, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

BBC: Πείραμα η Ελλάδα

bbc«’Έχουμε απολέσει το 25% του ΑΕΠ από το 2008, ενώ εδώ και επτά χρόνια βρισκόμαστε σε ύφεση» ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, για να συμπληρώσει πως «αυτό δεν ξανασυνέβη στη σύγχρονη ιστορία. Ακόμη και το 1929, η αμερικανική οικονομία παρέμεινε σε ύφεση για μόλις τρία χρόνια». Αυτό το παράδειγμα χρησιμοποιεί ο συντάκτης του BBC για να αποδείξει πω η Ελλάδα αποτέλεσε ένα οικονομικό πείραμα στην Ευρώπη, ενώ εφαρμόστηκαν στη χώρα προγράμματα σκληρής λιτότητας.

Ειδικότερα, το εν λόγω άρθρο κάνει λόγο για ένα οικονομικό πείραμα, το οποίο «έλαβε χώρα» στο εργαστήριο της Ευρώπης, με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα. Μάλιστα το άρθρο-ανασκόπηση του BBC, κάνει λόγο για βαθιά ανισότητα, στρατιές ανέργων και μια ολόκληρη γενιά νεόπτωχων Ελλήνων… «Η Ελλάδα αναγκάστηκε να μειώσει τους μισθούς, τις συντάξεις, να «κλαδέψει» το δημόσιο τομέα, προκειμένου να κρατήσει την οικονομία της ανταγωνιστική» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρεται πως οι μισθοί υπέστησαν μείωση της τάξης του 30%, ενώ για τους εκπαιδευτικούς η μείωση άγγιξε και το 40%. «Η οικονομία μπήκε σε ύφεση. Ο κόσμος θεώρησε ότι ο τρόπος ζωής στον οποίο είχε συνηθίσει δέχθηκε «επίθεση» που σχεδιάστηκε από το Βερολίνο και εκτελέστηκε από τις Βρυξέλλες. Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους». Ο συντάκτης κάνει λόγο επίσης και για την απεργία της Τετάρτης, αναφέροντας πως είναι η 36η απεργία που διοργανώνεται από το 2010.
Η Μέρκελ στην Αθήνα
«Την Παρασκευή η καγκελάριος Μέρκελ θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Την τελευταία φορά περί τους 4.000 αστυνομικούς παρατάχθηκαν ώστε να αποτρέψουν κάποιο επεισόδιο εκ μέρους των διαδηλωτών» αναφέρεται σχετικά με την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα, αφήνοντας έναν υπαινιγμό και σχολιάζοντας: «Αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά».
«Μια νέα Ελλάδα, διαφορετική»
Η ελληνική οικονομία, μετά τα σκαμπανεβάσματα και την έκδηλη ανησυχία τώρα έχει βρει τους υποστηρικτές της, σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, Gavin Hewitt. «Η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, το έλλειμμα μειώθηκε, καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα, οι αγορές δείχνουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 0,6% και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κάνει λόγο για ένα μεγάλο βήμα προς μια «νέα Ελλάδα».
Όμως τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για την κρίση λες και αποτελεί παρελθόν, μια σειρά από εκθέσεις καταδεικνύουν εντελώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει: «Όλα αυτά τα ευχάριστα στοιχεία εξασφαλίστηκαν με ολοένα πιο βαθιά ανισότητα και φτώχεια. Παρότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν σα να έχει ήδη τελειώσει η κρίση, ένας σημαντικός αριθμός εκθέσεων μαρτυρά τη διάλυση του κοινωνικού ιστού: το εισόδημα του 44% των Ελλήνων έπεσε κάτω από το όριο της φτώχειας και το ένα τέταρτο του πληθυσμού απειλείται με ένδεια. Η ανεργία έχει κολλήσει πεισματικά στο 28% και οι εργαζόμενοι είναι τώρα λιγότεροι σε σχέση με τα τελευταία 33 χρόνια. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση εξήγγειλε νέα μέτρα λιτότητας και την απόλυση 11.000 δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση. Το χρέος βρίσκεται στο μη βιώσιμο ποσοστό του 175% του ΑΕΠ (ο στόχος είναι να φθάσει το 124% του ΑΕΠ έως το 2020).
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι μπορεί να χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας, ενώ -ως γνωστόν- καμία αναδιάρθρωση χρέους δεν έρχεται δίχως το ανάλογο τίμημα.
«Το ελληνικό πείραμα -για τη διάσωση της ευρωζώνης, αλλά και του ενιαίου νομίσματος- είναι ένα πείραμα άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία. Δεν πρέπει να παραγνωριστούν ή να υποβαθμιστούν τα βελτιωμένα στατιστικά στοιχεία, το ίδιο όμως ισχύει για τους νεόπτωχους, τη χαμένη γενιά, τους χιλιάδες Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αυστραλία και τον Καναδά, στοιχεία που αποτελούν επίσης κομμάτι της ελληνικής ιστορίας».

#Tags: Ελλάδα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.