, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

«To κρασί είναι καθρέφτης της ψυχής του οινοποιού»

Το «Κτήμα ΑΛΦΑ» κατέκτησε μια σπουδαία θέση στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

Ο Άγγελος Ιατρίδης, είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του project «Κτήμα ΑΛΦΑ» το οποίο παράγει
ετικέτες κρασιού που κέρδισαν κορυφαίες διεθνείς διακρίσεις αλλά και την προτίμηση Ελλήνων και
ξένων καταναλωτών.

Ο Θεσσαλονικιός οινοποιός προέρχεται από μια οικογένεια με μακρά παράδοση στην ζαχαροπλαστική!
Ωστόσο, ένα μάθημα οινολογίας, όταν φοιτούσε στο Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ., ήταν η αρχή μιας μεγάλης
πορείας μύησης στην τέχνη του κρασιού. Σπούδασε, ερεύνησε, διεύρυνε τις γνώσεις του και εργάστηκε σε
μεγάλες οινοποιητικές εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Θα μπορούσε να παραμείνει ένας ακριβοπληρωμένος οινολόγος, ωστόσο το ανήσυχο πνεύμα του και η
αγάπη του για το καλό κρασί τον οδήγησαν στην δημιουργία του δικού του αμπελώνα και του δικού του
οινοποιείου. Συνεταιρίστηκε με τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και το Κτήμα ΑΛΦΑ στο Αμύνταιο της
Φλώρινας από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του κατέκτησε μια σπουδαία θέση στον παγκόσμιο οινικό
χάρτη.

 Είστε από οικογένεια με παράδοση στη ζαχαροπλαστική. Εσείς όμως ακολουθήσατε τους …δρόμους του
κρασιού. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την οινογνωσία και στη συνέχεια με την
οινοποιεία; 

 Μεγάλωσα σε οικογένεια που είχε παράδοση γενεών στη γαστρονομία. Η γεύση, το άρωμα, οι πολλαπλές
γευστικές μνήμες, έχουν «εμποτίσει» την ιστορία της οικογένειάς μου. Η άσκηση της οινολογίας αποτελεί
πράξη σύνθεσης τέχνης και τεχνικής. Ακριβώς έτσι μπορεί να περιγραφεί και η ζαχαροπλαστική. Το
«μπόλιασμά» μου με το χώρο του κρασιού έγινε όντας φοιτητής στο τμήμα Χημείας του ΑΠΘ. Αφορμή για να
ασχοληθώ περισσότερο με το κρασί ήταν μια εργασία στο μάθημα Οινολογίας. Αφού τελείωσα τις σπουδές
μου έκανα πρακτική σε οινοποιεία στην Γαλλία. Εργάστηκα σε διάφορες περιοχές γιατί ήθελα να πάρω
γνώσεις σχετικά με διάφορα στυλ κρασιών. Στο Bordeaux, στο Madiran, στην Αλσατία, στην κοιλάδα του
Ροδανού και στην Καμπανία. Το όνειρο κάθε οινολόγου όμως είναι να φτιάξει το δικό του κρασί. Το κρασί
είναι ο καθρέφτης της ψυχής του οινοποιού.   

Πως ξεκίνησε το κτήμα ΑΛΦΑ ; Πως γεννήθηκε η ιδέα για την  δημιουργία του δικού σας αμπελώνα και
γιατί στο Αμύνταιο της Φλώρινας;     

Μέσα από αυτή την δουλειά γνώρισα και τον μετέπειτα συνέταιρο μου, τον Μάκη Μαυρίδη, 3ης γενιάς
αμπελουργό από τη Φλώρινα. Το 1995 ξεκινήσαμε την εγκατάσταση αμπελώνων για το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ.  Αυτή
τη στιγμή ο αμπελώνα μας, που είναι ιδιόκτητος και ένας από τους μεγαλύτερους ενιαίους αμπελώνες της
Ελλάδας, εκτείνετε σε   2.200 στρέμματα.  
Το κρασί είναι σύνθεση πολλών παραμέτρων και η δική μας δουλειά είναι που αναδεικνύει τη ταυτότητα
του κρασιού. Είχα την τύχη να οινοποιήσω σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και η επιλογή του Αμυνταίου δεν ήταν
μια τυχαία επιλογή. Συγκεντρώνει μοναδικά στοιχεία ενός σπουδαίου αμπελοοινικού ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
όπως αμμώδη ασβεστολιθικά εδάφη εξαιρετικής αποστραγγιστικής ικανότητας, ισορροπημένες
θερμοκρασιακές διαφορές μέρας-νύχτας, εξαιρετικό ανάγλυφο και προσανατολισμό των αμπελώνων αλλά
και υψόμετρο. Ο ενιαίος αμπελώνας του κτήματος ΑΛΦΑ βρίσκεται σε υψόμετρο 580 μέχρι 780 μέτρα. 
Ήθελα μια περιοχή που θα μπορούσε να υποστηρίξει κρασιά με πολύ ιδιαίτερο-μοναδικό χαρακτήρα.  

Η δημιουργία αμπελώνα αποδείχθηκε τελικά μια καλή επιχειρηματική κίνηση; 

Η δημιουργία αμπελώνα από μόνη της ως ενέργεια , αποτελεί την πλέον εξιδανικευμένη επιχειρηματική
κίνηση με την στενή έννοια του όρου. Επιχειρείς ταυτόχρονα σε πάρα πολλούς τομείς, που έχουν σχέση με
την φύση και τα κάθε λογής καιρικά φαινόμενα που σε απειλούν και σε προστατεύουν ταυτόχρονα, με
τους ανθρώπους που οφείλεις να τους εκπαιδεύεις, να τους καθοδηγείς και να τους εμπνέεις σε μία από τις
πιο απαιτητικές καλλιέργειες και τα τέλος τα μέσα και τον χρόνο τον οποίο οφείλεις να διαθέτεις εάν
επιθυμείς να επιτύχεις το καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα.  Όλα αυτά σημαίνουν ότι το ρίσκο είναι ιδιαίτερα
υψηλό γιατί εκτός από την οικονομική έκθεση την οποία οφείλεις την διαχειρίζεσαι με “θρησκευτική
ευλάβεια” υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας του καιρού τον οποίο θα πρέπει να διαχειριστείς ως
σύμμαχο. Η δημιουργία αμπελώνα είναι η ιδανικότερη επένδυση όταν και μόνο όταν μπορείς να
ικανοποιείς αδιάκοπα τις ανάγκες του, διαφορετικά μπορεί να αποδειχθεί η απόλυτα καταστροφική
κίνηση.  

Πόσες και ποιες ετικέτες παράγετε και ποια είναι η πιο εμπορικά επιτυχημένη;   

Το portfolio του κτήματος ALPHA περιλαμβάνει 16 ετικέτες.  Η ναυαρχίδα του κτήματος είναι το SMX KTHMA
ΑΛΦΑ ερυθρό. Το Ξινόμαυρο του κτήματος και οι ετικέτες που το περιλαμβάνουν, προέρχεται από
αμπελώνες από 25 έως 103 ετών, εμφιαλώνεται αφιλτράριστο όπως και τα περισσότερα κρασιά μας και
είναι από τα συναρπαστικότερα και με κορυφαίες παγκόσμιες διακρίσεις κρασιά του κτήματος. Σπουδαίες
ετικέτες μας είναι το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΡΟΖΕ Ξινόμαυρο μαζί με την Μαλαγουζιά Χελώνες και Ασύρτικο καθώς
και τις διεθνείς ποικιλίες Syrah, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Tannat.   Το ΩΜΕΓΑ, το γλυκό
κρασί του κτήματος από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά και Gewurtztraminer ,με το οποίο συμπληρώνεται η λίστα
από το ΑΛΦΑ ως το ΩΜΕΓΑ. 

Μέχρι που «ταξιδεύουν» τα κρασιά σας; 

 Το κτήμα ΆΛΦΑ εξάγει σε 35 χώρες, το 35% της παραγωγής. Η εξαγωγική μας δραστηριότητα
επικεντρώνεται στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς), σε Γερμανία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Κύπρο, Νότιο
Κορέα, Κίνα, Βέλγιο, Ολλανδία.  Το ποσοστό αυτό είναι συνεχώς αυξανόμενο. 

Η πανδημία επηρέασε και πόσο την παραγωγή, την πώληση αλλά και τις εξαγωγές; 

Η εμπορική ανάπτυξη του κτήματος έχει επηρεαστεί από το κλείσιμο ειδικά της εστίασης αλλά και του
τουρισμού γενικότερα. Εκτιμούμε όμως ότι, το άνοιγμα της εστίασης σε συνδυασμό με το άνοιγμα του
τουρισμού θα προκαλέσει σημαντική αύξηση της κατανάλωσης κρασιού για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της επιχείρησής σας και ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας;

Καλούμαστε να εκπροσωπήσουμε τον ελληνικό αμπελώνα και τον ελληνικό οίνο σε όλη την υφήλιο.  Ο
απόλυτος στόχος είναι να είναι απαραίτητη σε κάθε λίστα κρασιού ανά την υφήλιο η παρουσία των κρασιών
του Αμυνταίου. Χωρίς καμία αμφισβήτηση, οι γηγενείς ποικιλίες είναι το μεγάλο μας όπλο για να
μπορέσουμε να δώσουμε ένα ξεκάθαρο στίγμα στο παγκόσμιο οινικό γίγνεσθαι.  

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο κρασί; Ποιο μπουκάλι θα ανοίγατε για να «πανηγυρίσετε” μια
επιτυχία σας και ποιο θα πίνατε σε μια δύσκολη στιγμή σας; 

Πιστεύω ότι κάθε μέρα είναι τόσο σπουδαία που, από μόνο του το γεγονός αυτό αποτελεί τεράστια
επιτυχία. Αυτή την χαρά που μας δίνει καθημερινά η ζωή μπορούμε να την συνδυάσουμε με κάποια από τις
ετικέτες μας: ένα ροζέ Ξινόμαυρο, μία λευκή Μαλαγουζιά, ένα τσαχπίνικο Ασύρτικο, ένα
αρωματικό Sauvignon blanc, ένα πολύπλοκο Chardonnay, ένα φινετσάτο ερυθρό Ξινόμαυρο ή τον μεγάλο
του αδελφό Reserve από τα εκατονταετίας αμπέλια του Ξινόμαυρου, αλλά και το πληθωρικό ερυθρό ΚΤΗΜΑ
ΑΛΦΑ SMX και βέβαια το πολυδιάστατο Alpha One.  

Οι Έλληνες αγαπούν το ποιοτικό κρασί΄; 

Οι 19.000 επισκέπτες του κτήματος το 2019 με το που λειτούργησε το νέο επισκέψιμο στο Κτήμα αποτελούν
τρανή απόδειξη ότι ο Έλληνας όχι μόνο ενδιαφέρεται για το ποιοτικό κρασί αλλά μπορεί να το αναγνωρίζει
και μάλιστα να παρακολουθεί και την εξέλιξή του.  

Υπάρχουν κάποια «tips” ώστε να επιλέξει κάποιος ένα ποιοτικό κρασί ενώ δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις;

Αυτό αποτελεί μία πρόσκληση στον καταναλωτή να επισκεφθεί τα οινοποιεία, να ρωτήσει για όλες τις
απορίες που έχει τον οινοποιό και σιγά σιγά θα μπαίνει στον πολύ όμορφο κόσμο του κρασιού. Το καλό
κρασί είναι αυτό που μας αρέσει, μας ταξιδεύει μας γεμίζει μοναδικές εμπειρίες και είναι αποκλειστικά το
εμφιαλωμένο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.