fbpx

, Τετάρτη
09 Οκτωβρίου 2024

search icon search icon

Ιρένε Βήττα-Βαβούσκου: Πώς δημιούργησε επιτυχημένες επιχειρήσεις και το πρώτο σωματείο για τους ιδιοκτήτες παιδότοπων

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Δραστήρια, δυναμική, μάχιμη, βάζει στόχους και τους πετυχαίνει μεθοδικά και με πολύ δουλειά. Η επιχειρηματίας Ιρένε Βήττα-Βαβούσκου ιδιοκτήτρια του παιδότοπου Partyland, μιλώντας στην Karfitsa περιέγραψε όλα όσα την βοήθησαν για να στήσει τις δικές της επιχειρήσεις. Παράλληλα, η ίδια παρότι δεν είχε επαφή στο παρελθόν με τον συνδικαλισμό εξηγεί πως κατάφερε να γίνει εν τέλει πρωτοπόρα στο να δημιουργηθεί ένα συνδικαλιστικό σωματείο στη Θεσσαλονίκη για τους ιδιοκτήτες παιδότοπων.

Διακρίνουμε μία δυναμική ως προς τη δραστηριότητα που έχετε τόσο επαγγελματικά όσο και συνδικαλιστικά και θα θέλαμε να μας πείτε πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον κόσμο των επιχειρήσεων αλλά και το συνδικαλισμό;

Η αλήθεια είναι ότι ένας άνθρωπος ή έχει το ελεύθερο επάγγελμα μέσα του ή δεν το έχει. Αυτό που σε μάτια άλλων θα φάνταζε ως ανασφαλές, για μένα μεταφράζεται ως ελευθερία κινήσεων και δυνατότητα να δώσω τη δική μου γραμμή στο πως θέλω να γίνονται τα πράγματα στις επιχειρήσεις μου.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντοτε ήθελα να έχω τις δικές μου επιχειρήσεις. Έχοντας εμπειρία σε διεθνείς επιχειρήσεις και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς με αντικείμενο τον έλεγχο και την πιστοποίηση ορθής λειτουργίας μπόρεσα να έχω τη σωστή και προαπαιτούμενη εμπειρία για να στήσω τα δικά μου μαγαζιά. Πολλές φορές δεν είναι εύκολο γιατί από τη θεωρία μέχρι την πράξη μπορούν να αλλάξουν πολλά. Όπως για παράδειγμα πιστεύω πολύ στην τήρηση της ιεραρχίας και στη δομή με συγκεκριμένους και διακριτούς ρόλους για τους εργαζόμενους μου.

Τώρα όσον αφορά τα συνδικαλιστικά είναι κάτι πού βγήκε στην επιφάνεια λόγω των δύσκολων καταστάσεων την εποχή του κορονοϊού. Η μεγαλύτερη από τις επιχειρήσεις που έχω είναι παιδότοπος και δυστυχώς λόγω της έλλειψης επαρκούς εκπροσώπησης του κλάδου πήρα την πρωτοβουλία να φτιάξουμε για πρώτη φορά σωματείο επαγγελματικό στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Έτσι οι βορειοελλαδίτες ιδιοκτήτες παιδότοπων έχουν τη δυνατότητα να είναι μέλη σε σωματείο, να έχουν τη δυνατότητα άμεσης πληροφόρηση για το τι γίνεται στον κλάδο και να έχουν τη δυνατότητα πάνω από όλα του λόγου.

Μιλήστε μας για τις επιχειρήσεις που έχετε και τα βήματα που έχετε κάνει στον επιχειρηματικό χώρο;

Πριν από πέντε περίπου χρόνια φτιάξαμε την Partyland έναν παιδότοπο που βγαίνει από τα παραμύθια με υψηλές προδιαγραφές και budget. Τι σημαίνει παιδότοπος υψηλών προδιαγραφών; Σημαίνει πολλές επιλογές για ψυχαγωγία των παιδιών, πολλά τετραγωνικά για να μπορούν να παίζουν με άνεση, αλλά και υψηλή ποιότητα στον καφέ και φαγητό που προσφέρουμε με τεράστια ποικιλία αφού διαθέτουμε πλήρη κουζίνα και εστιατόριο.

Στα δύο χρόνια λειτουργίας του παιδότοπου αποφασίσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα που πάλι έχει ως αντικείμενο την εκδήλωση. Αυτή τη φορά όμως όχι με περιορισμό το παιδικό party, αλλά με βαφτίσεις και γάμους. Έτσι μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε θέματα τροφοδοσίας για μικρότερες ή ακόμα και για μεγαλύτερες εκδηλώσεις αλλά και εξοπλισμό.

Το στερνοπαίδι μας είναι η μικρή Didika στην Μπότσαρη που φτιάχτηκε με πολλή αγάπη μέσα στα δύσκολα χρόνια του κορονοϊού. Δώσαμε έμφαση στην ποιότητα της πρώτης ύλης κρατώντας πάντοτε το κόστος χαμηλά και δουλεύοντας με προσφορές. Έτσι ώστε οι πελάτες μας να είναι ευχαριστημένοι και να ανεβαίνει η επισκεψιμότητα στο κατάστημα.

Δεν σας κρύβουμε ότι είστε ένα όνομα που ακούγεται πολύ τον τελευταίο καιρό λόγω της μεγάλης δραστηριότητας που έχετε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και στα συνδικαλιστικά σε τοπικό επίπεδο. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Πολλές φορές είναι οι συνθήκες αυτές που μας οδηγούν στο να παίρνουμε αποφάσεις. Έτσι μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αν δεν ήταν οι δύσκολες αυτές εποχές, πιθανότατα και να επικεντρωνόμουν στο κομμάτι των επιχειρήσεων, αλλά όχι των συνδικαλιστικών. Όμως κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες με πολλή δουλειά αλλά και πολύ πάθος καταφέραμε να φτιάξουμε ένα σωματείο για έναν κλάδο σχεδόν ξεχασμένο.

Είναι γεγονός ότι ο κλάδος των παιδότοπων δεν ήταν ποτέ συνδικαλιστικά δυνατός. Με αρκετή δουλειά λοιπόν πέρασε από την αφάνεια στην επιφάνεια, και από την επιφάνεια στην πρώτη γραμμή των ειδήσεων. Καταφέραμε εμείς οι επαγγελματίες του κλάδου να φτιάξουμε ένα πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο εκπροσώπησης που διακρίνεται από ορθή λειτουργία. Και αυτό δεν είναι κάτι εύκολο.

Το να τρέχεις ένα σωματείο συνδικαλιστικό έχει να κάνει περισσότερο με υποχρεώσεις παρά με προνόμια. Ειδικά δε όταν το σωματείο αυτό δεν το έχεις παραλάβει αλλά το έχεις δημιουργήσει από το μηδέν. Είναι μεγάλη η δέσμευση που νιώθω απέναντι στους ιδιοκτήτες παιδότοπων που είναι και μέλη του σωματείου μας, καθώς μου δόθηκε πάνω από όλα η εμπιστοσύνη τους για την εκπροσώπηση των συμφερόντων του κλάδου.

Είναι αλήθεια ότι λόγω του πάθους που έχω σαν άνθρωπος το έχω τερματίσει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή Υπουργός, Υφυπουργός, Γενικός Γραμματέας στην Αθήνα που να μην γνωρίζει το σωματείο μας αλλά και εμένα προσωπικά μέσα από τη διαρκή προσπάθεια που καταβάλλεται. Δεν υπάρχει βουλευτής Θεσσαλονίκης που να μη γνωρίζει το έργο μας. Και παράλληλα ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε τη στήριξη του επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων αλλά και της ΓΣΕΒΕΕ.

Σας έχει επηρεάσει ο κορονοϊός σε επαγγελματικό επίπεδο;

Νομίζω ότι δεν υπάρχει επαγγελματίας που να μην έχει επηρεαστεί από τον κορονοϊό. Δυστυχώς όμως η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών έχει επηρεαστεί αρνητικά με αποτέλεσμα να πέσουν τα νούμερα των καταστημάτων και να μειώσουν αναπόφευκτα το προσωπικό τους.

Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με το κομμάτι της εστίασης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πτώσης και χρειάζονται στήριξη μέχρι να επανέλθουν. Ας μην ξεχνούμε ότι η εστίαση είναι κατά μία έννοια η «βιομηχανία» που διαθέτει η χώρα μας και θα πρέπει να επιβιώσει για να αποδώσει και πάλι. Είναι απαραίτητο για την οικονομική αλυσίδα σε εθνικό επίπεδο, να βγει από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός και τις ανατιμήσεις που έχουν δημιουργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για να επιβιώσει.

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες για έναν επαγγελματία αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη ενώ θα έπρεπε να είναι το διαμάντι των Βαλκανίων και ο χρυσός δρόμος που συνδέει την ανατολή με τη δύση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πολύ χαμηλά αναπτυξιακά επίπεδα.

Οι δείκτες δείχνουν ελάχιστη ανάπτυξη και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν όταν μιλάμε για την τοπική οικονομία. Έτσι με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να προϋπολογιστεί κονδύλι τόσο μέσα από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όσο από το Υπουργείο Οικονομικών σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό μέσω της περιφέρειας, για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και αυτή η εξτρά στήριξη να αποτελέσει κίνητρο για νέες επιχειρήσεις με διαφορετικά αντικείμενα για να επιλέξουν ως έδρα την πόλη μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η στασιμότητα στην οικονομία μεταφράζεται σαν πισωγύρισμα και παίρνει αρνητικούς δείκτες.

Πώς περιγράφετε τον εαυτό σας ως χαρακτήρα;

Έχοντας περάσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι σταμάτησα να βλέπω δεξιά και αριστερά. Κοιτάζω τη δουλειά μου, να την κάνω σωστά και με άλλα λόγια να μένω εγώ η ίδια ευχαριστημένη με το πώς χειρίζομαι πράγματα και καταστάσεις.

Πολλές φορές αυτό δεν είναι εύκολο και η κριτική μπορεί να επηρεάσει μέχρι ένα σημείο την ψυχοσύνθεσή μου, όμως στο τέλος της μέρας σημασία έχει η δική μου αυτοκριτική η οποία είναι πιο αυστηρή από όλες.

Βλέποντας στο παρελθόν, έχουν υπάρξει άνθρωποι που ξεχώρισαν επιχειρηματικά και τους θαυμάζω γι’αυτό όπως είναι ο Richard Branson. Δυστυχώς όμως οι εποχές αυτές που ζούμε δεν ευνοούν την επιτυχία σε τέτοιου είδους επιχειρηματικά μοντέλα. Όταν η εποχή, λοιπόν δεν ευνοεί, όσο και να επιθυμεί η καρδιά να κάνεις άνοιγμα η λογική σε σταματά και περιορίζεσαι.

Δυστυχώς για μένα, δεν είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος. Ίσα-ίσα πιστεύω ότι τα πράγματα μόνο προς το χειρότερο μπορούν να πάνε και ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι η σκληρή δουλειά. Μπορούμε πάντοτε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον και με σωστό προγραμματισμό να καταφέρουμε να βάλουμε και πάλι το νερό στο αυλάκι για το καλό όλων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.