, Τετάρτη
29 Νοεμβρίου 2023

Σκλαβενίτης: Ισχυρά κέρδη με τζίρο-μαμούθ στα 4,47 δισ. το 2022

Με ισχυρή κερδοφορία, παρά τη μικρή κάμψη και με τζίρο ίσο με το 2% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, η Σκλαβενίτης κατάφερε να χτίσει μια νέα ισχυρή βάση το 2022, ώστε να προστατεύσει περαιτέρω την κυριαρχία του στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Η αλυσίδα, με βάση τον ισολογισμό της περσινής χρονιάς, παρουσίασε καθαρά κέρδη 58 εκατ. ευρώ (από 61 εκατ. ευρώ το 2021), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 4,47 δισ. ευρώ. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι η αλυσίδα έσπασε το φράγμα των 4 δισ. ευρώ και μάλιστα με… φόρα, κάτι που οφείλεται στην αύξηση των τιμών, λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Ο όμιλος συνεχίζει να καταγράφει διψήφιο ποσοστό αύξησης και μέσα στο 2023, επιδρώντας θετικά και στα φετινά μεγέθη. Σημειώνεται ότι το 2021 ο κύκλος εργασίας της αλυσίδας είχε διαμορφωθεί στα 3,98 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων στα 92,5 εκατ. ευρώ, ενώ πέρσι υποχώρησαν στα 75,5 εκατ. ευρώ. H μείωση των κερδών κατά την περσινή χρήση οφείλεται στην απορρόφηση σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων που σημειώθηκαν, ενώ τα μεγέθη επιβαρύνθηκαν τόσο από το υψηλό ενεργειακό κόστος όσο και από τα αυξημένα λειτουργικά κόστη.

Μείωση των πληρωμών για δάνεια

Το στοιχείο που καθιστά ενδιαφέροντα τον ισολογισμό της αλυσίδας είναι ότι μετά την απορρόφηση της Μαρινόπουλος καταγράφεται σημαντική μείωση των πληρωμών για δάνεια. Συγκεκριμένα, πέρσι πληρώθηκαν 70,66 εκατ. ευρώ για δάνεια, όταν το 2021 είχαν καταβληθεί 93,83 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι εισπράξεις δανείων κατά την περσινή χρήση διαμορφώθηκαν στα 151,67 εκατ. ευρώ, από 15 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ την ίδια στιγμή ο όμιλος έχει στα ταμεία του 199,9 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός αποτελεί το μέγεθος-κλειδί για την πορεία του ομίλου, καθώς ο «Σκλαβενίτης» έχει… φορτωθεί δάνεια 624,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις προς τράπεζες, προμηθευτές κ.λπ. διαμορφώθηκαν πέρσι στα 2,65 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, λόγω των δανείων, έχουν εγγραφεί προσημειώσεις και υποθήκες, ύψους 564,4 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό της εταιρείας και 675,2 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου.

Ανάπτυξη και νέες επενδύσεις

Η Σκλαβενίτης συνέχισε τις εξαγορές και επενδύσεις τόσο το 2022 όσο και το τρέχον έτος. Η αλυσίδα προχώρησε φέτος στην απόκτηση τεσσάρων καταστημάτων της αλυσίδας Γέγος στην Ανατολική Αττική, τα οποία ενσωμάτωσε αμέσως στο δίκτυό της. Επίσης, τον περασμένο Απρίλιο εξαγόρασε τα μερίδια της εταιρείας λιανικού εμπορίου Σανίδας-Παπακωνσταντίνου ΙΚΕ, η οποία κατείχε 8 καταστήματα στη Θεσσαλία. Επιπλέον, η αλυσίδα εξετάζει αυτήν την περίοδο το ενδεχόμενο δυναμικής επέκτασης στην αγορά της Κύπρου και ήδη η διοίκηση βρίσκεται σε επαφές με τις διοικήσεις αλυσίδων που δραστηριοποιούνται στη Μεγαλόνησο.

Σημειώνεται ότι η Σκλαβενίτης είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα και ο μεγαλύτερος στο λιανικό εμπόριο, απασχολώντας στο τέλος του προηγούμενου έτους 29.800 εργαζομένους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης, η αλυσίδα αύξησε τις νέες θέσεις εργασίας κατά 2.352.

Πέρσι, επίσης, η Σκλαβενίτης υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 50 εκατ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στην ολοκλήρωση της νέας μεγάλης υπεραγοράς στη Νέα Φιλαδέλφεια (στο ύψος της παλιάς Renault), αλλά και στην απόκτηση 9 καταστημάτων στα Ιωάννινα από την αλυσίδα SEP Markets Παπαδόπουλος. Τέλος, αξιοσημείωτες είναι οι επενδύσεις της αλυσίδας στην ενίσχυση των ψηφιακών καναλιών για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών μέσω νέου κέντρου στην Κηφισιά, ενώ έγιναν ανακαινίσεις σε 20 καταστήματα και δημιουργούνται έως το τέλος του έτους σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε 160 καταστήματα, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL