Αβοήθητη σε περίπτωση σεισμού η Βόρεια Ελλάδα! (ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ) - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Αβοήθητη σε περίπτωση σεισμού η Βόρεια Ελλάδα! (ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Δεν υπάρχει αντίσκηνο ούτε για δείγμα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ΚΟΚΚΙΝΟΤΡΙΜΙΘΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης

Ανοχύρωτη είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε περίπτωση σεισμού ή κάποιας φυσικής καταστροφής! Αυτό προκύπτει μέσα από το έγγραφο- ντοκουμέντο που δημοσιεύει σήμερα η Karfitsa κατ’ αποκλειστικότητα. Όπως παραδέχεται στο δημόσιο έγγραφο αντιπεριφερειάρχης και στενός συνεργάτης του Απόστολου Τζιτζικώστα τα αποθέματα σκηνών στις αποθήκες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εξαντληθεί προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στα κέντρα μετεγκατάστασης με αποτέλεσμα σε περίπτωση σεισμού ή κάποιας φυσικής καταστροφής (πυρκαγιά, καταιγίδα κ.α.) να μην υπάρχουν διαθέσιμα αντίσκηνα για να φιλοξενηθούν… Έλληνες. Ο προβληματισμός στη Βίλα Αλλατίνη στη Β. Όλγας 198 είναι έντονος και γίνεται εντονότερος με την έναρξη της θερινής περιόδου με τους αρμόδιους να… κάνουν το σταυρό τους και να προσεύχονται να μην συμβεί κάτι!  Όπως προκύπτει από την επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπου Αηδονόπουλου ο αριθμός των σκηνών που υπάρχει στις αποθήκες της Περιφέρειας κρίνεται μη ικανός για να ανταποκριθεί στον κατά νομό σκοπό του. Η επιστολή προς την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «σήμερα έχει απομείνει ελάχιστος αριθμός σκηνών που δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανός να ανταποκριθεί στον κατά νομό σκοπό του, ήτοι τη φιλοξενία σε περίπτωση φυσικής καταστροφής και στην αντιπυρική περίοδο. Ζητώ να προβείτε στην άμεση αναπλήρωση του συνόλου του σκηνικού υλικού του αποθηκευτικού κέντρου Θεσσαλονίκης δεδομένου ότι η φυσική καταστροφή δεν είναι προβλέψιμη και δεν είναι δυνατόν από αβελτηρίες που δεν οφείλονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να υπάρξει έλλειμμα παροχής φροντίδας σε κάθε απευκταίο συμβάν». Η επιστολή του κ. Αηδονόπουλου κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα αλλά και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, που είναι υπεύθυνος για την κατασκευή των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων σε όλη την επικράτεια.

Με μόλις 200 αντίσκηνα

Είχε προηγηθεί επιστολή της κ. Φωτίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την οποία ζητήθηκε η κατ’ εξαίρεση διάθεση συνολικά 2558 σκηνών για προσωρινό κατάλυμα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα με τον κ. Αηδονόπουλο, ο οποίος έκανε γνωστό το ζήτημα και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας τα παραπάνω αντίσκηνα διατέθηκαν για την δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων σε διάφορες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας. Η επιστολή εστάλη στην κ. Θεανώ Φωτίου και κοινοποιήθηκε σε άλλα στελέχη της κυβέρνησης και υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων στις 30 Μαρτίου 2016, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα –περίπου δυο μήνες αργότερα- να υπάρχει κάποια απάντηση προς τον ίδιο ή την Περιφέρεια, και σίγουρα χωρίς να έχει αντικατασταθεί το υλικό που χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση για τις ανάγκες των προσφύγων. Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής: το 95% του σκηνικού υλικού που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  και κατ’ επέκταση η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας για να υλοποιήσει στο ακέραιο το σχέδιο «Ξενοκράτης» σε περίπτωση φυσικής καταστροφής χρησιμοποιείται από… πρόσφυγες. Από τα 2558 αντίσκηνα η Περιφέρεια έχει στη διάθεσή της μόλις 200 «και με το ζόρι» όπως υποστηρίζουν στην Karfitsa αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Λένε μάλιστα πως: «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έναν ενδεχόμενο σεισμό στην Ποτίδαια όχι όμως στην Θεσσαλονίκη».

Δεν μπορεί να υλοποιηθεί ο «Ξενοκράτης»

Το σχέδιο με τον κωδικό «Ξενοκράτης» υλοποιείται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός συστήματος αποτελεσματικής αντιμετώπισης καταστροφικών φαινομένων για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Το σχέδιο εκπονείται από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και υπεύθυνοι για την υλοποίησή του είναι ο κάθε αντιπεριφερειάρχης  Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες των περιοχών στις οποίες συνέβη μια φυσική καταστροφή, οι σχετιζόμενοι δήμοι που έχουν πληγεί και υπηρεσιακοί παράγοντες.  Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπέμπει SOS. Σε περίπτωση κάποιας φυσικής καταστροφής –οι πιθανότητες αυξάνονται όσο πλησιάζουμε στην καρδιά του καλοκαιριού- δεν μπορεί να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων που ενδεχομένως να πληγούν από την καταστροφή αυτή. Σε τηλεφωνική συνομιλία μάλιστα των υπηρεσιών της Περιφέρειας με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανεπίσημα οι υπάλληλοι του δεύτερου ισχυρίστηκαν, όπως καταγγέλλεται στην Karfitsa πως: «δεν υπάρχει περίπτωση αντικατάστασης των σκηνών».

Αδιαφορούν τα υπουργεία

«Πήραμε την εντολή της κ. Φωτίου ότι κατά παρέκκλιση διατίθενται οι σκηνές. Αναμένω να εξετάσει κάποια νομική υπηρεσία ποιος φέρει την ευθύνη. Έστειλα επιστολή ζητώντας να υπάρξει αντικατάσταση των σκηνών. Δεν έτυχα καμίας απάντησης από τους υπουργούς  απλώς μιας προφορικής απάντησης υπαλλήλου του υπουργείου που μου είπε ότι η Αθήνα έχει δώσει περισσότερες σκηνές» σχολιάζει στην Karfitsa ο κ. Αηδονόπουλος. Και συμπληρώνει: «Αυτό δεν απαλλάσσει την υπουργό από τις ευθύνες σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Η ανευθυνότητα του κράτους αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά. Περάσανε 45 ημέρες από τη στιγμή που εστάλη η επιστολή και απάντηση δεν λάβαμε».  «Εάν έχουμε κάποιο σεισμό δεν θα μπορέσουμε να κοιμίσουμε τους ανθρώπους που θα χτυπηθούν. Τα αποθέματα των σκηνών σε όλη τη χώρα μειώνονται όσο αυξάνονται οι πρόσφυγες. Στην Κεντρική Μακεδονία έχουν πάρει το 95% του σκηνικού υλικού. Αυτό δείχνει πρόθεση να μετατραπεί η περιοχή σε αποθήκη ψυχών» δηλώνει ο κ. Αηδονόπουλος. «Το σχέδιο Ξενοκράτης ως προς το σκέλος της διανυκτέρευσης δεν μπορεί να εφαρμοστεί» καταλήγει ο κ. Αηδονόπουλος.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που συναντά κανείς και στις αποθήκες του στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa στα στρατόπεδα της χώρας δεν υπάρχει αντίσκηνο ούτε για… δείγμα, μιας και ο υπεύθυνος για την κατασκευή και οργάνωση των κέντρων προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.  Όπως η Κεντρική Μακεδονία δεν είναι η μόνη περιοχή που είναι… απροστάτευτη απέναντι σε φυσικά φαινόμενα εξαιτίας των προσφύγων. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Περιφέρεια Αττικής μιας και η περιφέρεια της Ρένας Δούρου με αυτή του Απόστολου Τζιτζικώστα έχουν δεχτεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα.  Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη και πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο ίδιος δεν γνωρίζει τις παραπάνω ελλείψεις. «Εμείς στη Θεσσαλία έχουμε σκηνές. Οι Περιφέρειες έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση ενός τμήματος του Ξενοκράτη» δηλώνει. Αναφέρει ωστόσο ότι το ζήτημα είναι σημαντικό και πρέπει να λυθεί.

Άσκηση σεισμού και… προσευχές

Τον… σταυρό της προκειμένου να μην υπάρξει κάποια φυσική καταστροφή κάνει και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Όπως λέει στην Karfitsa «με τα τωρινά δεδομένα σε περίπτωση σεισμού ο κόσμος δεν θα έχει που να κοιμηθεί». «Είχαμε ζητήσει να υπάρχει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ένα αποθεματικό χρημάτων για να μπορούν να αντιμετωπιστούν φυσικές καταστροφές που μπορεί να προκαλέσουν ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνηση δεν μας άκουσε. Σε σχετική ερώτηση που έκανα στους υπεύθυνους δεν μου απάντησαν κάτι συγκεκριμένο. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε εάν αύριο γίνει σεισμός» καταλήγει η κ. Πατουλίδου.

 

Eggrafo

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ