, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Attica Bank: Λύνει τον «γρίφο» ο νέος στρατηγικός επενδυτής

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το εναλλακτικό πλάνο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank,καθώς οι παλινωδίες της Ellington δεν μπορούν να «φρενάρουν» τις εξελίξεις. Οι Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου εμφανίζονται έτοιμοι να βάλουν τέλος στις παλινωδίες και να προχωρήσουν την τράπεζα στην επόμενη μέρα.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Το επόμενο διάστημα η AtticaBank θα πρέπει να ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ. Παρότι το ΤΧΣ με την κοινοπραξία Ellington-ΤΜΕΔΕ είχε καταλήξει στη συμφωνία για αυτό το ποσό στην αύξηση, είναι άγνωστο τι θα πράξει το αμερικανικό fund. Η Ellington διαρκώς ανακαλύπτει προφάσεις και φέρνει προσκόμματα στη συμμετοχή της στην ΑΜΚ.

Η Attica Bank ωστόσο δεν μένει με σταυρωμένα χέρια και ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για νέο στρατηγικό επενδυτή. Η Thrivest των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον υπό προϋποθέσεις,αλλά δείχνει έτοιμη από καιρό να κάνει την κίνηση ματ και να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, αποκτώντας έτσι ένα σημαντικό ποσοστό, αν δεν καλύψουν αυτό που τους αναλογεί οι άλλοι μέτοχοι.Πληροφορίεςαναφέρουν ότι η Thrivest έχει συζητήσεις και με την Ellington, ενώ παράλληλα έχει έτοιμο πλάνο για το πώς θα κινηθεί στην επόμενη μέρα. Μάλιστα, φέρεται να είναι έτοιμη και η επιστολή ενδιαφέροντος που θα στείλει η εταιρεία στο ΤΧΣ.

Την ίδια ώρα, η Attica Bank έχει μπει σε μια προσπάθεια να «νοικοκυρευτεί» και εσωτερικά, έτσι ώστε να είναι περισσότερο «ελκυστική» για κάθε πιθανό νέο επενδυτή, όπως η Thrivest. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι ενέργειες της Ελένης Βρεττού, της CEO που μπήκε στη διαδικασία να βάλει τάξη στην τράπεζα.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που καλείται να επιλύσει είναι αυτό της τιτλοποίησηςOmega ύψους 1,3 δισ. ευρώ, κάτι που είχε συμβεί με επενδυτή την Ellington. Η τράπεζα εξετάζει εναλλακτικές για το πώς θα μειωθεί το πλέον προβληματικό της χαρτοφυλάκιο, με το σενάριο που θέλει τα 300 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ να καταλήγουν εκεί να είναι το επικρατέστερο.

Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Βρεττού έχει κάνει ήδη ενέργειες που δείχνουν ότι «συμμαζεύει» την κατάσταση στην Attica Bank, η οποία σύντομα ενδέχεται να έχει έναν νέο στρατηγικό επενδυτή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και στην Τράπεζα της Ελλάδος βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο της συμμετοχής της Thrivest των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου. Διότι με μια πιθανή «ένωση» της Παγκρήτιας, για παράδειγμα, με την Attica, τότε δημιουργείται ένας πέμπτος ισχυρός -μη συστημικός- τραπεζικός πυλώνας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL