, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αυστριακοί φέρνουν οπτικές ίνες στα σπίτια μας!

optikes ines copy

Tου Λευτέρη Ζαβλιάρη

Αποτελούν αποδεδειγμένα τον πιο σύγχρονο τρόπο μεταφοράς δεδομένων και δικτύωσης στον κόσμο και αυτό φροντίζουν να μας το επισημαίνουν συνεχώς οι εταιρείες πάροχοι δικτύου και τηλεπικοινωνίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Ο λόγος φυσικά για τις οπτικές ίνες, τα πιο σύγχρονα καλώδια στην τεχνολογία, σχεδιασμένα για να μεταφέρουν στο σπίτι μας ή τον επαγγελματικό μας χώρο τηλέφωνο, ίντερνετ και καλωδιακή τηλεόραση ή οποία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη χώρα μας.

Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι οι οπτικές ίνες που χρησιμοποιούν ο μεγαλύτερο μέχρι τον μικρότερο πάροχο θα ήταν… άχρηστες δίχως τον πατροπαράδοτο χαλκό του ΟΤΕ που μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται στη συντριπτική πλειοψηφία για τη σύνδεση σπιτιών και άλλων χώρων. Και αυτό γιατί ακόμα δεν έχει προχωρήσει το σχέδιο για την εκ θεμελίων αλλαγή του δικτύου, ώστε το ίντερνετ να φτάνει γρήγορα και χωρίς προβλήματα είτε για οικιακή, είτε και για επαγγελματική χρήση.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κανένα σπίτι είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη επαρχία που να συνδέεται απευθείας με οπτική ίνα. Λίγοι γνωρίζουν όμως, ότι στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται η Hellenic Cable Networks, αδειοδοτημένη μάλιστα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Μια εταιρεία θυγατρική του ομίλου εταιριών της αυστριακής JM-DATA GmbH, που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παρόχους ολοκληρωμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Αυστρία. Σκοπός της εταιρίας είναι σύμφωνα με το γενικό της διευθυντή στη Θεσσαλονίκη Γιάννη Συκά, να νικήσει τη γραφειοκρατία και ακολούθως να φέρει την οπτική ίνα στα σπίτια όλων των Θεσσαλονικέων!

Τι συμβαίνει πραγματικά

Όπως αναφέρει στην Karfitsa ο γενικός διευθυντής της HCN, Γιάννης Συκάς, «είναι μεγάλη κουβέντα το πότε θα ολοκληρωθεί η σύνδεση της πόλης και γενικότερα της Ελλάδα με οπτικές ίνες». Όπως λέει μάλιστα, οπτικές ίνες για να στέλνουν δεδομένα διαθέτουν όλοι οι πάροχοι, όμως οι οπτικές ίνες δεν καταλήγουν στον πελάτη. «Όλοι έχουν οπτικές ίνες, τις διαφημίζουν, αλλά πηγαίνουν στον πελάτη μέσω ΟΤΕ. Για αυτό αναφέρεται από τους παρόχους ότι η ταχύτητα καταφθάνει «έως 24 Mbps» για παράδειγμα και όχι ακριβώς 24 Mbps», τονίζει ο επικεφαλής της εταιρείας παρόχου. Η διαφορά που κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία είναι να πραγματοποιεί συνδέσεις φτάνοντας τη σύνδεση κατευθείαν στον πελάτη, κάτι που δεν κάνει καμία άλλη εταιρεία πάροχος.

Για τον κ. Συκά η αλλαγή στο δίκτυο της Θεσσαλονίκης δεν είναι κάτι εύκολο. «Είναι ένα πρότζεκτ κοστοβόρο και χρονοβόρο, το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιο καιρό», σημειώνει ο ίδιος. Όπως μας λέει έχει καλυφθεί μέχρι στιγμής ένα μικρό ποσοστό απευθείας σύνδεσης σπιτιών και επαγγελματικών χώρων με οπτική ίνα. «Στην Καλαμαριά και γενικότερα ανατολικά είμαστε αρκετά διαδεδομένοι, δηλαδή εάν κάνει κάποιος αίτηση θα μπορέσει να συνδεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα», υπογραμμίζει ο κ. Συκάς. Όσο για το πότε θα καλυφθούν οι ανάγκες της Θεσσαλονίκης, αυτό κατά τον κ. Συκά είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια.

Εμπόδιο η γραφειοκρατία

Το… «τέρας» της ελληνικής γραφειοκρατίας είναι σίγουρα ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια που συνάντησε η εξ’ Αυστρίας θυγατρική εταιρεία τηλεπικοινωνιών κατά τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. «Η γραφειοκρατία είναι αρκετή όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των συνδέσεων και φανταστείτε ότι είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία. Χαρακτηριστικότερη είναι η εξασφάλιση αδειών για εκσκαφές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της εταιρείας. Οι τιμές που διαθέτει η εν λόγω εταιρεία, φθηνότερες του ανταγωνισμού προσελκύουν πελάτες κατά τον κ. Συκά. «Οι υπηρεσίες θεωρώ ότι είναι οικονομικότερες. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι είμαστε μια εταιρεία χωρίς δέσμευση ετήσιου συμβολαίου. Δεν είναι δηλαδή υποχρεωμένος ο πελάτης να κάνει ετήσιο συμβόλαιο. Εάν μετά από έναν μήνα ο πελάτης μείνει δυσαρεστημένος μπορεί να διακόψει», λέει.

Σύγχρονο είδος καλωδίασης;

Οι οπτικές ίνες αποτελούν το πιο σύγχρονο είδος καλωδίωσης που υπάρχει σήμερα. Πρόκειται για πολύ λεπτές κλωστές, κατασκευασμένες από κράμα σιλικόνης, που μεταφέρουν δεδομένα σε μορφή φωτός. Όταν το φως αντανακλάται εξ’ ολοκλήρου στο κλειστό εσωτερικό περιβάλλον της ίνας, μπορεί να ταξιδεύει σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί η έντασή του. Κάτι τέτοιο δίνει εξαιρετικά υψηλή ποιότητα ψηφιακού σήματος με αξιοσημείωτη σταθερότητα. Η σύνδεση με οπτικές ίνες επιτρέπει την ταυτόχρονη χρήση της γραμμής από πολλαπλούς χρήστες χωρίς όμως να επηρεάζεται η ταχύτητα. Έτσι ο χρήστης μπορεί να κάνει ταυτόχρονα όλες τις εργασίες του, χωρίς να δεσμεύονται τυχόν άλλοι χρήστες που βρίσκονται στο χώρο οι οποίοι θέλουν να δουν καλωδιακή τηλεόραση, να κατεβάσουν ταινίες, να παίξουν παιχνίδια on line, χωρίς να παρατηρούνται αναμονές ή διακοπές.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.