Akaso V50 Pro: Μία εξαιρετική Action Camera για απαιτητικούς χρήστες

Γράφει ο Ευθύμης Κοτενίδης
Όλοι γνωρίζουν την σειρά καμερών της GoPro και την ποιότητα που αυτή έχει. Ωστόσο όσοι έχουν ενδιαφερθεί να αγοράσουν μία κάμερα αυτής της εταιρίας γνωρίζουν επίσης και το γεγονός πως, όχι μόνο είναι ακριβή, αλλά παράλληλα συμπεριλαμβάνει και ελάχιστα εξαρτήματα στη συσκευασία, κάτι που αναγκάζει τον αγοραστή να ξοδέψει ακόμη περισσότερα χρήματα. Η AKASO V50 Pro υπόσχεται να παρέχει μία συγκρίσιμη εμπειρία με αυτή των GoPro καμερών, με πολύ χαμηλότερο κόστος. Είναι κάτι τέτοιο δυνατό ωστόσο; Σε μεγάλο βαθμό ναι.
Οι action κάμερες από την φύση τους αποτελούν εξειδικευμένο εξοπλισμό, δεν είναι δηλαδή απαραίτητες για όλους. Ωστόσο, άτομα τα οποία κάνουν συχνά ταξίδια ή ασχολούνται με κάποιο σπορ όπως η ποδηλασία έχουν πολλές φορές την ανάγκη να μεταφέρουν μαζί τους εξοπλισμό καταγραφής ο οποίος δεν είναι εύθραυστος και έχει σχετικά μικρό μέγεθος.
Οι ακριβότερες action κάμερες της αγοράς σίγουρα προσφέρουν μία πολύ καλή εμπειρία χρήσης, ωστόσο εκτός εάν ο αγοραστής στοχεύει στην χρήση της κάμερας για επαγγελματικούς σκοπούς, είναι αρκετά δύσκολο να δικαιολογηθεί η αγορά τόσο ακριβού εξοπλισμού για περιστασιακή χρήση σε κάποιο ταξίδι, ή κάποια παρόμοια δραστηριότητα. Αυτό είναι και το σημείο στο οποίο στηρίζεται η Akaso με το νέο μοντέλο της, το V50 Pro το οποίο έρχεται σε μία πολύ λογική τιμή, ενώ παράλληλα συμπεριλαμβάνει και ένα μεγάλο εύρος από εξαρτήματα το οποίο μπορεί να καλύψει όλα τα βασικά σενάρια χρήσης και με το παραπάνω. Η κάμερα είναι ικανή να καταγράψει είτε σε ανάλυση 4Κ στα 30 FPS, είτε σε ανάλυση 1080p με 60FPS σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο

(Σχεδόν) όλα τα περιφερειακά

 
Η V50 Pro έχει αρκετά στιβαρό σχεδιασμό και μοιάζει αρκετά με τις περισσότερες κάμερες της κατηγορίας. Έχει ένα αρκετά μικρό σώμα, έναν μεγάλο φακό στο μπροστινό μέρος και δύο θύρες, HDMI και miniUSB, για φόρτιση και προσθήκη εξωτερικού μικρόφωνου. Μία κατηγορία ωστόσο στην οποία ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό είναι τα συμπεριλαμβανόμενα αξεσουάρ που θα βρείτε στη συσκευασία της. Εκτός από την συνηθισμένη αδιάβροχη θήκη (αντοχή σε βάθος έως 30m) το πακέτο περιλαμβάνει και δύο βάσεις ποδηλάτου, δύο βάσεις στήριξης σε κράνος, δύο μπαταρίες μαζί με έναν φορτιστή ικανό να τις φορτίζει παράλληλα, ένα τηλεχειριστήριο καρπού και μερικές άλλες βάσεις για πιο εξειδικευμένη χρήση. Το μοναδικό πράγμα που δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία είναι μία κάρτα μνήμης, αλλά οι περισσότεροι χρήστες έχουν ήδη μία στην κατοχή τους, καθώς οι MicroSD κάρτες χρησιμοποιούνται συχνά και σε άλλες συσκευές όπως τηλέφωνα και τάμπλετ.
Όλα τα παραπάνω αθροίζονται σε ένα ευσεβές ποσό το οποίο δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε σε περιφερειακά, αν αναλογιστούμε πως ορισμένα από αυτά όπως η αδιάβροχη θήκη και η βάση στήριξης είναι σχεδόν απαραίτητα για την σωστή αξιοποίηση της κάμερας. Ορισμένες άλλες κάμερες όπως η GoPro μπορεί να είναι αδιάβροχες από μόνες τους και να μην χρειάζονται θήκη, αλλά σε αυτό το σημείο είναι καλό να αναλογιστούμε πως η V50 Pro ανέρχεται περίπου στο 1/3 του κόστους μίας GoPro επομένως  ο συμβιβασμός αυτός είναι κάτι παραπάνω από λογικός.  Το ίδιο ισχύει και για τις μπαταρίες, καθώς η αυτονομία μίας GoPro ανέρχεται σε περίπου δύο ώρες λειτουργίας. Η Akaso V50 Pro αντίστοιχα διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, ωστόσο σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό περιλαμβάνει δύο μπαταρίες  στη συσκευασία οι οποίες αθροίζονται σε 3 ώρες συνεχόμενης λειτουργίας με μία απλή αλλαγή.
Εύκολη χρήση του μενού

Πέρα από όλα τα εξαρτήματα, η V50 περιλαμβάνει και κάτι ακόμα που συνήθως απουσιάζει από πολλές φτηνότερες κάμερες: την οθόνη αφής. Εάν ποτέ έχετε χρησιμοποιήσει μία action κάμερα κάτω των 100€ πιθανότατα γνωρίζετε πως τα μενού καμερών αυτής της κατηγορίας είναι αρκετά δύσχρηστα, καθώς περιλαμβάνουν πολλές επιλογές οι οποίες  είναι όλες διαθέσιμες με το πάτημα μόνο τριών πλήκτρων.  Η Akaso καταφέρνει να αποφύγει το συγκεκριμένο πρόβλημα ενσωματώνοντας μία οθόνη αφής στο πίσω μέρος της κάμερας, η οποία αναγάγει την χρήσης της κάμερας σε μία πολύ απλή διαδικασία. Σίγουρα δεν πρόκειται για οθόνη με την ποιότητα που θα βρείτε σε κάποιο smartphone, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι και απαραίτητο για την χρήση της κάμερας.
Δυνατότητες όπως η αλλαγή της ώρας και η ενεργοποίηση κάποιον βασικών λειτουργιών όπως το Bluetooth και το WiFi είναι πάρα πολύ απλές με την χρήση της οθόνης αφής. Μοναδικό μειονέκτημα είναι πως αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν η κάμερα βρίσκεται μέσα στην αδιάβροχη θήκη, γι αυτό θα πρέπει να ενεργοποιήσετε όλες τις αντίστοιχες επιλογές από πριν σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε την κάμερα κοντά ή μέσα σε νερό, ή να αξιοποιήσετε μία από τις εναλλακτικές που θα αναφερθούν παρακάτω.
Το χειριστήριο καρπού είναι μία ευχάριστη προσθήκη
Παραμένοντας στο ζήτημα της χρηστικότητας και του ελέγχου, το χειριστήριο καρπού της κάμερας μοιάζει εμφανισιακά με ένα ρολόι και προσφέρει ακόμα περισσότερες εναλλακτικές για την απομακρυσμένη λειτουργία της κάμερας. Σενάρια όπως το παραπάνω με την αδιάβροχη θήκη γίνονται ακόμα πιο προσιτά καθώς το χειριστήριο επιτρέπει την έναρξη και την παύση της καταγραφής απομακρυσμένα μέσω της χρήσης Bluetooth. Μοναδικό μειονέκτημα είναι το γεγονός πως οι δύο συσκευές πρέπει να πραγματοποιούν σύζευξη κάθε φορά που τερματίζεται η λειτουργία της κάμερας, καθώς όταν η κάμερα απενεργοποιείται, το χειριστήριο κλείνει επίσης αυτομάτως. Εάν από την άλλη δεν ενδιαφέρεστε για το χειριστήριο, τότε η Akaso V50 Pro περιλαμβάνει ακόμα μία λειτουργία για εσάς, καθώς μπορείτε να την ελέγξετε και από το κινητό σας με την χρήση της ειδικής εφαρμογής για συσκευές Android και iPhone. Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε μόνο για βασικές λειτουργίες όπως αρχή και παύση καταγραφής, αλλά για πλήρη έλεγχο όλων των μενού και των ρυθμίσεων. Η απόσταση λειτουργίας είναι μάλιστα αρκετά εντυπωσιακή, καθώς η σύνδεση με την εφαρμογή γίνεται μέσω του δέκτη WiFi της κάμεας και όχι του Bluetooth.Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός πως η κάμερα έρχεται μαζί με έναν φορτιστή ο οποίος δέχεται και τις δύο μπαταρίες ταυτοχρόνως προς φόρτιση, ακόμα ένα χαρακτηριστικό το οποίο οι φτηνότερες κάμερες δεν περιλαμβάνουν. Ο διπλός φορτιστής μπορεί να μην μοιάζει σημαντικός, ωστόσο θα σας γλιτώσει από το να πρέπει να ελέγχετε συνεχώς ποιά από τις δύο μπαταρίες είναι φορτισμένη και ποιά όχι, με συνεχείς αλλαγές και δομικές στην κάμερα.
Το βίντεο είναι καλό, αν και όχι το καλύτερο της αγοράς
Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά εάν το βίντεο που κατέγραφε η κάμερα ήταν κακής ποιότητας. Ευτυχώς ωστόσο, η V50 Pro είναι ικανή να προσφέρει ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα μέσω του φακού της. Για ακόμα μία φορά, το να επανέλθουμε στην σύγκριση με την  σειρά καμερών GoPro δεν θα ήταν δίκαιο, αναλογιζόμενοι την τεράστια διαφορά στην τιμή μεταξύ των δύο, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε πως με την επιλογή της  V50 Pro δεν αγοράζετε την καλύτερη κάμερα της αγοράς, αλλά μία πολύ δυνατή εναλλακτική. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, παρέχονται διάφορες αναλύσεις μεταξύ των οποίων 4Κ και 1080p σε 30 και 60 FPS αντίστοιχα. Η Akaso παρέχει και ακόμα μία έκδοση της κάμερας, την λεγόμενη AKASO V50 Special Edition, η οποία είναι ικανή να καταγράψει σε 4Κ με 60FPS, ωστόσο η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι απαραίτητη για τον μέσο χρήστη, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και το πολύ μεγάλο μέγεθος αρχείων που δημιουργεί η καταγραφή με αυτές τις ρυθμίσεις. Στο όλο πακέτο περιλαμβάνεται επίσης και σταθεροποιητής εικόνας, με την V50 Pro να παρέχει περίπου το 85% της ποιότητας ενός από τους ακριβότερους σταθεροποιητές που συναντάμε σε κάμερες όπως αυτές της GoPro, ένας συμβιβασμός που είναι ιδιαίτερα επικερδής σε αυτά τα χρήματα.

Ιδανική επιλογή στην κατηγορία τιμής της
Συνοψίζοντας η V50 Pro αποτελεί μία καλή επιλογή. Παράγει αρκετά ποιοτικό βίντεο, παρέχει κάθε εξάρτημα που θα χρειαστείτε και λειτουργεί μέσω ενός εύχρηστου μενού με πολλές επιλογές που – σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό –  δεν θα σας κάνει να τραβάτε τα μαλλιά σας.
Εάν αναζητάτε μία action κάμερα για προσωπική χρήση, αλλά δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε ένα κόστος που συχνά ξεπερνά τα 400€, όπως στην περίπτωση πολλών GoPro,  τότε η Akaso V50 αποτελεί ιδανική επιλογή για εσάς.  Είναι αλήθεια πως υπάρχουν ακόμα φτηνότερες κάμερες οι οποίες είναι ικανές να παράγουν εξίσου καλή ποιότητα βίντεο. Ωστόσο οποιοσδήποτε με εμπειρία στον χώρα θα σας βεβαιώσει πως όλα τα υπόλοιπα στοιχεία μίας φτηνότερης  κάμερας, όπως το μενού της, τα περιλαμβανόμενα αξεσουάρ και η φόρτιση της μπαταρίας της, δεν πλησιάζουν καν την ποιότητα που θα βρείτε στο πακέτο που προσφέρει η Akaso. Για τον λόγο αυτό η συγκεκριμένη κάμερα αποτελεί μία εξέχουσα επιλογή στην κατηγορία χρημάτων της. 
Την κάμερα Akaso V50 Pro μπορείτε να την βρείτε στο κατάστημα Safesales, στην Π. Π. Γερμανού 41, Κέντρο Θεσσαλονίκης ή ηλεκτρονικά στο www.safesales.gr. Για κουπόνι δωρεάν μεταφορικών, συμπληρώστε απλά “Karfitsa” στο καλάθι αγορών κατά το checkout.