fbpx

, Κυριακή
08 Δεκεμβρίου 2024

search icon search icon

Οι νέοι της Θεσσαλονίκης «επιχειρούν» και ξεχωρίζουν

Της Κοραλίας Μπρανιώτη
Οι νέοι startuppers είναι εκείνοι οι επιχειρηματίες που «προσπέρασαν» τα εμπόδια και έκλεισαν τα αυτιά τους σε κινδυνολογίες περί αποτυχίας των νέων ξεκινημάτων, δεν παρασύρθηκαν από απόψεις που εμφανίζουν τη Θεσσαλονίκη ως μια πόλη εχθρική προς τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα και τελικά αποφάσισαν να εμπιστευτούν τη δυναμική μιας καινοτόμου ιδέας, την οποία μετέτρεψαν σε βιώσιμη επιχείρηση.
Το OK!Thess είναι η προθερμοκοιτίδα του δήμου Θεσσαλονίκης η οποία στηρίζει αυτούς τους νέους επιχειρηματίες και έχει στόχο να παρέχει γνώση και στήριξη σε ομάδες με πρωτότυπες ιδέες. Παρακάτω ακολουθούν μερικές από αυτές τις επιχειρήσεις των οποίων η πορεία στέφθηκε με επιτυχία.
Rhoe: Για την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας
Η Rhoe ξεκίνησε το 2016 ως ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ άξονα τη βιώσιμη κινητικότητα. Μέχρι σήμερα η επιχείρηση επιδιώκει την απλοποίηση των διαδικασιών στους δήμους και τις περιφέρειες της Ελλάδας  και του εξωτερικού.
«Το στενάχωρο είναι ότι πολλές φορές το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια startup είναι το συστημικό. Τα πρώτα βήματα κάθε επιχείρησης στην Ελλάδα διέπονται από ανούσιο κόστος  και καθυστερήσεις που κάνουν όλο και πιο δύσκολο το να ορθοποδήσει. Ωστόσο, υπάρχουν οργανισμοί και φορείς οι οποίοι επιτελούν εξαιρετικό έργο στην προώθηση αυτού που λέμε «νεοφυής επιχειρηματικότητα» και πάνε κόντρα σε όποια δυσκολία υπάρχει», αναφέρει ο Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, ιδρυτικό μέλος της Rhoe.
 
Loceye: Στόχος η πρώτη εφαρμογή Eye Tracking
H Loceye ξεκίνησε ως μια ομάδα 5 φοιτητών με σκοπό να βγάλει στην αγορά την πρώτη εφαρμογή για Eye Tracking αναλύσεις με την απαίτηση μίας απλής κάμερας. Σκοπός είναι να δώσει πολύτιμα δεδομένα όπως το που κοίταξε ο χρήστης, πόση ώρα κοίταξε και γιατί είχε παραπάνω engagement ένα σημείο του website ή του app από κάποιο άλλο.
«Η ελληνική αγορά δεν είναι δεκτική στις Start-up γιατί υπάρχει ο φόβος της καινοτομίας από εταιρίες όπου θα χρησιμοποιήσουν το προϊόν σου. Για αυτόν τον λόγο ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών Start-up κάνουνε το μεγαλύτερο, αν όχι ολόκληρο, το μέρος του τζίρου τους σε χώρες του εξωτερικού», περιγράφει ο Κωνσταντίνος Αλεξόγλου, ιδρυτικό μέλος της Loceye.
Legalpal: Πλατφόρμα για πρόσληψη δικηγόρων βασισμένη σε ξεχωριστές ανάγκες
Το  Legalpal ξεκίνησε το 2016 και αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα που βοηθά τους χρήστες να βρουν και να προσλάβουν δικηγόρους, βασισμένοι στις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους δικηγόρους να δημιουργήσουν επιχειρηματικά προφίλ μέσω των οποίων προβάλουν ο καθένας τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με το επάγγελμά τους.
«Δε θεωρώ πως η ελληνική αγορά παρουσιάζει κάποιες ιδιομορφίες σε σχέση με τις υπόλοιπες δυτικές αγορές, όσον αφορά τις start-up. Απλά η αγοραστική δύναμη του Έλληνα έχει συρρικνωθεί στα χρόνια της κρίσης με αποτέλεσμα να είναι πιο εκλεκτικός στις επιλογές του», αναφέρει ο Γιάννης Χατζηπαύλου, ιδρυτικό μέλος του LegalPal.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.