ο κ Πιερρακάκης τόνισε ότι υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες όπως οι πολεοδομίες που χρειάζονται ψηφιοποιήση και ήδη είναι στα σκαριά ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί απο το ΤΕΕ.  

“Το χαρτί πρέπει να γίνει πληροφορία και αυτό πρέπει να γίνει από εσας” είπε ο κ Πιερρακάκης στους δημάρχους που παρακολουθούν το συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Δέσποινα Κρητικού