Balkan Insight: «Κάτι αλλάζει στην Ελλάδα του Μητσοτάκη» - Karfitsa.gr
Πολιτική

Balkan Insight: «Κάτι αλλάζει στην Ελλάδα του Μητσοτάκη»

Ο ιστιότοπος  Balkan Insight με πρόσφατο άρθρο του αναφέρεται στις αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα υπό την πρωθυπουργία Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στου Μωυσή Ελισάφ στο δημαρχιακό θώκο των Ιωαννίνων. Παράλληλα αναφέρει ότι οι αλλαγές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς όπως αναφέρει η Ελλάδα ήταν «μια κάποτε πατριαρχική χώρα, με δυσανεξία στις άλλες θρησκείες».

Παράλληλα σημειώνει ότι «Σε διάστημα λίγων μόνο μηνών η Ελλάδα εξέλεξε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο και τον πρώτο εβραϊκής καταγωγής δήμαρχο στην ιστορία της. Στην μετά την οικονομική κρίση εποχή, που σηματοδότησε και την πτώση της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής η Ελλάδα φαίνεται ότι ανακαλύπτει μια νέα, φιλελεύθερη ταυτότητα. Είναι ένα προσωπικό στοίχημα για τον μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Στη συνέχεια τονίζει πως «Αλλά οι πιο αετομάτηδες παρατηρητές επεσήμαναν και μια άλλη γυναικεία φιγούρα μέσα στο τηλεοπτικό κάδρο, δίπλα στη νέα Πρόεδρο: στο γραφείο της Σακελλαροπούλου, ακριβώς πίσω από τον ομιλητή υπήρχε πάνω σε μια αναμνηστική κούπα καφέ μια φωτογραφία της Ρουθ Μπάντερ Γκίνσμπουργκ, της 86χρονης δικαστίνας του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των φιλελεύθερων αγώνων».

Ακόμα το άρθρο προσθέτει πως δεν επέλεξε τυχαία η κ. Σακελλαροπούλου τη φωτογραφία της Γκίνσμπουργκ στην κούπα του καφέ της καθώς η ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα παραμένει ζήτημα στην Ελλάδα, όπου τα ποσοστά της ανεργίας των γυναικών αγγίζουν το 23% έναντι 14% των ανδρών, πράγμα το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο σχετικό χάσμα στην Ε.Ε. Την ίδια στιγμή ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να παρουσιάσει την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου ως δική του προσωπική. Στην ομιλία του, όπου εξήγησε τους λόγους της επιλογής του στον ελληνικό λαό είπε ότι οι πρωθυπουργοί έχουν λίγες ευκαιρίες να αφήσουν το προσωπικό τους αποτύπωμα στο μέλλον».

Αμέσως μετά υπογραμμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο του πρώτου Εβραίου δημάρχου στην Ελλάδα, του Μωυσή Ελισάφ στα Ιωάννινα, και η είδηση διαδόθηκε «με πηχυαίους τίτλους ανά την υφήλιο λόγω του ισχυρού συμβολισμού της. Ακόμη και τώρα η επιλογή στα Ιωάννινα αποτελεί αντικείμενο εκτενούς ανάλυσης , αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες παραμένουν μεταξύ των λαών με τα πιο έντονα αντισημιτικά αισθήματα στην Ευρώπη. Έως και 69% των Ελλήνων τρέφουν αντισημιτικές προκαταλήψεις σύμφωνα με την αμερικανική Anti-defamation League, ποσοστό υψηλότερο απ’ ό,τι στην Πολωνία και σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τη Γαλλία, που ακολουθεί δεύτερη στη σχετική λίστα με 37%».

Λίγο πριν το τέλος αναφέρεται ότι Ελισάφ «κατάφερε να βρει απήχηση στους ψηφοφόρους μ’ ένα προφίλ παρόμοιο με εκείνο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως μοναχικός, φιλελύθερος και μετριοπαθής μεταρρυθμιστής που ορθώνει το ανάστημά του στις πελατειακές σχέσεις και τον τοπικό λαϊκισμό» κι ότι «η απρόσμενη και οριακή εκλογή του στα Ιωάννινα θεωρήθηκε ως μία ακόμη ένδειξη μιας ευρύτερης στροφής προς τον φιλελευθερισμό στην Ελλάδα. Ενώ ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός βοήθησαν στα χρόνια της κρίσης στη διοχέτευση της λαϊκής δυσαρέσκειας, φαίνεται ότι η ελληνική κοινωνία γρήγορα κουράστηκε απ’ αυτούς. Ειδικοί λένε ότι στέλνει μήνυμα σε άλλες χώρες που μπλέχτηκαν στα δίχτυα του λαϊκισμού και τον αντιμετωπίζουν ως μη παροδικό φαινόμενο».

Ο αρθρογράφος καταλήγει λέγοντας ότι «Το 2021 η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης κατά του οθωμανικού ζυγού και την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Στο μεταξύ έχουν γίνει μικρότερες επαναστάσεις τους τελευταίους μήνες στην καθημερινή ζωή. Η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου και ο δήμαρχος Ελισάφ είναι σύμβολα του αγώνα μιας χώρας να αντιμετωπίσει τις αντιφάσεις της και καταγράφει νίκες κατά της μισαλλοδοξίας και των στερεοτύπων».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ