, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η τέχνη της υψηλής γαστρονομίας στο Grada Nuevo

Της Φιλίππα Βλαστού
 
Ένα από τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης που υπηρετεί την τέχνη της υψηλής γαστρονομίας είναι το Grada Nuevo. Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται από το 1994 στο επίκεντρο των πιάτων του και με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε. Τα τελευταία χρόνια οι μαγειρικές αναζητήσεις της σεφ του μαγαζιού, Ελένης Τσιμπούκη, οδήγησαν την κουζίνα στην εξειδίκευση της παρασκευής θαλασσινών.
Η σεφ του μαγαζιού και συνιδιοκτήτρια αφιερώνει άπειρες ώρες σε διάβασμα, γευστικά πειράματα και εκπαίδευση σε καινούργιες τεχνικές. «Η φιλοσοφία της κουζίνας μας είναι η μεσογειακή, με επιρροές από άλλες χώρες. Πάντα όμως είναι κοντά στις ελληνικές γεύσεις», σημειώνει μιλώντας στην Karfitsa και προσθέτει ότι η ελληνική κουζίνα μπορεί να είναι και δημιουργική και περίτεχνη, φτάνει να την φανταστείς και να την προσπαθήσεις.

Στη συνέχεια μιλώντας με τον συνιδιοκτήτη και υπεύθυνο του μαγαζιού, Απόστολο Ρήγα, τον ρωτήσαμε αν τελικά το καλό φαγητό πρέπει να είναι ακριβό. «Το καλό φαγητό δεν πρέπει να είναι απαραίτητο και ακριβό. Μπορεί ένα φαγητό που είναι οικονομικό πράγματι να είναι υπέροχο», απαντάει.
Αναφερόμενος αν η πόλη έχει τις βάσεις για να αναπτύξει γαστρονομικό τουρισμό εξηγεί ότι «υπάρχουν όντως κάποια εστιατόρια που είναι πάρα πολύ καλά στη Θεσσαλονίκη, τα οποία ασχολούνται με διάφορες κουζίνες. Η αλήθεια είναι όμως πως είναι λίγα για να αποτελέσει γαστρονομικός προορισμός η πόλη. Θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα και για να γίνει αυτό πρέπει ο κόσμος να υποστηρίξει αυτή την διαδικασία και όχι να στρέφεται σε πιο οικονομικές λύσεις.
Δηλαδή, όσο περίεργο και αν ακούγεται, ένα πάρα πολύ καλό εστιατόριο μπορεί να κερδίζει πολύ λιγότερα χρήματα από ένα άλλο που δουλεύει δεύτερης και τρίτης διαλογής προϊόντα. Για παράδειγμα, μπορεί να πάει σε ένα εστιατόριο κάποιος και να δώσει 40 με 50 ευρώ και να πάει σε ένα άλλο πιο οικονομικό που να είναι 20 ευρώ το άτομο. Το υποτιθέμενο όμως ακριβό εστιατόριο μπορεί να έχει ξοδέψει σε πρώτες ύλες το 50 ή 60 % για να μπορέσει να καλύψει και να έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, ενώ το food cost του ‘’οικονομικού’’ εστιατορίου να είναι πάρα πολύ χαμηλό, που μπορεί να φτάσει έως και το 15%. Άρα λοιπόν ποιος κερδίζει σε αυτή την περίπτωση; και ποιος πελάτης τρώει καλά;».

Γευστική παιδεία
Κάπου εκεί θα βοηθήσει τον κάθε πελάτη η απόκτηση γευστικής παιδείας, για να μπορεί να καταλάβει την ποιότητα όσων τρώει. Δεν αρκεί μόνο η γεύση, εξηγεί η σεφ του μαγαζιού. Ενώ ο κ.Ρήγας συμπληρώνει ότι «οι ουρανίσκοι πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι για να γνωρίζουν τι τρώνε. Αυτό είναι μια παιδεία που πρέπει κάποια στιγμή να αποκτηθεί, από όλους μας. Να ξέρουμε να αναγνωρίζουμε το φρέσκο από το κατεψυγμένο».
Η γευστική παιδεία είναι ένα απαραίτητο εφόδιο που θα βοηθήσει τελικώς να δημιουργούνται περισσότερα εστιατόρια με κουλτούρα πάνω στο φαγητό και τότε «θα είναι η στιγμή που θα έρθει και ο γαστρονομικός τουρισμός, όπου οι τουρίστες έρχονται στη Θεσσαλονίκη μόνο και μόνο για να φάνε στα εστιατόρια της πόλης. Μαγικά δεν γίνονται. Θέλει προσπάθεια χρόνων. Υπάρχουν στην Ευρώπη πόλεις που ζουν από τον τουρισμό που φέρνει η γαστρονομία τους. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη, προς το παρόν, μπορεί να έρθει κάποιος για άλλους λόγους και απλά να φάει σε ένα καλό εστιατόριο».


Must try πιάτα στο Grada Nuevo: Σεβίτσε ροφού με γλυκοπατάτα, μπαρμπούνι καρπάτσιο, κριθαρότο με γαρίδες, μπαρμπούνι σοτέ με καπνιστή μελιτζάνα, γαρίδες σοτέ με γάλα καρύδας και κάρυ, ταλιολίνι με μπακαλιάρο, φιλέτο φρέσκου μπακαλιάρου στη σχάρα με πουρέ παντζάρι και κρέμα σκόρδου που είναι μια μοντέρνα και εναλλακτική εκδοχή του κλασσικού μπακαλιάρου σκορδαλιά.

Info: Grada Nuevo, Καλαποθάκη 14 Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.