Συνέδριο ΚΕΔΕ: Το ενεργειακό κόστος προβληματίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το κόστος ενέργειας αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κόστος για τους δήμους, που αδυνατούμε να καλύψουμε, κι έρχεται δύσκολος χειμώνας”, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής ‘Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην δευτερολογία του στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ.Παπαστεργίου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών τα νέα που θα έρθουν από την πλευρά του υπουργείου για χρηματοδότηση όσον αφορά τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου “θα είναι καλά”, ώστε να μην οδηγηθούν οι δήμοι σε αυξήσεις δημοτικών τελών καθαρισμού, φωτισμού, στην ύδρευση και άρδευση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε το παράπονο του ότι οι δήμοι δεν έχουν ενεργό ρόλο στο νέο ΕΣΠΑ. “Και σε αυτό το ΕΣΠΑ που δομείται, φοβάμαι πως σε ελάχιστες περιφέρειες έγινε διαβούλευση με τους δήμους. Μαζί θα πρέπει να κινηθούμε. Το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να βάλει τους δήμους στο σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ. Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε τις προσκλήσεις από τις εφημερίδες”, υπογράμμισε.

Στον δικό του χαιρετισμό, νωρίτερα ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε πως το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όχι μόνο θα αναδείξει τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά θα προτείνει και συγκεκριμένες λύσεις με βασικό γνώμονα την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας. «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

   Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πατούλης, Α’ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Αττικής και πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε πως «όταν η Αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη μπορεί να πετύχει πολλά και όταν υπάρχει η Πολιτεία που μπορεί να ακούσει και να νομοθετήσει, όλα μπορούν να πάνε καλύτερα».