Μια ζωντανή επίδειξη της επίδρασης του συμβατικού τσιγάρου στον ανθρώπινο οργανισμό, σε αντιδιαστολή με την επίδραση από το αερόλυμα θερμαινόμενου καπνού, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες του περιπτέρου του Παπαστράτου στη ΔΕΘ το απόγευμα της Τετάρτης 11/09.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουσκουμπαλίδου
Η επίδειξη έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για τα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης και έδειχνε συγκεκριμένα πώς αφήνει ο καπνός του τσιγάρου τις τοξικές ουσίες και την πίσσα στο φίλτρο και αντίστοιχα τι βγαίνει στο φίλτρο από το αερόλυμα του θερμαινόμενου προϊόντος.
Η επικεφαλής Επιστημονικών Υποθέσεων της Παπαστράτος, Σταυρούλα Νταηλάκη ανέφερε πως η εταιρεία πραγματοποιεί έρευνες για τα προϊόντα θέρμανσης καπνού και όχι καύσης.
«Δεν ψάχνουμε το μη χείρον βέλτιστον. Ψάχνουμε να βρούμε νέα προϊόντα. Έχουμε αναπτύξει ένα ερευνητικό πρόγραμμα όπου προσπαθούμε να τεκμηριώσουμε πραγματικά ότι αυτά τα προϊόντα είναι μειωμένης βλάβης. Η επένδυση που έχει κάνει η εταιρεία στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή αυτών των προϊόντων είναι πάνω από 14 δις, με συνέπεια πια σε όλο τον πλανήτη να έχουμε πάνω από 41 εκατ. χρήστες αυτών των προϊόντων, ενώ 700.000 είναι οι καταναλωτές του IQOS στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή», επεσήμανε.
Η κα. Νταηλάκη τόνισε ότι οι εναλλακτικές αυτές είναι καλύτερες σε σχέση με τη χρήση του κανονικού τσιγάρου. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχουν κάποιοι που δε διακόπτουν. Αυτοί μπορούν να κάνουν μετάβαση σε μια καλύτερη εναλλακτική, όπως είναι αυτά τα προϊόντα», σημείωσε.
Μείωση του καπνίσματος κατά 6% στην Ελλάδα το 2023
Ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση όλων των προϊόντων καπνού και νικοτίνης και πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Υποστήριξε ότι στη χώρα μας το κάπνισμα μειώθηκε κατά 6% το 2023, σε σχέση με το 2021, «σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν πιο ιδεοληπτικές και ακραίες προσεγγίσεις του τύπου των απαγορεύσεων», όπως υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ορθολογική προσέγγιση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, όπως επεσήμανε, η φορολογία παρέμεινε σταθερή και εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθεί το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων στη χώρα μας. Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Καργαρώτο είναι της τάξης του 6%, «κόντρα σε όλο το ευρωπαϊκό ρεύμα που βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση».
Οι ομιλητές του πάνελ σημείωσαν πως ο επιστημονικά τεκμηριωμένος ισχυρισμός που αδειοδότησε το υπουργείο Υγείας είναι ότι η συγκέντρωση χημικών ουσιών με αναγνωρισμένη τοξικότητα εκτός της νικοτίνης που παράγονται κατά τη χρήση του IQOS, ILUMA, με τις ράβδους καπνού Terea X, είναι μικρότερη σε σύγκριση με το συμβατικό κάπνισμα.
Η μείωση όμως στη συγκέντρωση χημικών ουσιών με αναγνωρισμένη τοξικότητα δεν σημαίνει όμως αντίστοιχη μείωση του κινδύνου για την υγεία. Το αερόλυμα αυτού του προϊόντος καπνού περιέχει νικοτίνη και άλλες επικίνδυνες ουσίες, βλάπτει την υγεία και είναι εθιστικό. Η καλύτερη επιλογή είναι η διακοπή συνολικά της χρήσης καπνού και προϊόντων νικοτίνης.