, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οικογένεια Τορνιβούκα : Ένας αιώνας επενδύσεων στη διαμονή πολυτελείας

Λένα, Ισμήνη, Κωνσταντίνος, Χριστίνα Τορνιβούκα

Η παλαιότερη οικογενειακή ξενοδοχειακή επιχείρηση της χώρας είναι από τη Θεσσαλονίκη και μετρά σχεδόν 100 χρόνια ιστορίας και συνεχούς παρουσίας στο χώρο της φιλοξενίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΖΕΡΒΟΧΩΡΙΤΟΥ

Τέσσερις γενιές της οικογένειας Τορνιβούκα δημιούργησαν, λειτούργησαν και συνεχίζουν να επενδύουν σε ξενοδοχεία πολυτελούς διαμονής τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και στην Χαλκιδική, κατακτώντας διεθνείς διακρίσεις που αφορούν στην ποιότητα των υπηρεσιών και στην ικανοποίηση των πελατών.

Το Eagles Palace στην Ουρανούπολη προσέλκυσε κόσμο πριν ακόμη η περιοχή γίνει γνωστή ως τουριστικός προορισμός και στη συνέχεια προστέθηκε το Eagles Villas , ενώ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης τα ξενοδοχεία The Excelsior και City Hotel έχουν κερδίσει την προτίμηση και την εμπιστοσύνη των επισκεπτών.

Eagles Villas

Τελευταίο απόκτημα του ομίλου είναι το ξενοδοχείο ON Residence η λειτουργία του οποίου αναμένεται να είναι το μεγάλο γεγονός της πόλης καθώς πρόκειται για το ιστορικό κτίριο, στην παραλία Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονταν το θρυλικό εστιατόριο “ΟΛΥΜΠΟΣ- ΝΆΟΥΣΑ “.  Ο CEO της TOR Hotel Group  Κωνσταντίνος Τορνιβούκας μιλά στην  “Καρφίτσα” και μας αποκαλύπτει πότε το «Όλυμπος – Νάουσα» θα ανοίξει τις πύλες του, εάν υπάρχουν μυστικά στο χώρο της φιλοξενίας, ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του ομίλου και αν η Θεσσαλονίκη μπορεί να βγάλει την «ρετσινιά» της φτωχομάνας και να διεκδικήσει μερίδιο στον τουρισμό πολυτελείας.

ON Residence

Πότε και πώς ξεκίνησε να δραστηριοποιείται η οικογένεια σας στο ξενοδοχειακό χώρο;


Η αρχή της ενασχόλησης της οικογένειας Τορνιβούκα έγινε το 1925 με τη δημιουργία του ξενοδοχείου Mediterranean Palace το οποίο βρίσκονταν στην παραλία της Θεσσαλονίκης αλλά σταμάτησε να λειτουργεί όταν υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές στο σεισμό του 1978. Το ξεκίνησε ο παππούς μου Κωνσταντίνος Τορνιβούκας ο οποίος τότε ασχολούνταν με το εμπόριο καπνών μεταξύ Γερμανίας -Ελλάδας.  Λόγω της δουλειάς του, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κάποιος χώρος πολυτελούς διαμονής στη Θεσσαλονίκη όπου θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους συνεργάτες του από το εξωτερικό. Έτσι, θεώρησε απαραίτητο να δημιουργήσει ο ίδιος ένα ξενοδοχείο. Αποφάσισε λοιπόν να γίνει ξενοδόχος και από τότε ξεκινά η ιστορία της οικογένειας στο χώρο της φιλοξενίας και η ενασχόληση της με τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η δική σας ενασχόληση με τα ξενοδοχειακά ήταν «μονόδρομος»;

Για κανένα παιδί δεν υπάρχει μονόδρομος αλλά όταν γεννηθείς και μεγαλώνεις σε μία οικογένεια η οποία ασχολείται με τον κλάδο της φιλοξενίας τότε ή τη λατρεύεις αυτήν τη δουλειά ή την μισείς! Εγώ τη λάτρεψα, την αγάπησα πάρα πολύ και το ίδιο έκαναν και τα παιδιά μου. Ασχολήθηκα με πάρα πολύ μεγάλη όρεξη. Ξέρετε, η διαφορά που έχει ένα ξενοδοχείο με μία άλλη δουλειά είναι ότι το ξενοδοχείο είναι τρόπος ζωής. Είναι μία δουλειά στην οποία ζεις μέσα εκεί, δεν έχει ωράρια. Είναι ευχάριστο γνωρίζεις πολύ κόσμο. Αρκεί να βρεις έναν τρόπο να διαχωρίζεις την εργασία από την προσωπική ζωή. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην κρατήσεις ώρες για την προσωπική σου ζωή, επειδή ακριβώς είναι μία επιχείρηση που δεν κλείνει.

Υπάρχει «DNA φιλοξενίας»;


Φυσικά υπάρχει DNA φιλοξενίας. Εγώ είμαι 3 ης  γενιάς ξενοδόχος στην οικογενειακή επιχείρηση. Είμαστε η πιο παλιά οικογενειακή ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Ελλάδα. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή, μετράμε τέσσερις γενιές γιατί και οι κόρες μου Χριστίνα και Ισμήνη Τορνιβούκα δραστηριοποιούνται άμεσα με τις ξενοδοχειακές μας επιχειρήσεις.

Το τελευταίο απόκτημα του ομίλου σας, είναι το ιστορικό κτίριο στη παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης στο οποίο λειτουργούσε το θρυλικό εστιατόριο «Όλυμπος- Νάουσα». Πόσο κόστισε, σε ποια φάση βρίσκεται τώρα και πότε αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του;

Eagles-Palace

Το «Όλυμπος Νάουσα» είναι ένας μύθος για τη Θεσσαλονίκη, ήταν το αστικό εστιατόριο της πόλης στο εμβληματικό κτίριο του 1925. Όταν άκουσα ότι αυτό το κτίριο πρόκειται να πουληθεί θεώρησα χρέος μου να προσπαθήσω να το αποκτήσω. Υπήρχε η παράδοση του Mediterranean του πρώτου ξενοδοχείου της οικογένειας στην παραλία της πόλης και είχα πάντα ως όνειρο να ξαναγυρίσω στη Λεωφόρο Νίκης. Όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία έλαβα μέρος και με συνεταίρους την  Grivalia Hospitality αγοράσαμε το οικόπεδο. Τώρα οι εργασίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο, θα αναγεννηθεί το εστιατόριο και θα ξαναγίνει όπως ακριβώς ήταν, καθώς και το κτίριο και η χρήση του είναι διατηρητέα, ενώ παράλληλα  θα συνδυαστεί με την λειτουργία ενός ξενοδοχείου πολυτέλειας 60 δωματίων. Η επένδυση κόστισε 20 εκατομμύρια  Ευρώ. Το ξενοδοχείο όπως και το θρυλικό εστιατόριο θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Τα ξενοδοχεία σας τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Χαλκιδική είναι πολυτελείας. Η απόφαση, για τέτοιου μεγέθους επενδύσεις, σας δικαίωσε;

Οι τιμές των ξενοδοχείων πολυτελείας Θεσσαλονίκης είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις τιμές ανάλογων ξενοδοχείων άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Ωστόσο η επιλογή μας, μας έχει δικαιώσει. Επενδύσαμε σε Resorts, δηλαδή ξενοδοχεία καλοκαιρινών διακοπών αλλά και στα ξενοδοχεία πόλης που είναι 12μηνης λειτουργίας. Οι αποδόσεις των ξενοδοχείων πόλης είναι φυσικά πολύ χαμηλότερες από το ξενοδοχείο Eagles Palace που ήδη μετρά 50 χρόνια στη Χαλκιδική καθώς η περιοχή έγινε πόλος έλξης υψηλού επιπέδου τουριστών, ειδικά με την προσθήκη των villas που κάναμε.

Κοιτώντας πίσω ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή;

Η δυσκολότερη στιγμή της οικογένειάς μου αλλά και η δική μου ήταν όταν έκλεισαν τα ξενοδοχεία υποχρεωτικά λόγω της πανδημίας. Κάτι τέτοιο δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία, ούτε καν στη διάρκεια του πολέμου. Σκεφτείτε ότι δεν μπορούσαμε να τα κλειδώσουμε γιατί τα ξενοδοχεία μας, εφόσον ήταν μονίμως ανοιχτά. Δεν είχαν κλειδαριές. Η στιγμή λοιπόν που τελικά κλειδώσαμε τα ξενοδοχεία λόγω της πανδημίας ήταν η
δυσκολότερη.

Ποια επιτυχία «πανηγυρίσατε» περισσότερο;

Πανηγυρίσαμε τον φετινό Αύγουστο όταν είδαμε την κίνηση των ξενοδοχείων μας να είναι καλύτερη και από τον Αύγουστο του 2019 που ήταν χρονιά ρεκόρ από πλευράς αφίξεων.  Το γεγονός αυτό μας έκανε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και ότι θα μπορέσουμε να προσελκύουμε πολύ καλό τουρισμό. Το φετινό φαινόμενο ήταν γενικό σε όλη την Ελλάδα. Είχαμε πολύ περισσότερο κόσμο και καλύτερης
ποιότητας τουρίστες.

Όπως είναι γνωστό, τα ξενοδοχεία πόλης είναι αυτά που επλήγησαν περισσότερο λόγω της πανδημίας.  Ποια είναι η αποτίμηση της ζημίας που προκάλεσε, πόσο επηρέασε τα επενδυτικά σχέδιά σας και πόσο γρήγορα πιστεύεται ότι μπορεί να έρθει η ανάκαμψη;

Η ζημία που προκάλεσε η πανδημία και στη δική μας επιχείρηση είναι πολύ μεγάλη.  Θα ήταν άδικο όμως να μην προσθέσω ότι το πλέγμα των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για να προστατέψει όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, μας κράτησαν όρθιους. Όπως είναι γνωστό, από ζημιά κέρδος δεν βγαίνει, αλλά τα μέτρα ήταν πράγματι πολύ ικανοποιητικά και κράτησαν ζωντανές τις επιχειρήσεις, ή τουλάχιστον τις υγιείς επιχειρήσεις όπως είμαστε
εμείς.

Υπάρχει δυνατότητα για προσέλκυση τουρισμού «πολλών αστέρων» στην πόλη της Θεσσαλονίκης;

Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης. Είναι μια πόλη που δικαιούται καλύτερη τουριστική κίνηση και υψηλού επιπέδου επισκέπτες. Το μέγεθος της και τα χαρακτηριστικά της, της επιτρέπουν να γίνει προορισμός για City Break διαμονή.

Αυτόν τον στόχο η Θεσσαλονίκη δεν τον έχει ακόμα καταφέρει. Ωστόσο, η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει δυναμική, για αυτό και συνεχίζουμε να επενδύουμε στην πόλη μας. Τα μέτρα που έρχονται σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, ηλεκτροκίνηση, ήπια κυκλοφορία κ.τ.λ. με κάνουν να πιστεύω ότι το κέντρο της πόλης, εκεί όπου χτίζουμε και λειτουργούμε τα ξενοδοχεία μας, θα γίνει τρομερά γοητευτικό. Ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει άμεση συνάρτηση και με τις υποδομές της πόλης ή της περιοχής. Τώρα που έχουμε ένα καλύτερο αεροδρόμιο και αργότερα με το μετρό και το Μουσείο Ολοκαυτώματος μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Θεσσαλονίκη θα προσελκύσει επισκέπτες «πολλών αστέρων».

The Excelsior

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας; Θα εξακολουθήσετε να επενδύετε στη Βόρεια Ελλάδα ή  σκοπεύετε να επεκτείνεται τις δραστηριότητες σας και σε άλλες περιοχές της χώρας;

Η φιλοσοφία στις επενδύσεις μας είναι να παραμένουν τα ξενοδοχεία μας τα καλύτερα στην κατηγορία τους. Τα ξενοδοχεία μας έχουν «ταυτότητα».  Το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε είναι η τοποθεσία. Δεν θα πάμε ποτέ να επενδύσουμε σε μία θέση που δεν ιδιαίτερη. Δηλαδή, αν το ξενοδοχείο είναι Resort πρέπει να είναι πάνω στη θάλασσα, να έχει εύκολη πρόσβαση αλλά και μία μοναδικότητα στα χαρακτηριστικά τα οποία το κάνουν ξεχωριστό. Στόχος μας είναι να είμαστε οι καλύτεροι σε αυτό που έχουμε επιλέξει να κάνουμε. Αγαπάμε πολύ την πόλη μας και τη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο όταν βρεθεί κάποια επενδυτική ευκαιρία με τα χαρακτηριστικά που εμείς ψάχνουμε, δεν αποκλείουμε να επενδύσουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Είμαστε μία υγιής ξενοδοχειακή επιχείρηση με ελάχιστο δανεισμό και θεωρούμε ότι θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να επενδύουμε. Ένας επιχειρηματίας που δεν επενδύει πάει πίσω, δεν προχωρά μπροστά. Το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα, δεν έχουμε βλέψεις για δημιουργία ξενοδοχείων στο εξωτερικό.

Υπάρχουν «μυστικά» επιτυχίας στο χώρο της φιλοξενίας;

Είναι μία δουλειά περίπλοκη, η οποία έχει πάρα πολλές παραμέτρους. Αν ξεκινήσουμε από τις πωλήσεις πρέπει να ξέρεις ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δεν αφορά μόνο στη χώρα σου αλλά και στο διεθνές περιβάλλον γιατί ο ταξιδιώτης σε συγκρίνει με ότι έχει δει στη ζωή του όπου κι αν έχει ταξιδέψει, παγκοσμίως. Τα πράγματα λοιπόν γίνονται διαρκώς όλο και πιο απαιτητικά όχι μόνο σ’ ότι αφορά την διαμονή, γιατί όταν διαθέτεις «πεντάστερα» ξενοδοχεία εξυπακούεται ότι θα έχεις πολύ καλά δωμάτια, αλλά και σε ότι αφορά την παροχή υπηρεσίας. Αυτή πλέον κάνει τη διαφορά στα ξενοδοχεία πολυτελούς διαμονής .

Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό για παροχή υπηρεσίας. Αυτό το κομμάτι είναι η μεγάλη πρόκληση στη χώρα μας. Οι απόφοιτοι των ξενοδοχειακών σχολών είναι ελάχιστοι σε σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει. Εμείς, στα ξενοδοχεία μας, κάνουμε εσωτερικές εκπαιδεύσεις γιατί είναι δύσκολο να βρούμε έναν υπάλληλο με γνώσεις στην παροχή υπηρεσιών ξενοδοχείων πολυτελείας. Υπάρχει άμεση ανάγκη να δημιουργηθούν καινούργιες σχολές αλλά και να βρεθούν περισσότεροι νέοι πού θα αποφασίσουν να ασχοληθούν σε διάρκεια. Η εποχικότητα του τουρισμού αποτρέπει πολλούς στο να ασχοληθούν σοβαρά με αυτόν τον τομέα.

Το μυστικό επίσης, σε αυτή τη δουλειά, είναι να μην εμπλέκεται ο ξενοδόχος στην καθημερινή λειτουργία. Αυτό για εμένα είναι λάθος. Εκείνο που πρέπει να κάνεις, είναι σωστή οργάνωση και διοίκηση. Όταν τα μεγέθη το επιτρέπουν, ο ιδιοκτήτης ξενοδόχος δεν πρέπει να εμπλέκεται στο day-to-day operation γιατί και τον φθείρει και δείχνει ότι δεν υπάρχει σωστή οργάνωση.

City Hotel12

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΡΝΙΒΟΥΚΑΣ

Ο Κωνσταντίνος Τορνιβούκας γεννήθηκε το 1961 στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται και η μόνιμη κατοικία του. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες. Προέρχεται από μια μεγάλη σειρά ξενοδόχων που κατείχαν, μεταξύ άλλων, το θρυλικό Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη. Η οικογένειά του είναι η παλαιότερη οικογένεια ξενοδόχων στην Ελλάδα με παράδοση σχεδόν 100 ετών.

Σπούδασε Διοίκηση (BSc) στο Deree College στην Αθήνα αποφοιτώντας το 1984 με άριστα. Στη συνέχεια εργάστηκε υπό τον πατέρα του, Γιώργο Τορνιβούκα, σε μια σειρά από διαφορετικές θέσεις στα δύο οικογενειακά ξενοδοχεία, το City Hotel στη Θεσσαλονίκη και το Eagles Palace στη Χαλκιδική.

Το 1999 ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας ως Διευθύνων Σύμβουλος, οδηγώντας την σε μια
σειρά επιτυχιών:


• Αναβάθμιση του City Hotel από ξενοδοχείο τριών αστέρων σε τεσσάρων.
• Αναβάθμιση του Eagles Palace από ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων σε πέντε.

• Ευρεία αναγνώριση του Eagles Palace ως μέλους των Small and Luxury Hotels of the World
και η βράβευσή του με Star Diamond Award.
• Κατάταξη του Eagles Palace ως μία από τις 10 πιο κερδοφόρες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
στην Ελλάδα.

Το 2009, άνοιξε το τρίτο μέλος του TOR Hotel Group, όπως ονομάζεται σήμερα ο Όμιλος, το boutique hotel The Excelsior στη Θεσσαλονίκη. Το 2017 άνοιξε το νεότερο μέλος του Ομίλου, Eagles Villas στη Χαλκιδική, μια μοναδική ξενοδοχειακή μονάδα με ενθουσιώδεις κριτικές από επισκέπτες από όλο τον κόσμο ενώ το 2022 αναμένεται να ανοίξει το ON Residence στη παραλία Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τη διοίκηση μιας επιτυχημένης εταιρείας, ο Κωνσταντίνος Τορνιβούκας εξελέγη πολλές φορές σε διάφορες θέσεις σημαντικές για τον Ελληνικό Τουρισμό, όπως Αντιπρόεδρος του Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής για 6 συνεχόμενα έτη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΤΕ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επί του παρόντος εκτελεί χρέη Αντιπροέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.