01:31, Παρασκευή
20 Μαΐου 2022

Ν. Καραγιαννακίδης: Να μπει φρένο στις εξαγωγές φθηνών φαρμάκων

Σχολιάζοντας τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας για την έλλειψη φαρμάκων ευρείας χρήσης από την ελληνική αγορά εξαιτίας των ανεξέλεγκτων εξαγωγών, ο δικηγόρος και πολιτευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης Νίκος Καραγιαννακίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την τελευταία δεκαετία οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην ελληνική αγορά οδήγησαν στην εμφάνιση ακραίων κερδοσκοπικών φαινομένων. Αντί να ωφεληθούν από την εξέλιξη αυτή οι Έλληνες ασθενείς, κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση ώστε να προχωρήσουν σε αθρόες εξαγωγές, προκαλώντας έλλειψη φαρμάκων πρώτης προτεραιότητας στο εσωτερικό. Οι σύλλογοι των φαρμακοποιών έχουν επανειλημμένα καταγγείλει πως εν μέσω χειμώνα και υγειονομικής κρίσης δεν έχουμε επάρκεια φαρμάκων ούτε για την αντμετώπιση των ιώσεων, αντιβιώσεις, κορτιζόνες, φάρμακα για το αναπνευστικό. Λένε μάλιστα πως ήταν λογικό και αναμενόμενο να οδηγηθούμε σε αυτή την κατάσταση, καθώς παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους στα αρμόδια κρατικά όργανα αποτρεπτικά μέτρα δεν λαμβάνονται. Σημειώνουν ακόμη πως μόνο η κρατική παρέμβαση μπορεί να φέρει αποτελέσματα και πιο συγκεκριμένα η απαγόρευση εξαγωγής συγκεκριμένων φαρμάκων για ορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρις ότου αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά.

Προφανώς κανείς μας δεν είναι κατά των εξαγωγών, καθώς αποτελούν πολύτιμο βραχίονα της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας και βοηθούν στην οικονομική της ανάταση. Πλην όμως, πρώτα είναι επιτακτικό να καλύπτονται οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών, να εξασφαλιστεί επάρκεια φαρμάκων και όχι να αναζητείται ένα αντιβιοτικό από φαρμακείο σε φαρμακείο σε μια ολόκληρη πόλη ή, ακόμη χειρότερα, σε μια ολόκληρη Περιφέρεια. Υπάρχουν όρια που κάποιοι, στο βωμό του κέρδους, έχουν ξεπεράσει προ πολλού.

Καλώ τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να κωλυσιεργούν, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η ¨αιμορραγία¨, να μπει φρένο στις εξαγωγές φαρμάκων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην εσωτερική αγορά».