ΣΕΒΕ και ΣΕΒ σε κοινό μέτωπο για την ελληνική εξωστρέφεια
Εξαγωγείς και βιομήχανοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο καλύτερες ημέρες για την ελληνική εξωστρέφεια.
“Η καρδιά της βιομηχανίας και των εξαγωγών χτυπάει στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποκτά ξανά τον χαμένο της ρόλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη” τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Γ. Κωνσταντόπουλος μιλώντας στην εκδήλωση “Βιομηχανία και επιχειρηματικότητα για την περιφερειακή ανάπτυξη: Προκλήσεις και προϋποθέσεις”, που διοργανώνουν από κοινού ΣΕΒΕ και ΣΕΒ.
Όπως είπε, “το λιμάνι αποκτά ξανά τον κομβικό ρόλο που είχε παλαιότερα, ενώ και το αεροδρόμιο μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να “κερδίζουμε κάποια από τα στοιχήματα του μέλλοντος”.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε πως οι ελληνικές εξαγωγές κινούνται ανοδικά το 2018, αλλά “δεν είμαστε ευχαριστημένοι”, σημειώνοντας πως “δεν υπάρχει οροφή στην εξωστρέφεια, αλλά στην παραγωγή. Αυτό θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε, με ατμομηχανή τη Βόρεια Ελλάδα”.
“Για να είμαστε διεθνώς ανταγωνιστικοί και να βελτιώσουμε την οικονομική μας κατάσταση, πρέπει να εστιάσουμε στην αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών είναι ένα από αυτά. Ο πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι η προσέλκυση επενδύσεων και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να άρουμε τα υφιστάμενα αντικίνητρα. Πρέπει επομένως να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φιλικό προς το επιχειρείν, τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης” τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.
“H Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων” είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.
«Στις αρχές του ’90 έπαιζε το σκηνικό να αναλάβει η Θεσσαλονίκη τον γεωπολιτικό ρόλο της πρωτεύουσας των Βαλκανίων. Για αυτό είχα αγοράσει τότε το κτήριο που στέγαζε το αμερικανικό προξενείο, το σημερινό Daios, για να γίνουν εκεί τα κεντρικά της εταιρείας μου για τα Βαλκάνια. Αυτό το όνειρο πέταξε, αλλά ήρθε η ώρα να επαναληφθεί και να γίνει πραγματικότητα», τόνισε.
Ο κ. Μυτιληναίος απηύθυνε κάλεσμα στους “φίλους και συναγωνιστές” βορειοελλαδίτες βιομηχάνους “να τολμήσουμε μαζί για να μην χάσουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση”, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικό εργοδοτική και επιχειρηματικό κίνημα “σε μία χώρα όπου το επιχειρείν δεν παίρνει την κοινωνική αξία που του αναλογεί”.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ανάπτυξη 1,5-2% δεν είναι αρκετή για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και τις αγορές, ενώ εντόπισε θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως το υψηλό μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ, το αρνητικό κατά 21 δισ ευρώ εμπορικό ισοζύγιο και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα.
Εκτίμησε ότι χωρίς συνολική βιομηχανική πολιτική, η Ελλάδα δεν μπορεί να πιάσει τον στόχο του 12% συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, την ώρα που η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο το 20%.
“Η βόρεια Ελλάδα υπέστη μεγάλο πλήγμα στην κρίση. Η περιοχή μπορεί να συμβάλλει στο νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης”, σημείωσε, τονίζοντας πως οι εργοδότες και οι βιομήχανοι πρέπει να συνεργαστούν σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να συνδράμουν στον καθορισμό βιομηχανικής πολιτικής, η οποία, όπως είπε, δεν υπάρχει σήμερα στη χώρα.
“Το Ελληνικό επιχειρείν χρειάζεται να αναπτυχθεί σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο και μέσα από τη διαρκή ενημέρωση για τις ανακατατάξεις που συμβαίνουν διεθνώς με μεγάλη ταχύτητα μας δίνεται τροφή για σκέψη και δράση ” τόνισε στην karfitsa, ο Γεδεών Βούλης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας(ΣΕΒΕ). Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθάνε ώστε να παρέχεται τροφή για σκέψη. “Η βιομηχανία είναι ο κορμός της ανάπτυξης διότι από εκεί παράγεται πλούτος και προστιθέμενη αξία στην πραγματική οικονομία”, κατέληξε ο κ Βούλης.