, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πιο ισχυρή η Εθνική στο α’ τρίμηνο

Με κέρδη 260 εκατ. ευρώ και με πιο ενισχυμένο ισολογισμό εμφανίζεται η Εθνική Τράπεζα το α’ τρίμηνο του έτους, συνεχίζοντας την πορεία ισχυροποίησής της, έχοντας μάλιστα ως όπλα τα καθαρά έσοδα από τόκους.

του Λουκά Γεωργιάδη

Τα καθοριστικά μεγέθη που αποτυπώνουν τη βελτίωση της εικόνας του ισολογισμού της τράπεζας το α’ τρίμηνο είναι τα εξής:

  1. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 497 εκατ. ευρώ από 288 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση 73%, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν στα 87 εκατ. ευρώ με αύξηση 13%.
  2. Τα οργανικά έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 584 εκατ. ευρώ από 373 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022 εμφανίζοντας αύξηση 57%.
  3. Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα έφτασαν τα 634 εκατ. ευρώ από 493 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 29%.
  4. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν στα 433 εκατ. ευρώ από 301 εκατ. ευρώ το περσινό τρίμηνο, ενώ τα οργανικά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 278 εκατ. ευρώ από 208 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022 καταγράφοντας άνοδο 34%.
  5. Θετική ήταν και η συνεισφορά των εσόδων από ομόλογα (αυξήθηκαν κατά 15% σε τριμηνιαία βάση) μετά την αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου της τράπεζας προς χρεόγραφα με υψηλότερες αποδόσεις, καθώς και της ισχυρής καθαρής ταμειακής θέσης ύψους 6 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη αποπληρωμή του Προγράμματος Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ).
  6. Οι θετικοί αυτοί παράγοντες απορρόφησαν πλήρως το υψηλότερο κόστος καταθέσεων, καθώς το επιτοκιακό περιθώριο στις καταθέσεις προθεσμίας αυξήθηκε κατά 47 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε στις 174 μβ. Επιπλέον, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη κατά σχεδόν 50 μβ σε τριμηνιαία βάση.
  7. Οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 189 εκατ. ευρώ από 179 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022, με την ενίσχυση στις δαπάνες προσωπικού κατά 4% ετησίως να αντανακλά τις μισθολογικές αυξήσεις ως αποτέλεσμα της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και την αύξηση στα γενικά και διοικητικά έξοδα κατά 3% ετησίως να αποτυπώνει τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.
  8. Οι αυξημένες αποσβέσεις κατά 12% σε ετήσια βάση απορρέουν από το πρωτοπόρο στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων της τράπεζας στον τομέα της πληροφορικής.
  9. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις μειώθηκαν κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 13% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 48 εκατ. ευρώ, ήτοι 63 μονάδες βάσης επί του μέσου όρου δανείων μετά από προβλέψεις, αντανακλώντας μηδενικές οργανικές ροές ΜΕΑ.
  10. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε 1,6 δισ. ευρώ ή μόλις 0,2 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις, με την οργανική ροή να κυμαίνεται σε μηδενικά επίπεδα.
  11. Ο δείκτης CET1 FL και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD FL) ενισχύθηκαν κατά 90 μβ σε τριμηνιαία βάση, σε 16,5%2 και 17,6% αντίστοιχα, αντανακλώντας την ισχυρή οργανική κερδοφορία.
    Οι καταθέσεις του ομίλου στο τέλος του α’ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 54,8 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες μόλις κατά 400 εκατ. ευρώ λόγω εποχικότητας αλλά και των αυξημένων αποπληρωμών δανείων από επιχειρήσεις.

«Ισχυρή κεφαλαιακή θέση»

«Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση και η πλεονάζουσα ρευστότητα αποτέλεσαν τους παράγοντες της επιτυχίας», όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Όπως επισημαίνει, «η ελληνική οικονομία ξεκίνησε με ισχυρή δυναμική και το 2023 παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιδεικνύοντας την αυξημένη ανταγωνιστικότητα της χώρας μας έπειτα από μια πολυετή περίοδο αναδιάρθρωσης. Η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να κυμαίνεται στο 2,5%-3%, στηριζόμενη κυρίως στον τουρισμό και τις επενδύσεις παγίων.

Κατά συνέπεια όλοι οι βασικοί δείκτες βελτιώνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς: η ανεργία οδεύει σε ποσοστά κάτω του 10%, το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο εμφανίζει σταθερό πλεόνασμα, οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να αυξάνονται και οι δείκτες οικονομικού κλίματος παραμένουν σε ανοδική τροχιά. Η ταχεία ανάκαμψη των επιδόσεων της οικονομίας θέτει ισχυρές βάσεις για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.