Στο lockdown αυξήθηκαν οι ευρεσιτεχνίες – Που έχουν έφεση οι Έλληνες
Της Φιλίππα Βλαστού
Ο εγκλεισμός που επιβλήθηκε με τα lockdown λόγω του κορονοϊού έκανε τους πολίτες να βρουν χρόνο για να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε ευρεσιτεχνίες. Χαρακτηριστικά όπως λέει σε συνέντευξη του στην Karfitsa ο Προέδρος του ΔΣ του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας κ. Δημήτρης Χρόνης «ειδικά στο πρώτο lockdown η αύξηση προσέγγισε το 30%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα την περασμένη χρονιά. Ο αριθμός των αιτήσεων για κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, που κατατέθηκαν το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου 2020 ανήλθε στις 178 και συνολικά στο πεντάμηνο φτάσαμε σχεδόν τις 300 αιτήσεις».
Τι παρατηρήσατε να συμβαίνει όσο διήρκησαν τα Lockdown. Αυξήθηκαν ή μειώθηκαν οι ευρεσιτεχνίες; Ποιους κλάδους αφορούσαν;
Ο περιορισμός που βιώσαμε όλοι δεν έκαμψε την εφευρετικότητα των Ελλήνων, το αντίθετο. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας δείχνουν ότι πολλοί συμπολίτες μας τον χρόνο που πέρασαν σπίτι τον αξιοποίησαν για να μετουσιώσουν σε έργο, σε μια εφεύρεση μια ιδέα τους.
Ειδικά στο πρώτο lockdown η αύξηση προσέγγισε το 30%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα την περασμένη χρονιά. Ο αριθμός των αιτήσεων για κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, που κατατέθηκαν το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου 2020 ανήλθε στις 178 και συνολικά στο πεντάμηνο φτάσαμε σχεδόν τις 300 αιτήσεις. Ως προς τους κλάδους που αφορούσαν θα μου επιτρέψετε να είμαι φειδωλός, διότι, εκ του νόμου όλες οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι απόρρητες για τους πρώτους 18 μήνες. Μπορώ όμως να πω ότι η πανδημία αποτέλεσε για κάποιους πηγή έμπνευσης είτε για μέσα προστασίας ή κυρίως για τεχνολογικές λύσεις παρακολούθησης ή αντιμετώπισης των συνεπειών όσων ζήσαμε.
Ο ΟΒΙ έχει την ευθύνη για τα Εμπορικά Σήματα. Τι σημαίνει αυτό για την επιχειρηματικότητα; Πώς προστατεύεται μια επιχείρηση;
Το 2021 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον Οργανισμό. Μεταφέρθηκε στον Οργανισμό η αρμοδιότητα για τα Εμπορικά Σήματα και έτσι, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, η Διανοητική Ιδιοκτησία στην Ελλάδα αποκτά ενιαία στέγη, όπως γίνεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών παγκοσμίως. Ως «διανοητικά αγαθά» εννοούμε τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας καθώς επίσης και όλα τα άλλα άυλα αγαθά που προσθέτουν την αξία σε μια επιχείρηση. Κάθε επιχείρηση έχει διανοητικά αγαθά, τα οποία προσθέτουν εμπορική αξία. Τα εμπορικά σήματα προσδιορίζουν και εξασφαλίζουν την ποιότητα και την πηγή των αγαθών ή υπηρεσιών. Όπως η επωνυμία της επιχείρησης ή το όνομα περιοχών, ένα εμπορικό σήμα μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερης αξίας για μια επιχείρηση.
Η ύπαρξη μιας ενιαίας εθνικής αρχής θα διευκολύνει τη διαμόρφωση μιας ομοιόμορφης και ενιαίας εθνικής πολιτικής για όλα τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εθνικής Οικονομίας. Απώτερος σκοπός όλων των παραπάνω είναι η ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των ΜμΕ και των νεοφυών επιχειρήσεων, η δημιουργία συνθηκών διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού, η προώθηση της ανοικτής καινοτομίας. Κι αυτή είναι μόνο μία από τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Οργανισμός! Παράλληλα, δημιουργήσαμε την Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ). Πρόκειται για αυτοτελή υπηρεσία του ΟΒΙ που έχει ως στόχο να συμβάλλει στην εκπαίδευση, κατάρτιση, ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών των επαγγελματιών της χώρας με την οργάνωση μαθημάτων, συνεδρίων, σεμιναρίων, συμποσίων, καθώς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε πρακτικά και θεωρητικά ζητήματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
Επίσης, λειτουργεί Περιφερειακά Γραφεία ενημέρωσης του κοινού στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, τον Βόλο, τα Ιωάννινα, την Ανατολική Μακεδονία / Θράκη (Ξάνθη, Κομοτηνή), καθώς και μία δορυφορική εστία πληροφόρησης σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) στην Αθήνα, με στόχο την παροχή πληροφοριών από ΔΕ, την ενημέρωση σε θέματα προστασίας της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και τη διάχυση της τεχνολογικής πληροφόρησης και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Έχουμε καθήκον να στηρίξουμε την εφευρετικότητα, την καινοτομία και προπαντός την εφαρμογή τους και θα το κάνουμε με κάθε τρόπο μέσα από τις υπηρεσίες του ΟΒΙ.

Τον Ιούνιο έγινε η 4η Απονομή Βραβείων σε Έλληνες Εφευρέτες από τον ΟΒΙ. Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι νικητές; Πού έχουν έφεση τελικά οι Έλληνες εφευρέτες; Πείτε μας επίσης πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη των συγκεκριμένων βραβείων; Τι έχετε αποκομίσει από τη διοργάνωση τα τέσσερα χρόνια που πραγματοποιείται;
Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Οργανισμού βρήκαμε αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία να έχει εγκαταλειφθεί. Στη σημερινή εποχή, όπου η καινοτομία αποτελεί κυρίαρχο ζητούμενο για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο θεωρούμε ότι η βράβευση των Ελλήνων εφευρετών πρέπει να καταστεί θεσμός και αυτό αποτελεί έναν από τους στόχους μας. Η ενθάρρυνση της εφευρετικότητας και της καινοτομίας είναι προτεραιότητα για κάθε κοινωνία που θέλει να δει τη ζωή της να γίνεται καλύτερη.
Είχαμε τη χαρά η 4η βράβευση εφευρετών να συμπέσει με την επέτειο των 100 ετών από το πρώτο χορηγηθέν Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα. Υπήρξαν τρεις κατηγορίες βραβείων, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για λογαριασμό Πανεπιστημίου ή Ερευνητικού Κέντρου, για εργαζόμενους σε μικρομεσαία επιχείρηση και για ανεξάρτητα φυσικά πρόσωπα.
Οι εφευρέτες που βραβεύθηκαν προέρχονται από διαφορετικά γεωγραφικά σημεία της χώρας, όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Πάτρα και το Ρέθυμνο, αποδεικνύοντας ότι αν μια ιδέα είναι πρωτοπόρα, αν υπάρχει σκληρή δουλειά και προσπάθεια μπορεί να μετουσιωθεί σε κάτι πολύτιμο.
Επίσης, κατέστη φανερό ότι στη δημιουργία δεν υπάρχουν όρια, αφού οι εφευρέσεις που βραβεύτηκαν καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών πεδίων, όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Ηλεκτρομαγνητική Ενέργεια, η Ορθοδοντική Ιατρική, η Ιατρική και η Αγροδιατροφή.
Η βράβευση των εφευρετών είναι τιμή στους πρωτοπόρους και παράδειγμα για όλους όσοι μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους στην επιστήμη, την τεχνολογία, την οικονομία, τη ζωή.
Το πρόγραμμα AUTHENTICITIES «τρέχει» και στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τον κεντρικό Δήμο. Πόσο έχει ωφελήσει την πόλη και τις επιχειρήσεις της το project αυτό;
Καταρχήν να σημειώσουμε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή της Θεσσαλονίκης. Είναι μια πόλη με ισχυρό γεωγραφικό, εμπορικό και οικονομικό αποτύπωμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Έχει ιστορία αιώνων που αποτυπώνεται σε κάθε γωνιά της. Είναι μια πραγματικά «Αυθεντική Πόλη».
Στοχεύοντας στην ανάδειξη και πιστοποίησή της ως ευρωπαϊκής «αυθεντικής πόλης», βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία μας με τον Δήμο με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου και της αγοράς παραποιημένων αγαθών. Ήδη είναι διαθέσιμη εφαρμογή για όλα τα κινητά με επιδίωξη τόσο την ad hoc ενημέρωση για τις δράσεις του Προγράμματος Authenticity όσο και τη δυνατότητα καταγγελίας συμβάντος παραποίησης και πειρατείας.
Παράλληλα, έχει σχεδιαστεί σειρά δράσεων ενημέρωσης που ξεκινά από τα σχολεία, αλλά και σεμιναρίων στις διωκτικές αρχές. Από αυτό το Πρόγραμμα μεγαλύτερος ωφελούμενος είναι οι τοπικές επιχειρήσεις τις οποίες πλήττει το παραεμπόριο και τα προϊόντα μαϊμού που εισρέουν στην αγορά. Ταυτόχρονα η Θεσσαλονίκη είναι μέλος ενός δικτύου ευρωπαϊκών πόλεων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα AUTHENTICITIES, ενισχύοντας την προβολή της.