Ποιοι υποψήφιοι «κλείδωσαν» για τις δημοτικές εκλογές του 2023

Ρεπορτάζ Αναστασία Καρυπίδου

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»… λέει μία πολύ γνωστή παροιμία, την οποία, όπως φαίνεται, ακολουθούν πιστά αρκετοί υποψήφιοι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης. ‘Ετσι, παρά το γεγονός ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν οριστεί για τον Οκτώβριο του 2023 -σε 22 μήνες από σήμερα- είναι πολλά τα ονόματα που αποφάσισαν να «κλειδώσουν» όσο το δυνατόν συντομότερα την υποψηφιότητα τους.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας από τον Οκτώβριο του 2020, σε μία χαλαρή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, είχε κάνει γνωστή την πρόθεση του να διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία στον κεντρικό δήμο, βάζοντας με τον τρόπο αυτό από νωρίς «φρένο» στις όποιες …ορέξεις υποψηφίων διεκδικητών αλλά και τέλος στα σενάρια που τον ήθελαν είτε υποψήφιο βουλευτή ή ευρωβουλευτή.

Και την πρόθεση αυτή, ο κ.Ζέρβας την επαναλαμβάνει κάθε φορά που θα ερωτηθεί, ενώ το ίδιο έπραξε και λίγες ημέρες νωρίτερα σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα «Karfitsa». Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως θα είναι υποψήφιος και το 2023 με μία ακόμη πιο θελκτική πρόταση προς τους Θεσσαλονικείς, με περισσότερα
πρόσωπα και νέες ιδέες. ‘Αλλωστε, αυτή τη φορά και το εκλογικό σύστημα θα είναι διαφορετικό δίνοντας στον νικητή τη δυνατότητα πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο και σίγουρα περισσοτέρων επιλογών, όσον
αφορά τη χρησιμοποίηση ατόμων σε θέσεις και πόστα ευθύνης.

Σχετικά με τα υπόλοιπα ονόματα -ανδρών και γυναικών- που ακούγονται στα δημοσιογραφικά γραφεία είτε ως πληροφορίες, είτε ως φήμες τίποτα δεν είναι ανακοινώσιμο. ‘Αλλωστε, αρκετοί μπορεί να σκέφτονται να αναμετρηθούν με τον κ.Ζέρβα θεωρώντας πως ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να αλλάξει χέρια, όμως κάποιοι από
αυτούς λειτουργούν με βάση άλλο ρητό… του «όποιος βιάζεται σκοντάφτει»!

«Μάχη» στον Δ.Παύλου Μελά

Αντίθετα με τον δήμο Θεσσαλονίκης όπου τα πράγματα είναι ακόμη ήρεμα, φουντώνει η «μάχη» για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στον δήμο Παύλου Μελά με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Δημήτρη Ασλανίδη. Εδώ και καιρό το όνομα του αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης έπαιζε δυνατά για τη διεκδίκηση του δήμου, με τις πληροφορίες τελικά να επαληθεύονται.

Ο κ.Ασλανίδης έκανε επίσημα γνωστή την πρόθεση του να κατέβει ως υποψήφιος στον τόπο όπου ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρώτη του ανακοίνωση θα ηγηθεί μίας ανεξάρτητης, υπερκομματικής, δημοκρατικής παράταξης που θα λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία και στόχο θα έχει να υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο. Και με αυτή την πρόταση, θα διεκδικήσει την ψήφο των δημοτών.

Τον δήμο Παύλου Μελά έχει κάνει γνωστό πώς θα διεκδικήσει και ο γιατρός, Γιώργος Λίλτσης, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές έχασε τη δημαρχία κυριολεκτικά στο «φώτο φίνις» για μερικές δεκάδες ψήφους. Η διαφορά του από τον τωρινό δήμαρχο, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, ήταν τόσο μικρή, ώστε ο κ.Λίλτσης πήρε την απόφαση να κατέβει εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη «Ανατροπή», από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών του 2019. Και σε αυτό το πλαίσιο κινείται, ασκώντας παράλληλα κριτική στη διοίκηση για τα πεπραγμένα της.

Σίγουρη θεωρείται η κάθοδος στην κάλπη και του δημάρχου κ.Δεμουρτζίδη που θα διεκδικήσει μία νέα τετραετία, την τρίτη κατά σειρά. Ο δήμαρχος ποντάρει στην ομάδα του, στο έργο της διοίκησής του και ιδιαίτερα στη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο, καθώς επίσης στη συνεργασία που πέτυχε με την παράταξη της Σίσσυς Φραγκοπούλου, αλλά και στην «ένωση» με την παράταξη του Δημήτρη Δεληγιάννη.  

Από νωρίς βρήκε αντίπαλο ο Δαρδαμανέλης στην Καλαμαριά 

Ο πρώτος που άνοιξε τον …χορό στις διεκδικήσεις ήταν ο δικηγόρος, Χρήστος Βάρδας, ο οποίος από τις αρχές του 2021 έκανε γνωστό πως θα βρεθεί κόντρα στον σημερινό δήμαρχο, Γιάννη Δαρδαμανέλη, διεκδικώντας το δημαρχιακό θώκο της Καλαμαριάς.

Ο κ.Βάρδας ανακοίνωσε ήδη το όνομα της παράταξης που θα ηγείται και η οποία ονομάζεται «Πρωτοπόρα Δυναμική Καλαμαριά». Μάλιστα, προχωρά με γρήγορα βήματα αναφέροντας πως η παράταξη που θα βρεθεί στις κάλπες θα πλαισιώνεται από αξιόλογα στελέχη της κοινωνίας της Καλαμαριάς με όραμα και σχέδιο για ένα καλύτερο αύριο του τόπου τους.

Υποψήφιος για μία δεύτερη τετραετία θα είναι ο κ.Δαρδαμανέλης με την ομάδα του, καθώς επιθυμία του δημάρχου είναι να ολοκληρωθούν έργα που έχουν δρομολογηθεί στον δήμο όπως για παράδειγμα η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, το Αλιευτικό Καταφύγιο και η ανάπλαση Κηφισιάς Βότση.  

Αποχωρήσεις και διεργασίες στον Δ.Κορδελιού Ευόσμου  

Ο Κλεάνθης Μανδαλιανός σε αρκετές συνεντεύξεις του έχει κάνει γνωστό πως θέλει να είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Μάλιστα, όπως αναφέρει για να ολοκληρωθεί το έργο της διοίκησής του απαιτείται μία ακόμη καθοριστική τετραετία, αφού η πρώτη σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

Αντίθετα, ο Ιωάννης Καμαρινός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έκανε γνωστό, στην πρώτη ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τις δημαιρεσίες, πώς αποσύρεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με το τέλος της τρέχουσας θητείας.

Κλεάνθης Μανδαλιανός

Οι πληροφορίες αναφέρουν, πως ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Καμαρινού, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, δέχεται πιέσεις από συμβούλους της ευρύτερης αντιπολίτευσης, εκλεγμένους και υποψηφίους σε συνδυασμούς, ώστε να πει το «ναι» και να ηγηθεί ως επικεφαλής μίας ενιαίας παράταξης που θα κατέβει απέναντι στον κ.Μανδαλιανό και θα διεκδικήσει αλλαγή διοίκησης στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Παράλληλα, πέρσι τέτοια εποχή και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο δήμο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο παραμένει ακόμη σε επίπεδο πυροβολισμών στον «αέρα» από πλευράς του κ.Ψωμιάδη, χωρίς να υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο.

Τι θα κάνει ο Ευ.Φωτόπουλος στον Δ.Δέλτα;

Στον δήμο Δέλτα μπορεί να παίζει πολύ το όνομα του Ευθύμη Φωτόπουλου ως υποψηφίου στις εκλογές του 2023 και για προσπάθεια επιστροφής του στην καρέκλα του δημάρχου, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει πως είναι νωρίς για τέτοιου είδους σκέψεις και πως αυτό το διάστημα είναι προσηλωμένος στα καθήκοντά του γενικού γραμματέα που ασκεί στον δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλευρό του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Ο δήμαρχος, Γιάννης Ιωαννίδης, από την άλλη, μπορεί να μην έχει ανακοινώσει επίσημα, ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως θα έχει έτοιμο ψηφοδέλτιο στις επόμενες εκλογές και θα ζητήσει από τους δημότες του να τον στηρίξουν με τη ψήφο τους για μία νέα τετραετία. 

Οι σίγουροι των εκλογών 

Στους σίγουρους που θα διεκδικήσουν για μία ακόμη φορά τον δήμο τους είναι οι δήμαρχοι που βγαίνουν πολύ άνετα εδώ και χρόνια στους τόπους τους, αφού φαίνεται πως έχουν κερδίσει με το έργο τους την εμπιστοσύνη των δημοτών τους και αυτό αποτυπώνεται από τα πολύ υψηλά ποσοστά που λαμβάνουν στις κάλπες.

Αυτοί είναι οι δήμαρχοι Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, που βγαίνουν …περπατώντας -κόντρα σε όλους τους έως τώρα αντιπάλους- από τον πρώτο κιόλας γύρο των εκλογών.

Μάλιστα, ο κ.Κυρίζογλου γνωρίζει πως δεν θα έχει απέναντι του τον Γιώργο Κυριλλίδη, ο οποίος ανακοίνωσε πως το ταξίδι που ξεκίνησε από το 2002 ως υποψήφιος παράταξης στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης έφτασε στο τέλος του. 

Υποψήφιος θα είναι και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ενώ και στο Ωραιόκαστρο θεωρείται δεδομένη η νέα υποψηφιότητα του Παντελή Τσακίρη, ο οποίος θα θελήσει να διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία ποντάροντας στο έως τώρα έργο του.  

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa