, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το φημισμένο ιταλικό και ο άνθρωπος που το «έσωσε»

Της Φιλίππα Βλαστού

Πίσω από ένα ιταλικό εστιατόριο που ξεκίνησε από την Χαλκιδική και έφτασε στη Θεσσαλονίκη κρύβεται ένα success story, από εκείνα που απολαμβάνεις να μαθαίνεις. Γιατί εμπεριέχει τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν να συνειδητοποιούμε ότι χωρίς ρίσκο και αγάπη δεν γράφονται ιστορίες.

Ήταν το 2008 όταν ο Αλέξης Πεταλίδης πήγε να φάει για πολλοστή φορά στο αγαπημένο του ιταλικό εστιατόριο, το «Da Leonardo»,  του οικογενειακού του φίλου Leonardo Frascaria. Εκείνη την ημέρα ο Ιταλός σεφ του ανακοίνωσε ότι μετά από αρκετά χρόνια λειτουργίας του μαγαζιού αποφάσισε να το κλείσει. Χρειάστηκαν λίγα λεπτά για τον Αλέξη για να πάρει την μεγάλη απόφαση που θα του άλλαζε τη ζωή και θα τον έβαζε σε έναν νέο επαγγελματικό χώρο, που όπως όλα δείχνουν έως τώρα του πηγαίνουν πρίμα. «Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς καλό ιταλικό φαγητό τα καλοκαίρια και κάπως έτσι η ιταλική κουζίνα με επέλεξε. Πήρα λοιπόν την σκυτάλη, αρχικά  λειτουργώντας μόνο τα καλοκαίρια το κατάστημα της Χαλκιδικής και από το 2014 και έπειτα  και στην Πυλαία Θεσσαλονίκης», λέει στην Karfitsa.

Ο Αλέξης Πεταλίδης

Έχοντας δίπλα του ως «δάσκαλο» τον Ιταλό σεφ ο Αλέξης κράτησε τις αυθεντικές γεύσεις στα πιάτα του εστιατορίου. Επισκέπτεται κάθε χρόνο την Ιταλία, δοκιμάζει παραδοσιακές γεύσεις και επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, όπου μαζί με τους συνεργάτες του τεστάρουν και συγκρίνουν τις γεύσεις και τα υλικά, με στόχο να φτιάχνουν ιταλικό και όχι «ιταλικό αλά ελληνικά».

Για τον ίδιο άλλωστε το να «εκπροσωπεί» μια ξένη κουζίνα στον χώρο της ελληνικής εστίασης είναι μεν κάτι δύσκολο, αλλά την ίδια ώρα και εύκολο, δημιουργικό. «Η επόμενη μέρα αποτελεί πάντα πρόκληση για να κρατάς τον πήχη ψηλά και να ανταποκρίνεσαι σε αυτό που επέλεξες να κάνεις», υπογραμμίζει.

Μακαρονάδες οι Θεσσαλονικείς

Η ιταλική κουζίνα είναι αγαπητή και οικεία στις γεύσεις των Ελλήνων και δη των Θεσσαλονικιών. «Αγαπάμε πολύ την πάστα  στη Θεσσαλονίκη, είναι η αλήθεια, και την φιλοσοφία της ιταλικής κουζίνας καθώς το ζεστό , καλό, ιταλικό φαγητό είναι πολύ κοντά στις δικές μας γεύσεις», περιγράφει ο Αλέξης Πεταλίδης.

Η άφιξη του «Da Leonardo» από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη από την πρώτη στιγμή είχε φέρει χαμόγελα στους λάτρεις της pasta. Έκτοτε είναι σημείο αναφοράς για αυθεντική κουζίνα από την Ιταλία και θα δοκιμάσεις ιδιαίτερες γεύσεις που σπάνια βρίσκεις σε αντίστοιχα μενού όπως τα  γεμιστά χειροποίητα ravioli με γέμιση αστακού σε σάλτσα μανιταριού porcini και λάδι τρούφας και το ravioli gigante με γέμιση βουβαλίσιας μοτσαρέλας, ημίλιαστη ντομάτα με πέστο βασιλικού και bocconcini βουβαλίσιας μοτσαρέλας.

Must try: Μια δροσερή σαλάτα funghi με φρέσκα μανιτάρια  και πλέγμα παρμεζάνας, ένα ζεστό ορεκτικό από ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με προσούτο crudo καπνιστή scamorza και βασιλικό, μια πάστα από χειροποίητο linguine ντομάτας με κοτόπουλο, σπανάκι και λιαστή ντομάτα και η πιο χορταστική κλασσική  ιταλική  pizza με προσούτο crudo, ροκα, φλοίδες  παρμεζάνας και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Τέλος ένα δροσερό σορμπέ λεμονιού για κλείσιμο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.