, Πέμπτη
21 Σεπτεμβρίου 2023

Η noris στηρίζει τους επαγγελματίες της πληροφορικής που θέλουν να κάνουν καριέρα στην Ελλάδα

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού
Ο Στέλιος Γκίκας έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χιλιάδες νέοι στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να κάνουν την τελευταία δεκαετία, όταν η χώρα «βυθιζόταν» στην οικονομική κρίση. Αντί λοιπόν να μείνει στην Γερμανία και να συνεχίσει την επιτυχημένη καριέρα του στον χώρο της τεχνολογίας, αποφάσισε όχι μόνο να επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά να αναλάβει και ένα μεγάλο εγχείρημα. Να δημιουργήσει την θυγατρική μιας εταιρείας που εδρεύει στη Γερμανία.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Νυρεμβέργη με σπουδές στην πληροφορική, μόλις αποφοίτησε άρχισε να δουλεύει για έναν κολοσσό στον χώρο της τεχνολογίας, την noris. Εκεί η εξέλιξη του ήταν συνεχής. Ξεκίνησε από προγραμματιστής και έφτασε στο επίπεδο να αναλαμβάνει τα πιο δύσκολα και απαιτητικά πρότζεκτ. Το 2016 αποφάσισε να ιδρύσει την θυγατρική εταιρεία της noris στην Ελλάδα. Η πόλη που θα επέλεγε ήταν η Θεσσαλονίκη και τον Ιανουάριο του 2017 η εταιρεία ξεκίνησε να λειτουργεί. Χρόνο με το χρόνο η ανάπτυξη της είναι εμφανής, αν σκεφτεί κάνεις ότι όταν η εταιρεία ξεκίνησε στην πόλη είχε πέντε εργαζόμενους, ενώ πλέον έχει 20, αριθμός ο οποίος μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στην Karfitsa ο CEO της ελληνικής noris ‘’Ένας από τους στόχους μου είναι να ανοιχτούν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας, ώστε και τα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους βρίσκοντας μια καλή ευκαιρία εδώ’’.
Ποια είναι η εταιρεία noris;
Από το 1993 η noris έχει εξελιχθεί σε έναν από τους ειδικούς της πληροφορικής. Η ποιότητα και η καινοτομία χαρακτηρίζουν την εταιρεία και την έχουν κατατάξει συνώνυμη με την εγγύηση και την σταθερή ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία ως εταιρεία. Ουσιαστικά η noris βασίζεται στην κατασκευή και λειτουργία των ασφαλών και σύγχρονων datacenter, στο Μόναχο και την Νυρεμβέργη. Ειδικότερα, μια από τις υπηρεσίες της είναι η διαχείριση, από το λειτουργικό σύστημα μέχρι το πρόγραμμα που θα τρέχει την ιστοσελίδα μιας εταιρείας.
Πως ήρθε στην Ελλάδα η εταιρεία;
Ήταν μια δική μου πρωτοβουλία. Στην Γερμανία υπάρχει το πρόβλημα εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού, ενώ στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο. Τότε λοιπόν εξήγησα στην εταιρεία τι συμβαίνει στην Ελλάδα και αφού έγιναν οι απαραίτητες μελέτες για τα έξοδα που θα χρειαζόταν αυτό το εγχείρημα, αποφασίσαμε ότι ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία.
Γιατί στη Θεσσαλονίκη;
Η πόλη ήταν και αυτή μια δική μου απόφαση. Καθότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία, η Θεσσαλονίκη ήταν η πόλη στην οποία είχα ζήσει για ένα διάστημα και την αγάπησα. Επίσης, σαν πόλη έχει πολλά θετικά συγκριτικά με την Αθήνα. Αρχικά είναι πιο ζεστή και φιλόξενη και δεν έχει το χάος της πρωτεύουσας. Παράλληλα, όσον αφορά το κόστος ζωής και των λειτουργικών εξόδων (π.χ. ενοίκια) είναι πολύ λιγότερα.
Τι έχει καταφέρει η εταιρεία από τότε που άρχισε να δραστηριοποιείται στη πόλη;
Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι έχουμε αυξήσει τον αριθμό των υπαλλήλων μας. Όταν ξεκινήσαμε ήμασταν πέντε άτομα και τώρα έχουμε φτάσει τα 20. Μάλιστα τώρα είμαστε σε περίοδο συνεντεύξεων, γιατί ψάχνουμε άτομα για να καλύψουμε και άλλες θέσεις εργασίας. Μέχρι τέλος της χρονιάς υπολογίζουμε να φτάσουμε τα 30.
Στην αρχή ξεκινήσαμε δειλά, μέχρι να χτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Μόλις είδαν ότι οι Έλληνες τα καταφέρνουν και μάλιστα γρήγορα και εν μέρη καλύτερα σε διάφορα θέματα, μας δίνουν όλο και περισσότερα πρότζεκτ. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι αυξάνονται οι ανάγκες για περισσότερο προσωπικό.
Για ποια Brands έχετε αναλάβει πρότζεκτ;
Ως επί το πλείστον, έχουμε πελάτες τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες. Μερικούς που μπορώ να αναφέρω είναι οι: Adidas, BMW, BNP paribas, DHL, Lufthansa, το αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης.
Ποιο είναι το ηλικιακό target group των υπαλλήλων σας;
Δεν έχουμε κάποιο στάνταρ. Ο μικρότερος ηλικιακά είναι 21 χρονών και ο μεγαλύτερος περίπου 42 ετών. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κατέχει την γνώση σε αυτό που ψάχνουμε. Έχει τύχει να προσλάβουμε άτομα που δεν είχαν προϋπηρεσία, αλλά είχαν τις βασικές γνώσεις. Άλλωστε εκπαιδεύονται στη συνέχεια και εσωτερικά σε εμάς.
Είστε η περίπτωση, στη νέα γενιά, που ξεχωρίζει, καθώς ενώ οι περισσότεροι έφευγαν από την Ελλάδα, λόγω της κρίσης, εσείς γυρίσατε.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία, οπότε για εμένα η επιστροφή μου στην Ελλάδα ήταν κάτι σαν όνειρο.
Ειδικά, όταν συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας και αρκετός κόσμος δεν μπορεί να βρει δουλειά, θέλησα να δημιουργήσω κάτι, ώστε να βοηθήσω έστω ανοίγοντας θέσεις εργασίας.
Επόμενα σχέδια;
Τα επόμενα σχέδια της εταιρείας είναι να αυξήσει σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό της, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στα διαρκώς αυξανόμενα πρότζεκτ που της αναθέτονται.
Θα μπορέσει η Θεσσαλονίκη να φιλοξενήσει και άλλες εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνολογία;
Θα μπορέσει, γιατί οι περισσότερες εταιρείες είναι στην Αθήνα και αρκετά άτομα που εργάζονται σε αυτές είναι από την Βόρεια Ελλάδα, οπότε σε συνδυασμό και με τα παιδιά που στα χρόνια της κρίσης έφυγαν, σίγουρα υπάρχει ένα ποσοστό εκείνων που θα θέλουν να γυρίσουν, εφόσον όμως υπάρχουν θέσεις εργασίας.
Για εμένα είναι ένας από τους στόχους μου να ανοίξουμε θέσεις για εκείνα τα ‘’δυνατά μυαλά’’ που έχουν αναγκαστεί να ξενιτευτούν, γιατί δεν έβρισκαν εργασία και ανέλιξη στον κλάδο τους εδώ στην χώρα μας. Η noris στην Ελλάδα θέλω να γίνει ο λόγος που θα μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω κάποια από αυτά τα παιδιά.