Το εστιατόριο με το κρυφό … κελάρι στη Θεσσαλονίκη
Της Φιλίππα Βλαστού
Περπατώντας στην οδό Αγίου Μηνά, στο νούμερο 3, από τον Δεκέμβριο του 2011 υπάρχει το εστιατόριο Ακαδημία. Το μαγαζί είναι γνωστό για τα γευστικά πιάτα του, αυτό που όμως ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι στο υπόγειο του υπάρχει ένα κρυφό κελάρι.
Για τους λάτρεις του οίνου είναι το «ιερό» μέρος του εστιατορίου. Στο κελάρι βρίσκονται, μεταξύ άλλων, και ετικέτες κρασιών από μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα οίνοι από όλη την χώρα να συστήνονται στους Θεσσαλονικείς. Λειτουργεί από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και εκεί μπορεί κάποιος να πάει κάνοντας κράτηση είτε για κάποιο φιλικό ή επαγγελματικό γεύμα, ενώ πραγματοποιούνται ανά διαστήματα και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και παρουσιάσεις κρασιών.
Ένας ακόμη κρυμμένος θησαυρός είναι η αυλή, στην πίσω πλευρά του μαγαζιού. Σαν ένα αυτόνομο μέρος και πιο exclusive συγκριτικά με το κεντρικό χώρο που συνορεύει με την πολυσύχναστη οδό Αγίου Μηνά.
Ατού το design
Ένα από τα χαρακτηριστικά του μαγαζιού που το κάνουν μοναδικό είναι και η διακόσμηση του. Το εσωτερικό design του θυμίζει χώρο τέχνης. Τα διαφορετικά τραπεζοκαθίσματα, με τα φρέσκα λουλούδια που βρίσκονται σε κάθε γωνιά δημιουργούν μια ζεστή εικόνα. Όπως περιγράφει στην Karfitsa ένας εκ των ιδιοκτητών και σεφ του μαγαζιού, Κωνσταντίνος Μάρκος «τον χώρο έχει επιμεληθεί ο ζωγράφος Λάζαρος Πάντος. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα εστιατόριο που παράλληλα θα ήταν και χώρος τέχνης. Κατά καιρούς γίνονται και εκθέσεις. Όσον αφορά την διακόσμηση θέλαμε να ταιριάζει όσο περισσότερο γίνεται στην αρχιτεκτονική που έχει η περιοχή με τα νεοκλασικά».
Βάση τα τοπικά προϊόντα
Ο Κωνσταντίνος Μάρκου και ο Κωνσταντίνος Γαργάνης πριν βρουν τυχαία σε μια βόλτα τους το μαγαζί που θα στέγαζε το εστιατόριο είχαν αποφασίσει ότι η κουζίνα θα δουλεύει με ελληνικά προϊόντα, εποχής, από μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας.
Στο μαγαζί καταφθάνουν τυριά από τις Κυκλάδες, λαχανικά από την Σύρο, και από άλλους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων. Όσο περνούσε ο καιρός και οι ανάγκες μεγάλωναν οι δυο ιδιοκτήτες αποφάσισαν να κάνουν τον δικό τους κήπο, σε ένα κτήμα στους Ταγαράδες, από τον οποίο προμηθεύονται τα λαχανικά τους. Για αυτό τον λόγο το μενού είναι πάντα προσαρμοσμένο με την εκάστοτε εποχή, εκτός από κάποια βασικά πιάτα. Κάποια από τα οποία μάλιστα υπάρχουν ακόμη από τον πρώτο κατάλογο που είχε δημιουργηθεί στο 2011, όπου και άνοιξε.
Τα must try πιάτα της Ακαδημίας: το κριθαρότο άγριων μανιταριών με τρούφα, το χειροποίητο νιόκι γεμιστό με μανιτάρι και σάλτσα παρμεζάνα, τα χειροποίητα μοσχαρίσια κεφτεδάκια με παραδοσιακή σάλτσα μακάλο από την περιοχή της Φλώρινας.
Στον ταξιδιωτικό χάρτη η κουζίνα της Θεσσαλονίκης
Η κουζίνα της πόλης έχει αλλάξει αρκετά, προς το καλύτερο, αναφέρει ο Κ.Μάρκου. «Έχουν ανοίξει πολλά εστιατόρια, ταβέρνες και έχουν μπει νέα παιδιά στον χώρο, τα οποία κρατούν την παράδοση και εμπνέονται από αυτήν δημιουργώντας γεύσεις και πιάτα», περιγράφει. Η Θεσσαλονίκη όμως θα μπορούσε να προσελκύσει γαστρονομικό τουρισμό; O σεφ απαντά πως «ναι, γιατί ο κόσμος θα γνωρίσει την μεσογειακή διατροφή, μέσα από τις τοπικές κουζίνες και τα προϊόντα. Θα γευτεί πράγματα που ενδεχομένως σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου δεν είναι εύκολο να τα βρει».