Χρ.Βάρδας: Πώς οραματίζομαι το μέλλον της Καλαμαριάς - Karfitsa.gr
People

Χρ.Βάρδας: Πώς οραματίζομαι το μέλλον της Καλαμαριάς

Τους λόγους για τους οποίους ανακοίνωσε από νωρίς υποψηφιότητα όσον αφορά τη διεκδίκηση του δήμου Καλαμαριάς, δεδομένου ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2023, αλλά και τα βήματα που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα αναλύει ο δικηγόρος, π. Α’ Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Βάρδας.

Της Αναστασίας Καρυπίδου 

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς, στην πρώτη του συνέντευξη στην εφημερίδα «Karfitsa» εξηγεί πώς οραματίζεται το μέλλον του τόπου του, στον οποίο κατοικεί από τότε που ήταν παιδί και υπογραμμίζει πως για τον ίδιο και τους συνεργάτες του αυτό το όραμα έχει προτεραιότητα και είναι αδιαπραγμάτευτο. Συμπληρώνει, δε, πως οι δημοτικές αρχές και οι προηγούμενες αλλά και η τωρινή «μπορούσαν και όφειλαν να διεκδικήσουν περισσότερα», αναφέροντας ενδεικτικά τη Μαρίνα Αρετσούς.

-Γιατί επιλέξατε να ανακοινώσετε τόσο νωρίς την υποψηφιότητα σας για διεκδίκηση του δήμου Καλαμαριάς; Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο έως τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές…

Ανακοίνωσα την πρωτοβουλία μου για τη συγκρότηση ευρείας, ενωτικής, προοδευτικής δημοτικής παράταξης έγκαιρα. Η συγκρότηση αντιπροσωπευτικής, δυναμικής και κυρίως αποτελεσματικής αυτοδιοικητικής παράταξης με στόχο τη διοίκηση του Δήμου απαιτεί χρόνο. Η κατάρτιση του προγράμματος μας πρέπει να στοχεύει στην επίλυση και όχι στην περιγραφή των προβλημάτων και στην εμπνευσμένη δημιουργία του μέλλοντος της Καλαμαριάς. Και αυτό απαιτεί σοβαρή και οργανωμένη συλλογική δουλειά σε βάθος χρόνου.

-Σαράντα χρόνια κάτοικος Καλαμαριάς. Ποιο ήταν το βασικότερο κίνητρο που σας οδήγησε τώρα σε αυτή την απόφαση;

Το κίνητρο είναι η κοινωνική προσφορά στον τόπο που κατοικώ από παιδί. Kαθοριστική επίσης είναι η συνεχής παρακίνηση και στήριξη του κόσμου, ο οποίος αποζητά ενεργούς πολίτες, εξωστρεφείς ανθρώπους με όραμα για την αναγέννηση της Καλαμαριάς. Οραματίζομαι το μέλλον της Καλαμαριάς ως Smart City, ως περιοχή με Αναπτυξιακό, Τουριστικό, Πολιτιστικό, Αθλητικό και Εναλλακτικό ενδιαφέρον. Ως τόπο ιστορικής μνήμης και τιμής του Ποντιακού και Προσφυγικού Ελληνισμού. Ως Ασφαλή, Βιώσιμη, Οικολογική, Φιλοζωική πόλη, σχεδιασμένη με ολοκληρωμένες πολιτικές για την κοινωνική ένταξη, την αποδοτικότητα των πόρων, την κυκλική οικονομία. Αυτό το μέλλον οφείλουμε να δημιουργήσουμε και να προσφέρουμε στον τόπο μας.

-Ξεκινήσατε να παρακολουθείτε στενά και τα δημοτικά συμβούλια. Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει;

Παρακολουθώ συστηματικά όλα τα χρόνια τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της Καλαμαριάς. Παρακολουθώντας τα δημοτικά συμβούλια εδραιώθηκε ακόμη περισσότερο στη συνείδηση μου η ανάγκη για τη συγκρότηση μιας Δημοτικής Παράταξης με τα χαρακτηριστικά και τους στόχους που προανέφερα. Οι συνεδριάσεις διαρκούν έως και 6 ώρες, χωρίς όμως να παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα. Χωρίς να δίνουν λύσεις στα προβλήματα. Και αυτό αποτελεί ευθύνη πρωτίστως της Διοίκησης του Δήμου.

-Θα μπορούσαν οι προηγούμενες αλλά και η νυν διοίκηση του δήμου να διεκδικήσουν περισσότερα για τον τόπο και τους πολίτες από την κεντρική εξουσία; Και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Απαιτείται η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να αλλάξει ο Κώδικας περί Δήμων, Ν. 3463/2006, όπως ισχύει με τις τροποποιήσεις  του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη». Να απελευθερωθούν οι Δήμοι από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και της οικονομικής ανέχειας. Η διαμόρφωση ισχυρών, κομματικά ακηδεμόνευτων Ο.Τ.Α., που θα απολαμβάνουν ουσιαστικής διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, χωρίς να είναι επαίτες της εκάστοτε Κυβέρνησης, αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης της Δημοκρατίας και μοχλό τοπικής ανάπτυξης. Ο Δήμος όμως μπορούσε και όφειλε να διεκδικήσει περισσότερα. Ενδεικτικά αναφέρω το θέμα που έχει ανακύψει με τη Μαρίνα Αρετσούς. Ο Δήμος, έδωσε τη συγκατάθεσή του στην αξιοποίηση του χώρου, χωρίς όμως πρώτα να διασφαλίσει ότι η δόμηση θα είναι περιβαλλοντικά ορθή και η πρόσβαση σε όλους απρόσκοπτη.

-’Εχετε ορίσει τις θέσεις και τις αρχές της παράταξης σας ή θα γίνει στο άμεσο μέλλον; Θα έχετε κομματικό προσανατολισμό;

Οι πολιτικές αρχές και θέσεις της παράταξης κινούνται πάνω στις Δημοκρατικές και Προοδευτικές πεποιθήσεις των μελών του πυρήνα της προσπάθειας που ξεκινήσαμε και διαρκώς πλαισιώνεται. Σύντομα θα τις καταθέσουμε δημόσια, όμως για εμάς βασική αρχή αποτελεί η ακλόνητη πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη. Προφανώς και ο καθένας μας έχει την πολιτική του ιδεολογία. Άλλο ζήτημα όμως αποτελεί το τι ψηφίζει ο καθένας στις βουλευτικές εκλογές και άλλο ποιον επιλέγει για τη Διοίκηση του Δήμου του. Για εμένα και τους συνεργάτες μου προτεραιότητα έχει το όραμα μας,  η Καλαμαριά. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ