, Πέμπτη
09 Φεβρουαρίου 2023

«Νέα Γη»: Μετάβαση καλλιεργητών από τον καπνό στη στέβια – Η πρωτοποριακή συνεργασία Παπαστράτος – Stevia Hellas

Της Φιλίππα Βλαστού

Το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Αναγεννητικής Καλλιέργειας «Νέα Γη» που πραγματοποιείται από την Παπαστράτος σε συνεργασία με την Stevia Hellas παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα αυτό που έχει άρωμα από το μέλλον θέτει ως στόχο την ολιστική υποστήριξη των καπνοκαλλιεργητών για τη μετάβαση από την καλλιέργεια του καπνού στην καλλιέργεια στέβιας. Αυτό μάλιστα πέρα από οφέλη για τους αγρότες έχει θετικό αντίκτυπο και στο περιβάλλον.

Τα μάτια στραμμένα στο μέλλον

Πριν πέντε χρόνια στην Παπαστράτος πήραν μια πολύ σημαντική απόφαση, να αφιερώσουν όλους τους πόρους και τις δυνάμεις τους για να εργαστούν εντατικά για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο.

Μέσα από μια επένδυση 300 εκατ. Ευρώ μετασχηματίστηκαν και έγιναν μέρος της λύσης στο παγκόσμιο πρόβλημα καπνίσματος. Άλλαξαν σελίδα και από μια μεγάλη καπνοβιομηχανία έγιναν εταιρεία τεχνολογίας, μέσω της καινοτομίας και της επιστήμης μπόρεσαν να σταματήσουν να παράγουν τσιγάρα και να αφιερωθούν στην κατασκευή θερμαινόμενων ράβδων καπνού. «Διακαιωθήκαμε για αυτή την απόφαση μας», τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος. Όπως λέει δεν επαναπάυτηκαν, το αντίθετο. Μέσα από πρωτοβουλίες και συνεργασίες επιδείωξαν ο δικός τους ριζικός μετασχηματισμός να φέρει αλλαγές και ανάπτυξη στον τομέα.

Φέτος η εταιρεία κλείνει 90 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και θέλησε να δώσει «ένα νέο νόημα στην δραστηριότητα» τους, όπως εξηγεί, μέσω μιας νέας βιώσιμης στρατηγικής για να ξαναγεννηθούν. «Πυξίδα μας είναι η βιωσιμότητα», τονίζει.

Στη συνέχεια λέγοντας πως η ζήτηση για τον καπνό μειώνεται, διότι μειώνονται αντίστοιχα οι καπνιστές σε όλο τον κόσμο, και προτού αυτή η μείωση γίνει πρόβλημα για τους καπνοκαλλιεργητές η εταιρεία λαμβάνει δράση. «Αναζητήσαμε λύσεις, ακολουθώντας την επιστήμη, ψάξαμε για τις βέλτιστες και δοκιμασμένες πρακτικές» και κάπως έτσι η Παπαστράτος ένωσε τις δυνάμεις της με την Stevia Hellas.

Τι είναι το πρόγραμμα ΝΕΑ ΓΗ

«Το πρόγραμμα αυτό είναι πρωτοποριακό αναγεννητικής καλλιέργειας, που ανοίγει νέους δρόμους για τους καπνοκαλλιεργητές στην Ροδόπη και την Ξάνθη, προς το παρόν. Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία στηρίζοντας ολιστικά την μετάβαση από την καλλιέργεια του καπνού στη στέβια. Με το πρόγραμμα αυτό παρέχουμε περισσότερες επιλογές, δυνατότητες σε όλους αυτούς που μας στήριξαν για εννέα δεκαετίες. Έτσι επιδιώκουμε να ‘’φυτέψουμε’’ έναν συμπεριληπτικό σπόρο. Ένα μέλλον που δεν αφήνει κανέναν πίσω», δηλώνει ο κ. Καργαρώτος.

Τα αποτελέσματα από το πιλοτικό πρόγραμμα είναι ενθαρρυντικά, προσθέτει ο ίδιος.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την στέβια

«Όταν αρχίσαμε να «μιλάμε» για την στέβια στην Ελλάδα, όλα βρίσκονταν σε ένα στάδιο αμφιβολίας για το μέλλον, καθώς ήταν η εποχή της βαθιάς κρίσης. Κανείς δε μπορούσε να δει ξεκάθαρα ότι η στέβια και η καλλιέργειά της θα έδινε μια προοπτική ανάπτυξης τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό, ενώ θα συγκέντρωνε πάνω της το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων εταιρειών παραγωγής τροφίμων από όλο τον κόσμο», εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, Χρήστος Σταμάτης, και προσθέτει ότι « σήμερα έχοντας στο πλάι μας την Παπαστράτος, δείχνουμε το δρόμο προς σύγχρονες αναγεννητικές καλλιεργητικές πρακτικές, βοηθώντας τους παραγωγούς να διαχειριστούν με σύνεση τους φυσικούς μας πόρους. Όπως με τη φύση, η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν όλοι συνεργαστούμε για ένα καλύτερο  μέλλον».

Στο πλευρό τους και η Κυβέρνηση

Το παρόν στην παρουσίαση έδωσε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός. «Η πρωτοβουλία αυτή της Παπαστράτος και της Stevia Hellas αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει κρίσιμα χαρακτηριστικά που έχει κι η δική μας πολιτική στο Υπουργείο: Συνεργασία. Καινοτομία. Νέα αντίληψη. Σεβασμό στο περιβάλλον. Βιώσιμη ανάπτυξη. Προσαρμοστικότητα στα σύγχρονα δεδομένα. Στήριξη στον αγροτικό κόσμο. Σίγουρα θα παρακολουθούμε την πορεία μετάβασης από κοντά. Θα αναλύσουμε και θα μελετήσουμε με προσοχή τα αποτελέσματα αυτού του πιλοτικού προγράμματος. Πιστεύουμε ότι θα δώσει μια εναλλακτική λύση στους καπνοπαραγωγούς και κυρίως σε αυτούς που πλήττονται τα εισοδήματά τους τα τελευταία χρόνια συγκριτικά με το παρελθόν», τονίζει ο υπουργός.